vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Slika
to je moj tek! Tam nekje maximalno do 173 utripa na minuto. Danes je bilo to malo drugače.

Slika Tam je nekje klicala punca ko mam nizek utrip nekje pri 8 minuti, samo nevem zbrisati kroga, ker sem nekaj že brisal. Ampak to ni bistveno. Tam proti koncu sem mejl pulza zopet nekje okoli 173 utripov na minuto, in jaz stalno pač čutim srce ko tečem (še kdo drug ? ) .

No tam nekje si dam roko na vrtano žilo, nevem zakaj, nato čutim kako mi srce bije in nato naenkrat sekunda mimo in nič, potem dalje normalno bije. To sem probal 3 krat ko sem laufal in vedno je bilo isto, ko se ustavim, dam roko gor in normalno bije brez preskakovanja.

Mogoče se mi je samo zdelo, mogoče ne, se komu to dogaja?

LP
Pozdravljen.

Merjenje srčnega utripa oziroma pulza med tekom/gibanjem je nezanesljivo. Da tipaš pulz moraš veno stisninti med prsti in kost oziroma drugo tkivo, kar pa je v gibanju (tek, hoja, ...) zelo težko narediti zanesljivo. Pa merilci srčnega utripa tudi niso 100% zanesljivi tudi, če imajo tako imenovano EKG natančnost. Torej zagotovo "izpuščanje" srčne akcije lahko zanesljivo potrdiš le po EKG-ju. Lahko gre za omenjeno asistolo ali aritmijo ali kaj drugega. Vsekakor bi bilo dobro zadevo preveriti na zanesljiv način. Obisk zdravnika, EKG, krvne preiskave (ščitnični hormoni, ...), itn.
Hvala Medicius, naj povem, da sem bil glih pred dvema dnevoma pri zdravnici, mi je naredila EKG (bil sem pred petimi leti pri kardiologu, vsako leto mi naredi EKG, kri pregleda, zopet grem septembra na pregled krvi), naj povem, da se ukvarjam s športom že od malega, treniram tudi rokomet od malega, star sem 22 (letos bom 23). Naj povem,da so bili vsi izvidi brez problema. Tudi pritisk si merim vskaki dan in imam zapisano v razpredelnici na računalniku (razen ko nimam časa ali merilca pri roki). Trenutno tudi hujšam zato sem si nabavil merilec srčnega utripa (pa tudi zaradi kondicijskih, ki jih imamo, samo so bili predvčerajšnim upam konec!) Imam ga večinoma pod 110/ 65 pa pulz nekej 63 to so od oke povprečne vrednosti. Se mi neda računat.

Medicus, kaj pa glede utripa ki ga čutim?

Lahko še dam primer kondicijskih, če koga zanima. Kakšne treninge imamo itd.
Kje in kdaj čutiš utrip? V vratu, v prsnem košu, v trebuhu, pred tekom, med tekom/treningom, po teku/treningih? Si zadnje čase mogoče pod stresom?
Vrednosti krvnega tlaka in pulza pa so povsem normalne. Tako, da če zdravniki in izvidi pravijo, da si o.k. potem se jaz ne bi preveč sekiral in obremenjeval z vsakodnevnim merjenjem vrednosti vitalnih funkcij. ;)
Hm... To je pa bolj težko vprašanje! Čutim ga časih v vratu največkrat pa v glavi natančneje v uhi. Čutim pa ga takoj po treningu ali teku, očitno mi ga ko se vstavim malo nabije in ga čutim, prav tako ga čutim ko laufam ga pač čutim. Upam,da se bo kateri oglasil in isto čuti pulz med tekom! (tako pa ga na (ko pade nekje na vrednost 120 ali 130 ga ponavadi ne čutim). Pod stresom nisem (mogoče pa sem celo življenje pod stresom?, samo dvomim,da bi že kot otrok bil), saj takšen utrip čutim že od nekdaj ko pomnim. Tudi ko se uležem in grem spat ga čutim, če je kje blizu žila (tudi že od malega, tako moj brat in oče ga čutita ko greta spat, smo se glih pogovarjali prejšnič).
Ja no... odvisno kako ga čutiš. Če je to na normalen način, kot pulzacijo potem je to povsem normalno in se dogaja vsakemu več ali manj. Po teku/treningu pa zaradi obremenitve še toliko bolj pride do izraza "razbijanje", ko čutiš delovanje srca in pulzacijo. Problem bi bil, če bi to bilo moteče in povzročalo težave, kot je stiska in podobno.
Tale tvoj signal srčnega utripa kaže povprečen in/ali kako drugače zglajen trenutni utrip (takole na pamet bi ugibal, da je interval povprečenja 5 sekund, kar bi pomenilo pri utripu 180/min povprečje 15 sosednjih utripov), v katerem trenutne nepravilnosti v ritmu, ki se kaže kot hipno spremenjen interval med sosednjima utripoma, ne bi videl. Tako da se je v daljšem obdobju moralo nekaj spremeniti, da se to takole vidi kot zmanjšan povprečni utrip. Ali je to napaka senzorja ali dejansko kaj v zvezi z utripom, pa se iz tega signala ne da sklepati. Če imaš možnost pogledat signal intervalov RR, torej trenutno frekvenco izračunano iz dejanskih intervalov med posameznimi utripi (nakatere ure to omogočajo), bi se bolje videlo, od kje tak hipen padec v frekvenci.
Mislim, da moja ura tega ne omogoča, imam Garmina Foreruner 50. Ali pač?

No naj povem, da ni neke stiske razen malo straha je bilo prisotno danes. Ko sem si dal roko na vratno žilo. Čutim utripe, kako mi bije srce to je tudi vse. Sem mislil, da samo jaz srce čujem ko laufam.
Mogoče ekstrasistole. Meni so eno leto nagajale 1 utrip na 5 utripov je bil mal "zgrešen". Baje niso problematične, če se ne povečujejo pod obremenitvijo. Jaz mam trenutno mir že par mesecev :knock on wood:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA