prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 ROSI64
Tudi tempo teki seštejejo kot nekakšni intervali.
Bravo :clap: čestitke, le tako naprej.

Meni se trening intervalov in tempo tekov že kar pozna pri časih, da o pulzu skoraj ne govorim, ker je tako nizek. :D
Uporabniški avatar
 slovon
spela*, po mojem ni panike. Jaz sem se ravno zacel spogledovat z intervali in sem za zacetek delal 200m sprint, 400m pocitka in tako ene 6x za prvic.

Ideja intervalov in sploh treningov ni v tem, da gonis dokler ne crknes, ampak da najdes nekaj, kar ravno se normalno zvozis, sicer bos do naslednjic ravno se okrevala namesto da bi se regenerirala in ojacla.
(Za tole sem v svoji glavi rabil eno leto, jaoo.)

Potem bo samo slo naprej vedno dalj in hitreje.
Uporabniški avatar
 ROSI64
Jaz bom izvajal intervale jutri v torek, na pomožnem stadionu Žak. Pojavil se bom med 18:00 in 18:30.Če je komu lažje trenirat v družbi se lahko pridruži. :D

Bom pa izvajal dolge intervale po planu.
4 x 800m s presledki 200m, to naj bi ponovil 2x :roll:
se bo treba potrudit :)
Uporabniški avatar
 mare
Medicius napisal/-a:Jaz sem na Radenskem maratonu tekel čas 1:52. Prejšnji teden sem se po 10. tednih treninga odpravil na 21km in jih pretekel v času 1:40:11. Trening sestavljajo seveda tudi intervali za katere imam prav občutek, da so mi največ prinesli. V tabeli, ki jo bom prilepil pa imate plan intervalov (razdalje), v prilepljeni sliki, pa čas v katerem bi naj razdaljo intervala pretekli glede na vaš rezultat (časovni) na 5km.

Tabela: Slika

Slika: Slika

Prviva dva tedna sta bila glede intervalov težka... zdaj pa že v njih uživam, pa še hitrost sem, kar lepo povečal. :)

Glede na to, da so tile tvoji časi zelo podobni mojemu sedanjemu in mojemu ciljnemu času, sploh pa mi pri moji lenobi (in drugih športih) odgovarjajo 3 teki na teden, te prosim za nekaj več podatkov. Zanima me, kakšna je predvidena hitrost teka.
Uporabniški avatar
 Medicius
Tukaj imaš dokument v katerega beležim vse treninge. Na prvi strani najdeš plan treningov, na drugi pa čas oziroma hitrost posameznega teka/treninga. Upam, da bom na Ljubljanskem maratonu (21km) lahko potrdil tempo 4:45/km oziroma čas 1h40min, kar je tudi moj cilj za to leto, če bo šlo kaj hitreje pa toliko boljše. :)
Sem imel prejšnji teden dopust, da ne boš pogrešal vnosa podatkov sem pa danes že psihično pripravljen na trening intervalov. Komaj čakam. 8)
Uporabniški avatar
 bobr
Če ti ne uspe na LM (kar itak ni proga za neke strašne rezultate) imaš kot rezervo za to sezono polovičko v Palmanovi ;)

Moj primer:
2007 LM - 1:40
2007 Palmanova - 1:35
Uporabniški avatar
 mare
Medicius napisal/-a:Tukaj imaš dokument v katerega beležim vse treninge. Na prvi strani najdeš plan treningov, na drugi pa čas oziroma hitrost posameznega teka/treninga. Upam, da bom na Ljubljanskem maratonu (21km) lahko potrdil tempo 4:45/km oziroma čas 1h40min, kar je tudi moj cilj za to leto, če bo šlo kaj hitreje pa toliko boljše. :)
Sem imel prejšnji teden dopust, da ne boš pogrešal vnosa podatkov sem pa danes že psihično pripravljen na trening intervalov. Komaj čakam. 8)

Hvala! Tabeli #2in 3 sem sicer najdu na spletu, #1 pa ne. Me pa zdaj nekaj zanima. Tempo tekov je pri tej metodi odvisen od doseženega časa na 5km (ali preračunanega ekvivalenta). Ko tekom treninga napreduješ, ali korigiraš hitrost intervalov. Konkretno: ob začetku treninga po programu si ptekel 5 km v 24 minutah in glede na ta čas določiš tempo intervalov. Čez 1 mesec pretečeš 5 km v 23 minutah. Boš zdaj korigiral hitrost intervalov.
Uporabniški avatar
 Medicius
Prvo tabelo imaš v sliki nekaj prispevkov višje. Če tekom treningov napreduješ in treningi postanejo občutno lažji je treba korigirati. Zdaj razdalje ostanejo enake in se spremenijo samo časi/hitrost tako, da ni večji problem. Jaz vse treninge probam tečt bolje, kot so ti časovno zastavljeni in zaenkrat nimam nobenih težav le viden napredek. :)
Nekaj o tem pa sem tudi pisal tukaj: viewtopic.php?f=14&t=11371&start=30
Uporabniški avatar
 ROSI64
Kljub vročini (30 stopinj) :oops: intervale uspešno izvedel po planu, :) oziroma še malo boljše. :clap:

Počasi se vidi napredek. Pa tudi to res velja kot mi je rekel bobr, prvi so najtežji, :oops: naslednji so že lažji. :)

Je bil pa danes pomožni stadion, kar poln, se vidi, da se bliža konec dopustov, počitnic in imajo dvoranski športi že kondicijske treninge.

Luzr pa ni delal gneče ker ga ni bilo na intervalnih treningih, :roll: špela* ne se bat na TF10-tki, te ne bo premagal, premalo trenira, :lol: ali pa trenira na skrivaj. :--
Uporabniški avatar
 Medicius
Tudi moji intervali (6x1200m) so bili danes uspešni. Tekel sem jih pa pod 4:50, zadnjega celo 4:42, kar je 3:55/km (planiran tempo 5:08/1200m). :)
Za ogrevanje pa najprej doma nekaj razgibavanja (počepi, sklece, trebušnjaki, ...), potem 3km teka (tempo 5min+/km) do "stadiona" v katerega vključim tudi vaje tekaške abecede in dva hitra intervala, da se do kraja "zločina" pošteno segrejem. :) Pot nazaj domov je pa enaka samo brez intervalov. :)
Uporabniški avatar
 ROSI64
Jaz se pa kar držim planiranega tempa (par sekund že tečem hitreje) in nočem tečt hitreje (beri pretiravat), ker ne želim imeti poškodbe do LM.

Imam občutek, da je plan treningov napisan tako, da forma raste in ni možnosti da bi prišlo do poškodb ali do pretreniranosti.
 spela*
slovon napisal/-a:
Ideja intervalov in sploh treningov ni v tem, da gonis dokler ne crknes, ampak da najdes nekaj, kar ravno se normalno zvozis, sicer bos do naslednjic ravno se okrevala namesto da bi se regenerirala in ojacla.

Zna biti, da je to. Ali pa sem preprosto potrebovala počitek in je bil to eden od znakov (poleg bolečine v mečih, ki se je pojavila kasneje). Zdaj sem kakšen teden počivala (zmanjšala tekaške treninge oziroma tekla manj, kot je bil prvoten namen). Upam, da to ne bo negativno vplivalo - ampak saj je počitek del treninga, a ne? :D

ROSI64 napisal/-a:Luzr pa ni delal gneče ker ga ni bilo na intervalnih treningih, špela* ne se bat na TF10-tki, te ne bo premagal, premalo trenira, ali pa trenira na skrivaj.

Po moje bo to drugo. :lol:
Ali je pa on trditev, da je tudi počitek del treninga, vzel zelo resno. :D
Ali pa je v bistvu njegov izziv za TF 10ko samo past ("naj se spela* tam skuri, da do LM ne bo prišla k sebi"). :lol:

(samo če bo tako neresno treniral, si bom še res začela domišljati, da imam kaj šans na 10ki :oops: )
 luzr
:mrgreen: Joj kakšna vprašanja postavljajo nekatere bodoče upokojenke v tole temo...

Res je Rosi64, dvakrat sem se najavil na intervale in dvakrat mi ni uspelo. Preveč dela s splošno izčrpanostjo in pomankanjem časa niso ravno najboljša vzpodbuda za intervalčke. Ne bi vas dolgočasil s podrobnostmi.

Ampak vsi vemo za razne ženske in tudi moške, ki gredo na tekme brez priprav. Ne le brez intervalov. Zgolj z nekaj tekanja...
Teoretično imam zato veliko možnosti... :--
Uporabniški avatar
 MatjazV
Naj dodam še mojo izkušnjo z intervalnega treninga na višinskih pripravah. No, to ni bila glih ne vem kakšna višina - štadion na Rogli (tam okoli 1400m).

Na prejšnjih kot tudi sedanjih pripravah sem dejansko na svoji koži občutil vpliv višine na trening. Za roglo sem bil opozorjen, da je treba pred intervalnim treningom vsaj dva dni aklimatizacije in lažjih treningov. Časom ponovitev, ki jih sicer tečem v dolini je treba dodati vsaj 15%.

No, v praksi se je to, vsaj pri meni, potrilo. Na treningu 4x1500m, kjer sem imel planirane čase 3:27 min/km, sem dejansko dosegel povprečje 3:40, da ne govorim o utrujenosti.

Verjetno pa bi v daljšem obdobju in več intervalnih treningih to stanje popravil. Pa kaj čmo, jutri se itak vračam v dolino.

Pa lepo tekajte, Matjaž
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA