prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Pozdrav,
prosim za nasvet pri izboru copat.
Namrec, veliko je napisanega o copatih za pronatorje in do tu mi je priblizno jasno. Jaz imam pa se platfus in posledicno ornk pronacijo (potrjeno tudi s snemanjem v TS). V trgovinah so mi ponujali od-do variante, pri nekaterih ponudbah me je skoraj kap (npr Mizuno wave precision :? ). Nisem pa nasla nikjer kaj dosti napisanega na to temo.
Sem bolj med "frisnimi" tekaci - 4m po porodu, torej sele pridobivam na kondiciji. Copat potrebujem za teke 7-12km po utrjenem makedamu, asfaltu. Velikost 175, trenutna teza 70 (ciljna prednosecniska 65 :) ).
Glede na tole http://www.zappos.com/runningfitguide.zhtml naj bi potrebovala motion control copate. Torej - zanimajo me izkusnje z motion control copati za platfus + pronacija, nasvet za model "iz prakse", ... Ce manjka kaksen podatek, ga z veseljem dopolnim.
Hvala!
Tinaaja, če prideš jutri na tek bomo lažje modrovali o pronaciji in ploskih nogah.
Tam ti bom tudi zdrdral nekaj bolj zanimivih modelov. Pri supergah so stvari zelo neoprijemljive, sploh kakor čutim na nekaterih svojih copatih.

Kako nosečnost vpliva na nožni lok ne vem; ne bi pa izključil kake spremembe. Zato previdno z odločitvami. Med modeli "motion control" in "stability" je včasih velika razlika. Morda še najmanjša pri Asicsu.

Zanimala si se še zanimala za stabilne modele in še ekstremno blaženi in zelo pronatorski model Gel foundation.
Za žensko izvedbo vprašaj v Intersportu (pri njih so imeli moško izvedbo) ali v Tomas Sportu. Lahko pa potipamo kar Asicsovega zastopnika, morda se bo oglasil? Dvomim, da bi imeli kje take ženske modele.

Namesto tega boš dosti lažje dobila ženski Adidas adistar salvation, Asics kayano 15, Nike air zoom elite. Vsi so sicer z manj pronacijske podpore, a bo predvsem Nike zoom elite dovolj blažen. Težko je reči na pamet, a za krajše teke bi morda bili. Dokler ne crkne zračno blaženje.
Pri tvoji trenutni teži bi bil zanimiv celo Nike air equalon. http://www.superge.si/html/svn/2919799-AA.shtml
http://www.superge.si/html/svn/3026213-AA.shtml
Cena pod 100€ je zelo sprejemljiva za ta model.

Za ostale modele in znamke se oglasim drugič. Jih je še kar nekaj. Morda sploh ne bodo pravi tako hudi pronatorski copati. Odvisno od načina pronacije, to je faze odriva, pristanka in podobnega. S tem ne želim nikogar zemsti pri nakupu, le izključil bi rad lastno odgovornost in posvaril kako različno se vedejo nekateri copati na nogah. Poleg tega se noge tudi spreminajo.

Če si v dvomih kaj kupiti bo mogoče na Cooperjevem testu jeseni (Domžale, Ljubljana) mogoče poskusiti superge. V kratkem Nike pripravlja preizkus pri Koseškem bajerju.
To so zaenkrat dokaj nepreverjene informacije....
luzr, hvala.
zal jaz danes ne tecem :cry: , ker sem na malo prisilnem mirovanju - slo je nekaj v stopalu (mozna stres fraktura). Ravno zaradi te poskodbe zdaj na veliko raziskujem vse oblike copat in se utapljam v poplavi informacij, da si kupim pravilen copat zase.
No kot feedback na par tvojih predlogov - sem ze pridno skakakala po trgovinah in probavala za prvi obcutek. Moji komentarji so laicini, samo gledde na to, kaksen obcutek sem imela.
Nike air zoom elite - obcutno presirok spredaj
Adidas adistar salvation - zanimiv, ful mehak copat, a po drugi strani nekako cuden filig kot da imam nogo v neki zadebeljeni peni :?
Asics kayano 15 - ze moj izbor, po pol ure na nogi doma! (ne teka) me je zacelo boleti stopalo tam, kjer je poskodba
Asics Gel foundation - zaenkrat nisem se nasla. TS je asics zenske modele pozabil narocit, intersport ga nima. danes vprasam se v formi f+
Nike air equalon - se nisem probala

Vceraj sem probala Asics gt 2140 in po obcutku je bil do sedaj eden boljsih. seveda ne vem, kako bi se obnasal potem po 5,10km.

Toliko zaenkrat, moje malo dete zahteva pozornost :D Hvala se enkat!! Se se priporcam :clap:
Jaz sem podoben revež kot. Prekomerna pronacija... Preizkusil sem že vse živo in se ustalil pri ASICSU. Najboljši model za uravanavanje pronacije, ki sem ga imel je bil EVOLUTION. Stabilen nenormalno, je pa malo trši. Tako, da je odlična izbira za gozdne poti in makedame na asfaltu te pa utrudi. V Sloveniji ga ni za dobit. Kar sem našel v Sloveniji je bil model FOUNDATION. Mlajši brati od Evolutiona, ki se kaj pride od njega ne razlikuje, morda le malo slabše uravnavanje pronacije. Je pa ponono trd in namenjen za mehke podlage. Nekaj kilometrov sem naredil tudi z 2110, 2120 in 2130. Ti so bolj blaženi a občutno manj uravnavajo pronacijo. Ker sem letos pretekel kar nekaj asfalta je bilo treba najti kompromis med blaženjem in uravnavanjem pronacije. Tako, da sem trenutno na ASICS Kayano 15. Ni za prekomerne pronatorje, je pa mehak. Sam sem ugotovil, da zvijanja noge ne bom odpravil, zdravnica mi je tudi rekla naj se s tem ne obremenjujem. Ko te nekdo gleda od zadaj zgleda res grdo...a kaj hočeš. Tudi taki moramo živet. :)

Aja še moj predlog pronatorskega copata za to kar si ti navedla. ASICS 2140. Mislim, da bo na tvojo težo lepo uravnaval pronacijo, pa tudi blažen je dovolj.

Ostalih znamk pa ne poznam. Bo pa kdo drugi moral komentirat. ;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA