Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 IČA
Danes sem prišel do zanimive ugotovitve pri svojem teku. Sicer sem že lani, med pripravami na LM, ko sem poskušal teči daljše razdalje s konstantno hitrostjo, videl, da pri teku na asfaltni površini tečem 10-15 sekund počasneje :shock:, kot na neasfaltirani bankini poleg ceste. Prej sem to "anomalijo" pripisoval footpodu, ki se verjetno malo drugače odziva na različno trdih podlagah. Zdaj, ko sem nabavil GPS uro sem to preveril in ugotovil, da je dejanska razlika v hitrosti med tekom po asfatu in makadamu ob enaki frekvenci in naporu.
Nisem še nič pogooglal na to temo, me pa zanima kakšna pametna razlaga in če je kdo drug tudi opazil kaj podobnega.
Naj povem še, da sem primerjavo opravil tako s cestnimi, kot tudi z offroad copati. Tempo o katerem je govora pa je cca med 4:45-4:55.
Uporabniški avatar
 IČA
Po vsej logiki bi tudi moralo biti tako, trša podlaga naj bi zagotavljala manj izgubljene energije.
Je pa res, da večina tečem po makadamu in bi to lahko bilo zaradi tehnike, ki je bolj prilagojena mehkejšim površinam.
Testiranje sem opravil na popolnoma ravni površini, tako da kakšnih nepravilnosti zaradi neenakih pogojev ne bi smelo biti.
Uporabniški avatar
 MatjazV
jaz prisegam na asfaltno podlago, kjer tečem najhitreje in tudi najraje. Na makadamu na tekmi vedno izgubljam na tempu, poziciji... Če so pa na makadamu še blato, luknje, špičasti kamni je pa itak sama štala.

Matjaž
 peropro
Asfalt je mnogo hitrejši ... lahko je celo primerljiv z atletsko stezo, kar pa za makedam ne drži ... pri tempu 3:00/km bi reku, da je lahko razlika tut 10-15 sek/km
Uporabniški avatar
 Biz
Pogoji teka se ves čas spreminjajo, temperatura, počutje... pri meni je vsak tek drugačen, tudi od načrta teka, vsekakor pa bom vedno počasnejši na makedamu, tem bolj počasen kot je manj utrjen. Bankine so ponavadi :lol: zelo dobro utrjene, tako da je morda šlo za zelo trd makedam??? Še vseeno pa je že občutek, ko ob dvigu podplata noga zdrsne in ni tistega pravega odriva kot na asfaltu ali tartanu, pove, da se nekaj energije izgublja. Kaj pa če greš instinktivno počasneje po asfaltu, da si ne bi obrabil kolen? :wink:
Uporabniški avatar
 Radolca
po makadamu tečem raje kot po asfaltu. seveda če je makadam iz drobnega peska, brez vačjih kamnov, lukenj, luž,... zdi semi, da na makadamu noge manj trpijo kot na asfaltu. mislim da sem predlani zelo veliko tekel po makadamskih bankinah ob cesti, kjer noga ob pristanku na tla podrsne naprej. noge se :mrgreen: pri tem teku manj utrudijo, se mi zdi
 ton
Meni se zdi logično, da je asfalt hitrejši, in to uporabljam tako, da treniram večinoma po makadamu, potem se dam pa na dirki 'presenetit'.
Iča, možna interpretacija tvojih nasprotnih ugotovitev bi bila lahko ta, da se po prehodu na asfalt razbremeniš (ni več treba paziti na vsak korak posebej), zasanjaš v kakšno misel in te nese bolj inercija kot moč, zato pa hitrost pade.
Uporabniški avatar
 IČA
ton napisal/-a:
Iča, možna interpretacija tvojih nasprotnih ugotovitev bi bila lahko ta, da se po prehodu na asfalt razbremeniš (ni več treba paziti na vsak korak posebej), zasanjaš v kakšno misel in te nese bolj inercija kot moč, zato pa hitrost pade.

To ne bo to Tone, ker testiranje ki sem ga izvedel je bilo na cca 500m dolgi asfaltirani ravnini z dobro utrjeno ravno bankino (pesek). Testiral sem pa tako, da sem 2x prešel iz asfalta na bankino in vedno se je tempo povečal za vsaj 10-15 sekund. Bom pa najverjetneje danes poskusil poleg GPS merjenja tudi merjenje s footpodom, da vidim kako je s frekvenco in dolžino koraka.
Mi me pa res zanimivo kako lahko prihaja do tega kljub vsej logiki, ki višji tempo postavlja na stran asfalta.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA