Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 sinička
Ker ste tu na forumu sami strokovnjaki, bi vas lepo prosila za nasvet. Že pri sedenju imam pulz višji, kot je to običajno - tam ok. 80 do 90, ne vedno, včasih tudi ok. 70. Ampak večino časa je precej višji, kot ga imajo ljudje okoli mene. Bila sem že na preiskavah, ultrazvoku in 24 urnem EKGju, kjer ni bilo posebnosti, med fizično aktivnostjo (ker je bilo to merjeno pozimi, sem bila na orbitreku) pa je bil izmerjen max. pulz kar 200.

Sedaj se že dva meseca ukvarjam s tekom in tudi precej plavam ter hodim. Skratka imam kar precej aktivno poletje. Tek sem stopnjevala od prvotnih 3 km na 6 km. V teku uživam, sploh občutki po teku so enkratni. Nimam občutka, da bi se kaj preveč utrudila, ampak nočem pretiravati, zato zaenkrat ostajam na 6 km in bolj počasnem tempu. Tečem po 8 uri zvečer, ko ni več tako vroče. Včeraj pa sem prvič med tekom merila srčni utrip s športno uro Sigma ter ugotovila, da imam res previsok pulz. Glede na mojo težo 50 kg naj bi imela maks. pulz 191. Kadarkoli sem pogledala na uro sem imela pulz okoli 186, če sem malo bolj pospešila je skočil na 196, vmes se mi je nekajkrat tudi malo znižal, tako, da je bilo povprečje 37 minutnega teka brez vmesnih postankov 178. To se mi zdi kar visoko.

Sedaj pa me zanima, kaj naj sploh storim, ker sem včeraj sploh po teh meritvah šla še bolj počasi kot grem ponavadi in sem rabila kar 37 minut za 6 km pa je bil pulz kljub temu vedno visok. Kljub temu, da kondicije kar nekaj imam in tečem 3-4x na teden že 2 meseca.

Naj povem še info, da diham skozi usta in ne skoz nos, ne vem, če ima to kaj veze ampak že celo življenje tako diham.

Glede na to, da je ta tempo počasen, ne vem kako bi ga lahko še sploh upočasnila...Ker se mi zdi, da potem lahko samo še hodim.

Si s takim tekom bolj škodujem kot koristim? Imate kakšen nasvet kaj naj naredim, ker v teku res uživam in ne bi rada prekinila s tekom zaradi škodovanja zdravju.
Uporabniški avatar
 Classix
6K...37 minut...to je tempo 6:10/K. Ergo to ni počasi. No hočem reči, da se da tudi dooooooosti počasneje. Poizkusi. Pa še nekaj, pa ne zameri...telesna teža je le eden od podatkov katerega ti športna ura upošteva pri določanju mejnih območij srčnega utripa. Zatorej dekle drago...odstrani tančico skrivnosti in zaupaj nam svojo starost.

P.S. Približno bi jo lako ugotovil iz max. utripa...pa ponavadi ''brcnem v kamen''.

LP
Matjaž
 sinička
hvala za odgovor, starosti sploh ne skrivam, stara sem 28 let, če to kaj pomaga :)

ja počasi sem rekla zato, ker se mi zdi, da sem prejšnje teke, kjer nisem merila utripa tekla vsaj par minut hitreje, sedaj pa sem se nazaj držala ravno zaradi visokega utripa, ker povsod berem, da naj bi bil utrip ok. 150 pa me je ta moj visok utrip kar presenetil, ker se mi ne zdi, da sem tako brez kondicije in zadihana, da bi bil to razlog
Uporabniški avatar
 Classix
Računaj na to, da boš dobila še več mnenj. Moje pa je takšno...glede na to, da so bili zdravniški izvidi v redu in da si v dveh mesecih razdaljo tekov povečala iz 3 na 6 K...poizkusi dva ali tri teke v dolžini cca. 6K opraviti na čim nižjih ''obratih'', to je čim počasneje. Nič hudega, če se ti bo zdelo, da greš kot da bi malo hitreje hodila...to je prava pot. Pred tekom se ogrej, nato na Sigmi pritisni gumbek start...in pozabi na njo. Počasi steči, poizkusi ujeti enakomeren ritem dihanja in teka. Brez zaganjanja, brez menjave ritma. Po pretečenih recimo 6K še par minut hodi, potem raztezanje, tuš...
Ampak res počasi...dva, tri teke...potem poročaj.
Še en namig, kateri pomaga, da se med samim tekom ne obremenjuješ preveč z utripom. Za nekaj časa na Sigmi izključi ''beep''. Pa počasi...

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Radolca
moj prjatu je ravno odtekel trans-slo in mu pri letih 4x10 pulz včasih kar poskoči čez 200. torej po mojem se ni treba oreveč obremenjevati s tem. po drugi strani ti pa iz mojih izkušenj povem, da ti pulz pade z leti teka, ko se naučiš pravilno dihati, veš kako hitro kakšen odsek odteči, veš kdaj je dovolj, veš koliko si trenutno zmožen. moja meja nikoli ni bil pulz ampak utrujenost nog ostalega dela telesa. druga meja pri teku je pa seveda volja in želja po hitrem teku, čejo imaš. jaz sem meril pulz, mislim da, enkrat na lj maratanu, pol sem pa opustil to navado, ker samo še eno "navlako" več na sebe natakneš.
pa lepo teci že naprej :!:
Uporabniški avatar
 provokator1
viewtopic.php?f=14&t=11144

Stanje po cca 5-ih mesecih ... brez spremembe. Torej ali nepravilno treniram ali pa tako pac je. Ker menim da ne pretiravam, tecem po obcutku brez ure, rezultati so boljsi ...povzamem da tako pac je (pri meni).
Raztezne vaje, intervali, tek za "duso" ... na tekmi pa po pameti in obcutku.

Lep dan.
 sinička
Hvala vam vsem za nasvete. Potem ni tako zelo hudo. Danes imam pavzo, jutri pa bom šla potem še bolj počasi. Ob takem teku imam občutek, da nič ne naredim pametnega, poleg tega pa uživam, če tečem nekje zmerno hitro, zraven dobra glasba na predvajalniku, ni boljšega. Če bi le pulz bil za 20-30 nižji ;)

Mi pa tekme niso interes in me to ne zanima. Tečem iz užitka, prej nisem marala teka in sem raje delala vse drugo kot to. Ko pa enkrat padeš v tek, je pa to to.
Uporabniški avatar
 slovon
Mene je matralo isto... tekel sem relativno hitro, imel ves cas visok pulz...
Potem mi je pa "osebna trenerka" le dotajcila, kaj to pomeni bazicni trening in sem se naucil teci pocasi.
Po enem letu imam pulz pri istih obremenitvah cca 15% do 20% nizji in ob enakem naporu, ko sem bil lani izmucen do amena, sem zdaj normalno zmatran.

Tko da nekaj je na tem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Endurance_training
http://en.wikipedia.org/wiki/Aerobic_exercise

Tvoj max pulz (HRmax) mora biti glede na napisano in starost okoli 210, se pravi da naj bi pol leta do leto vecino casa migala med 135 in 155 bpm.
Ta cas je dobro izkoristiti tudi za ucenje tehnike (tekaske vaje, ...).
Ko se ti vse to ustali, pa zacnes s treningom moci (intervali, klanci, sprinti, ...) in s tem visjimi bpm.

Taka je moja izkusnja...

P.S. Tekme so pa fine, ker lahko spremljas svoj napredek (vsako leto ista progra, tako da imas primerljiv rezultat) in srecujes zanimive ljudi.
 sinička
Včeraj sem isto progo "odtekla" v 45 minutah - torej 6 km in 8 minut počasneje, s tem, da sem res počasi tekla in sem bila naravnost smešna. S tem, da kljub tej počasnosti je bil povprečni pulz 164 še kar.
Uporabniški avatar
 javor-18
Po dveh mesecih teka se ti SU ne bo spustil na raven, ki jo pričakuješ med tekom, tudi zato ne ker trenutno tečeš pri visokem pulzu.
 cimi
Rad bi te spomnil na to, da redno tečeš več kot 2 meseca. Po tem času se pulz še ne bo znižal. In če se ne motim, dihaš skozi usta... a to zaradi tega, ker je tempo prehiter, ali bi lahko dihala tudi samo skozi nos. Meni se tvoj pulz ( 178) ne zdi previsok, tekla si s povprečno hitrostjo 8 km/h. Ker po dobrih dveh mesecih rednega teka, še posebej, če si prej bila majn aktivna je nekaj čisto normalnega. Je pa brez pomena, da svoj pulz primerjaš z ostalimi, ker na pulz vpliva tudi genetski zapisa in ima vsak posameznik svoj specifičen pulz. Rezultat se bo pomojem pokazal pri tebi po kakšnem letu rednega teka ;)

Glede pulza v mirovanju, kdaj si to ti zmeriš, zgodaj zjutraj, takoj ko se zbudiš, ali pred tekom? Pulz v mirovanju se meri zgodaj zjutraj.

Svojo fizično pripravljenost lahko preveriš tudi tako, da meriš v kolkem času se ti pulz zniža do normalne meje.

Tako da pridno teči še naprej, pa ne se obremenjevat s pulzom ;) Tek bo pa koristil tvojemu zdravju, pod pogojem, da tečeš z glavo ;) ter z občutkom ;)

Lepe tekaške ure ti želim ;)
Nazadnje spremenil cimi, dne 22 Avg 2009, 18:04, skupaj popravljeno 2 krat.
 cimi
javor-18 napisal/-a:Po dveh mesecih teka se ti SU ne bo spustil na raven, ki jo pričakuješ med tekom, tudi zato ne ker trenutno tečeš pri visokem pulzu.

Si me že prehitel ;)

lp, cimi
 frle
Upam, da si lahko sposodim temo :)

Zanima me, kako je s tem pri mladostnikih. Po kolikšnem času, bi se moral utrip umiriti. Sam imam v mirovanju pulz cca 80 in pri teku tudi precej poskoči. Na teden pretečem približno 30km (3,4x na teden)

Bi moral bolj vključevati intervalne treninge?
Uporabniški avatar
 Medicius
Točno določene meje ni kdaj bi se naj srce "umirilo", ker je od posameznika do posameznika različno. Teoretično pa je meja tam nekje med 12-15 let, ko nastopi 60-80 utripov/minuto za normalno vrednost. So pa odstopanja, kot sem omenil zato se tega ne moreš držati, kot pijan ograje. Je pa vprašanje kdaj si meriš utrip v mirovanju. Če si meriš po treningih, utrujen, spočit, ..., sproščen, napet, ... bi kar lahko našteval saj boš dobil različne vrednosti.
Glede intervalov pa ti lahko samo povem, da so več, kot koristni zato jih je pametno vključiti v plan treningov. :)
 frle
Čakaj ne razumem, po 12-15 letih se ti srce umiri?
Ja ponavadi si merim kakšno uro po treningu, ko sem že nekako umirjen. Bom v jutranjih urah naslednjič probal...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA