vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Ojla, berem vas že dalj časa a to je moj prvi post na forumu :)

večkrat na teden po 7 km tečem že par let, sedaj pa sem dvignil intenziteto (razdaljo) teka, ker se nameravam udeležiti ljubljanske 21ke in končati znotraj dveh ur (to je cilj). Nekako tečem vsak drgi dan s dnevom premora za regeneracijo. Ko prelaufam 7 km nimam nikakršnih bolečin oz. musklfibra po teku oz. naslednji dan - sedaj ko sem pa pretekel 15km pa imam po dnevu premora še kar musklfibr ...no k bistvu kaj me zanima:
- na splošno a je musklfibr znak za dodatni dan počitka ali vseeno nadaljujem trening?

Hvala za info!

Lep dan.

PS: laufam po nike-ovem programu treningov za pripravo na 21km
Boogle, jaz ne poznam nobenega tekača, ki ne bi kdaj imel musklfibra. To je znak, da telo dela, oziroma, da je naredilo več kot je trenutno natrenirano. Po takih naporih pa telo rabi regeneracijo, včasih tudi dan ali dva več in prav je da telesu prisluhneš.
morda podvojitev razdalje ni pravi pristop? meni so nekoč tu na TF svetovali, da se najdaljši tek podaljšuje po 2 km na vsake 14 dni...

zame osebno je hud musklfibr znak, da se nisem prav lotila... poznam pa pri sebi različne oblike bolečih, zategnjenih mišic. običajno tahude bolečine preženem s pravilnim ogrevanjem in pravilnim strečingom. vsaka huda bolečina v mišicah je zame osebno le znak, da se nisem prav lotila.
Če ima kateri od prijateljev morda kakovosten mišični elektrostimulator si ga poskusi sposoditi za kakšen dan. Po treningu opravi aktivno regeneracijo in nato primerjaj utrujenost oz. eventuelni "musklfiber" ob uporabi elektro stimulatorja in prej (brez njega). Rezultat te bo navdušil! Za več informacij in brezplačni preizkus naprav Sport-Elec ste vabljen tudi k nam v Trzin. Pišite, pokličite in se oglasite. Lp Saša S., Kreja d.o.o.
http://www.kreja.eu
boogle napisal/-a:večkrat na teden po 7 km tečem že par let, sedaj pa sem dvignil intenziteto (razdaljo) teka, ker se nameravam udeležiti ljubljanske 21ke in končati znotraj dveh ur (to je cilj). Nekako tečem vsak drgi dan s dnevom premora za regeneracijo. Ko prelaufam 7 km nimam nikakršnih bolečin oz. musklfibra po teku oz. naslednji dan - sedaj ko sem pa pretekel 15km pa imam po dnevu premora še kar musklfibr ...no k bistvu kaj me zanima:
- na splošno a je musklfibr znak za dodatni dan počitka ali vseeno nadaljujem trening?

Potem sva pa zelo blizu! Tudi tečem že nekaj let (5), razdalje nekje med 7 pa proti 20 km (čeprav je moj letošnji zadnji daljši tek ca. 16 km že daleč v Maju) in bi v najboljših časih, recimo lani takle čas, 21 km tudi naredil nekje znotraj 2 ur. Ampak ker me tekme čisto nič ne vlečejo, nimam nobenega uradnega rezultata. :wink: Letos sem pa bolj len :oops: oziroma imam manj časa. :?

Takole jaz mislim. Če si res naenkrat povečal s 7 km na 15 km, je to res velika sprememba in ni nič čudnega, če imaš potem ornk muskelfiber. Muskelfiber je itak navadno najbolj boleč 2-3 dni po "ekscesu" in ne takoj "the day after". Pri sebi točno vem, da če imam en dan res naporen, bo naslednji dan tek relativno neproblematičen, ampak dva dneva kasneje, tudi če ne bo muskelfibra, bo velika muka. Meni najbolj pomaga, če v dnevih po večjem naporu opravim kak res počasen in kratek regeneracijski tekec. Recimo 4 km. In potem raje naredim pravo pavzo en dan kasneje. Če tega regeneracijskega teka ne naredim, sem dva dneva po "ekscesu" bolj podrt, kot če ga naredim.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA