prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Jaz imam pogosto velike težave pri teku, ker nič ne vidim. To pa zato, ker se mi (pri teku do dile) očala zarosijo. Brisanje nič ne pomaga, saj je ponavadi še huje, ker se vse zapaca in se spet takoj raztrosi. Kadar gre pa dež pa sploh nič ne vidim.

Kako vi rešujete te težave?
Hoj, jaz sem si kupila enkratne kontaktne leče z mojo dioptrijo. Sicer pri teku nimam tako zelo velikih problemov kot ti (si mislim, da zato, ker ne tečem tako hitro kot ti :-) ali pa zato, ker imam mogoče manjšo dioptrijo, pa si dam očala kar dol, je pa precej neprijeten občutek, ker potem slabše vidim-res čudno :-)). V glavnem, leče mi pomagajo pri triatlonu, kjer z očali nimam kaj početi. Tako: za tekmo si dam leče, ki zdržijo še analizo, potem jih pa fliknem ven! Deluje! LP, Sončka
proti dežju in rosenju mi je odlično služil velik šild na elastiki, ki ni kapa, ampak samo šiild pa še švic s čela pobira. Samo z njim res ne zgledaš nek pecaroš :--
So pa lahko vremenski pogoji taki, da prav nič ne pomaga, jih ni športnih očal, ki se ne bi kdaj rosila kljub vsej reklami. Ko vse odpove, jih dam na glavo in tečem "na slepo", ker se tako še najbolje vidi. Na leče še nisem šaltal.
Jaz bi tudi najraje tekel brez očal, ampak pri moji dioptriji -4,5 je svet brez očal en sam velik zmazek: hočem rečt sestavljen iz večjih in manjših zmazkov. Niti do tal ne vidim. Brez očal se počutim prav izgubljen v nekem megličastem svetu.

Zarosena očala se super obrišejo v bombažno majico. Na tekmi pa to ne pride v poštev, ker nosim dres iz umetnih materialov. Če z dresom obrišem očala se vse zapaca.

Leč še nisem nikoli poskusil nositi. Ne vem, kar malo strah me je da si bom z njimi poškodoval oko. Očala so preprostejša za uporabo. Imate pa prav da se npr. triatlona brez njih ne da narest.
Bojan Ambrožič napisal/-a:Leč še nisem nikoli poskusil nositi. Ne vem, kar malo strah me je da si bom z njimi poškodoval oko. Očala so preprostejša za uporabo. Imate pa prav da se npr. triatlona brez njih ne da narest.

Hej, z lečami si pa res ne moreš uničiti oči, razen če si zelo neroden, ko si jih daješ not. Pod lečami le oko malo slabše "diha", to je pa tudi vse... Te leče, ki sem jih omenila jaz, jih imaš tako in tako lahko največ 9 ur. Ne vem, pomojem je za poskusit. Tudi ni ne vem kako drago.
Tudi jaz za kakšne tekme ali težje treninge uporabim mesečne leče. Včasih se v očesu malo premaknejo, malo pomižikaš pa je spet v redu. Tudi pri surfanju jih uporabljam, vendar dam čez sončna očala, da mi jih nenaden plusk vode ne odplakne, pa tudi pri lečah je oko bolj občutljivo na sonce.
Zdravo!
Tudi jaz nosim očala, vendar se da rosenje očal vsaj v večini primerov rešiti. Pri teku uporabljam trak Buff, prav tako pri kolesarjenju. Trak vpija pot in s tem rešim da bi mi tekel v oči, ne glede na to ali imam očala ali leče. Pozimi je pa rosenje rešljivo s pravilnim dihanjem. Trudim se da mi topel zrak iz ust ne pride na očala, ker se takoj zarosijo. V dežju je pa zadeva nerešljiva. Takrat bi pa rabil brisalce kot na avtu :D
LP,
Peter
Bojan, z lečami si nič oči ne uničiš, mehke leče so res take, kot pravi ime, torej mehke. :D
Na začetku sicer lahko traja nekaj časa, da se jih navadiš vstavljati, ker oko trza, ampak se hitro navadiš.
Te pa razumem, tudi jaz sem bila včasih skeptik. :D
Moje mnenje je, da bi bilo dobro da začneš uporabljati kakšen trak oz. karkoli, da ti "švic" ne bo tekel v oči. Mene oči v tem primeru pečejo in potem je problem, ker si jih začnem mencati. Z lečami v njih pa to ni najbolje. Zato jaz uporabljam Buff-ov trak, ker ga lahko zvijem kot trak, za v bolj hladne dni pa ga uporabljam kot kapo.

lp,
Peter
 ToneH
Že dolgo tečem z očali, strinjam se da so najboljša rešitev leče, a je malo težko, če si nekoliko len. Precej sem eksperimentiral glede rosenja in dolgoletna dognanja so da najboljše rezultate dajo čiste in nepoškodovane leče brez raz. Drugi plus zadnjih let so tim. stanjšane leče. Imam precejšnjo dioptrijo -5 in vseeno leče nimajo nobene mase. Poleg udobja, ni žuljev ali tiščanja zaradi teže očal, je dodaten plus to, da se leče na notranji strani hitreje ogrejejo in vzdržujejo temperaturo nad rosiščem, pri klasičnih steklenih lečah se je rosenje pojavilo veliko prej. Slaba stran pa je, da je površina bolj občutljiva na razenje. Sam uporabljam ena očala samo za rekreacijo, da lečam podaljšam življensko dobo.
Vsa ta teorija deluje v zmernih pogojih, če so temperaturne razlike ali vlažnost prevelika je megla in konec. Proti dežju najbolje deluje kapa s ščitnikom, te od Tekaškega foruma so odlične, ker imajo "kapo" dovolj zračno, da ti ni zaradi pokrite glave še bolj vroče. Tisto, da ti "švic" z obrvi teče čez očala pa tako ne spada pod rosenje.
Ker tečeš s klasičnimi očali ti je še lepo :D . Jaz sem klasiko nehal uporabljati, ker jih je agresiven švic razžrl do neprijetnega izgleda v predelu plastike za ušesom, očala pa stanejo. S športnimi očali kjer je za šipo še nastavek z lečami, pa imaš potem "dvojna" očala, kjer se lahko megli in rosi na 4 straneh namesto dveh... Ampak z gumiranim nastavkom stojijo na glavi kot pribita.
Suma sumarum, ni ga čez leče. Druga opcija je laserska operacija, ne vem pa, če -4,5 spravijo na 0, pa še kakega bogatega strica rabiš za to.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA