vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 ninchi
Ojla!
Tokrat imam eno vprašanje, ki se tiča bolj ženske populacije foruma, čeprav so seveda zaželjeni tudi moški nasveti. :) Moj problem je amenoreja (izpad menstrucije) in imam kar težave s tem, sploh v obdobju ko več treniram. Vem, da imajo ženske, ki se veliko ukvarjajo z športom težave s tem, predvsem vrhunske športnice. Pri meni je problem verjetno v tem da veliko tečem daljših razdalj, pa premalo počitka glede na količino teka, da o prehrani ne govorim. Ker nisem več tako mlada in bi v prihodnosti rada tudi imela družino, me to vse skupaj skrbi, ampak teku se ne mislim odreči, ker mi res veliko pomeni, ne bi pa rada imela problemov v zvezi s tem. Sicer se trudim,da bi se prehranjevala kar se da pravilno+počitek, ampak takoj ko povečam količino teka oz. razdaljo imam te probleme. In preden se vse to spet znormalizira traja zelo dolgo. Ker vem, da je tukaj veliko tekačic, predvsem maratonk, me zanima, ali ima katera tudi te težave in kako jih rešuje. Potrebujem nasvete, sploh od tekačev/ic, ker nekdo ki se ne ukvarja s tekom, me morda ne razume tako kot kakšen tekač/ica. Sama sem taka da velikokrat dam prednost teku kot pa zdravju (vem! to nii dobro)
lp
ninchi
 kovit
ninchi napisal/-a:Ojla!
Tokrat imam eno vprašanje, ki se tiča bolj ženske populacije foruma, čeprav so seveda zaželjeni tudi moški nasveti. :) Moj problem je amenoreja (izpad menstrucije) in imam kar težave s tem, sploh v obdobju ko več treniram. Vem, da imajo ženske, ki se veliko ukvarjajo z športom težave s tem, predvsem vrhunske športnice. Pri meni je problem verjetno v tem da veliko tečem daljših razdalj, pa premalo počitka glede na količino teka, da o prehrani ne govorim. Ker nisem več tako mlada in bi v prihodnosti rada tudi imela družino, me to vse skupaj skrbi, ampak teku se ne mislim odreči, ker mi res veliko pomeni, ne bi pa rada imela problemov v zvezi s tem. Sicer se trudim,da bi se prehranjevala kar se da pravilno+počitek, ampak takoj ko povečam količino teka oz. razdaljo imam te probleme. In preden se vse to spet znormalizira traja zelo dolgo. Ker vem, da je tukaj veliko tekačic, predvsem maratonk, me zanima, ali ima katera tudi te težave in kako jih rešuje. Potrebujem nasvete, sploh od tekačev/ic, ker nekdo ki se ne ukvarja s tekom, me morda ne razume tako kot kakšen tekač/ica. Sama sem taka da velikokrat dam prednost teku kot pa zdravju (vem! to nii dobro)
lp
ninchi

Takole bom rekel...sam sem nehal do daske ker sem videl da to telesu ne paše...
Jah ...ti želim da te sreča pamet...
Na to temo bom enkrat malo oslinil pero in kakšno rožico zasadil...
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
ninchi napisal/-a: Sama sem taka da velikokrat dam prednost teku kot pa zdravju (vem! to nii dobro)

tu si si sama najbolje odgovorila. če se tega res zavedaš !!! , potem si že naredila korak naprej.

pa srečno!
Uporabniški avatar
 natasa
O.K. vemo, da lahko pri pretiravanju pride do teh težav. Koliko pa pretečeš? Jaz res zelooo veliko tečem, pa so "ti dnevi" točni kot švicarska ura. Kako je pa s prehrano?? Jaz jem redno in veliko, pravzaprav več kot vsaka normalna ženska :oops: . Po tvojem pisanju sodeč, pa nad hrano nisi ravno navdušena, kar tudi ni najbolje......jaz bi na tvojem mestu šla po nasvet h ginekologu.

Upam, da urediš težave :D !

:wink:
Uporabniški avatar
 špeli
Ninchi, sama imam iste težave :( . Lansko leto, ko sem se pripravljala na Ljubljanski polmaraton sem za 3 mesece izgubila menstruacijo. Šla sem na pregled k ginekologinji pa mi je dala hormonske tablete, ki so sprožile menstruacijo. Letos se mi je zgodilo enako, pa mi je ginekologinja spet hotela predpisati tablete, pa sem rekla, da jih raje ne bi jedla in sva se dogovorili, da počakam še 2-3 mesece in potem pridem po recept. Sama tečem 4-krat tedensko, pa še kakšni hribi se najdejo vmes. Počitka je pa bolj malo, tako da jaz izgubo menstruacije predpisujem intezivnemu ukvarjanju s športom. Te pa razumem, ker se tudi jaz težko ustavim, da ne bi šla laufat, čeprav bi bilo takrat bolje, da bi počila. Prehranjujem se večkrat na dan, s tem da so obroki manjši. Mislim, da si morava obe privoščiti konkreten počitek :wink: .
 nina4
Dekleti brez zamere - saj vem, da se žensk tega ne sprašuje - ampak kako je pa z vajino težo v obdobju intenzivnih treningov? Lahko je vzrok za izgubo menstruacije tudi premalo kilogramov in ne samo premalo počitka. Sama sem vedno izgubila menstruacijo, ko mi je teža pada pod 60 kg - pa sem visoka "samo" 1,74 cm. In ob tej teži sploh nisem bila videti pretirano suha (manekenkam bi se zdela prava debeluška). Ampak kilogramček gor in menstruacija se je uredila.
Uporabniški avatar
 ninchi
Jaz imam 47kg mislim da, sem pa precej majhne rasti in mam kar dosti mišic, verjetno preveč..
 ajdica
Jaz si glede na napisano ne predstavljam kolko pretečeš in kolko poješ, da imaš take probleme. Sama recimo pretečem najmanj 50-60km na teden, pa z menzesom nisem imela nikoli problemov. Sem sicer posledično zaradi tega tudi kr suhica, ampak pojem pa enormne količine hrane in verjetno je to tisto, kar moje telo rabi za to, da normalno funkcionira. Tudi sama včasih pred marsikaj postavim tek v tistem času, ko sem bila "najbolj v tem", tudi pred zdravje, pa sem potem videla, da se je včasih vseeno treba malo umirit in delat po pameti.
Nebom ti svetovala, da manj teči, ker je to nekaj najhujšega kar ti lahko rečejo in ti to govorijo verjetno vsi,ki tega ne delajo in ne razumejo. Nebi pa verjetno bilo slabo, da bi malo kontrolirala svoj način prehranjevanja, ali tvoje telo dobi vse tisto, kar potrebuje.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
ninchi, če si kakrkoli višja od metra in pol, imaš nizko težo.
sicet ti pa ITM ne bo (skoraj) nič povedal, važen je odstotek maščobe - ta bi znal vplivat na odsotnost menstruacije. če želiš tega vedet, si ga je treba it izmerit (na DIF, kakšen fitnes center ipd., ker so rezultati, dobljeni z merjenjem obsegov, kot je svetovano na marsikakšni spletni strani, popolnoma napačni)

je pa lahko še veliko razlogov. kontracepcija (zakaj se noben ne spomne na tabletke??), stres, karkoli. ampak, če tvoj števec pravilno deluje, v nobenem primeru ne pretečeš toliko, da bi se ti zaradi tega moral zmešat ciklus...

babnice pa itak niste (nismo) pri sebi nikoli merilo za debelost - ker se vsaka sama sebi skoz zdi predebela :twisted:

ninchi napisal/-a:Sama sem taka da velikokrat dam prednost teku kot pa zdravju (vem! to nii dobro)

še komentar na tole: NAPAČEN ODNOS! tečeš zaradi zdravja in ker se ob tem bolje počutiš, ali zaradi rezultatov in tega, da lahko razlagaš okrog, da si pretekla maraton???
če treniraš z glavo, ni potrebno dajati prednosti ali športu ali zdravju. šport JE zdravje! (ob tem seveda predvidevam, da nisi profi, ker na tistih ravneh ni nič več zdravo)
Uporabniški avatar
 BonoS
Sama sem prepričana, da ogromna količina teka ne more biti razlog za izgubo menstruacije- prej bi si upala trdit, da svojemu telesu ne daješ dovolj energije za regeneracijo mišic in celotnega telesa, ter da ne počivaš dovolj.Bom opisala svojo izkušnjo z igubo menstre.
Sama se ukvarjam s tekom že dobrih 5 let, zadnja 3 leta tudi tekmovalno. Vedno sem imela "normalno" težo (168cm, 63kg) in sem se spraševala, kako to da ohranjam isto težo, da nič ne shujšam, kvečjemu sem včasih celo pridobila na teži. Pred približno enim letom sem bila na zdravniškem pregledu za službo, kjer me je zdravnica šokirala z ugotovitvijo, da bi pa LAHKO MALO SHUJŠALA. Poskušala sem jo prepričat, da so mišice teže od maščob, mi je dala prav- kljub temu bi pa lahko malo shujšala, vsaj za 3-4kg. :--(
Čez par mesecev mi je v roke prišla knjiga z Montignacovo metodo- prebrala sem jo nenačrtno, brez shujševalnih namenov, a mi je popolnoma spremenila pogled na hrano, dobila sem odgovore, zakaj ne morem shujšat- zato ker uživam napačno hrano, največkrat pa slabo kombiniram živila. Začela sem slediti Montignacovi metodi in sem v roku parih mesecev shujšala za dobrih 7kg. V tem času sem tudi sama ostala brez menstruacije oz mi je zamujala kar lep čas.Trenirala sem enako intenzivno, kljub hujšanju sem pojedla normalno količino hrane, nisem bila videti skrb vzbujajoče suho (izgubila sem odvečne maščobe po celem telesu, bolj izrazite so postale mišice)- a menstra je kar zamujala, čeprav nisem bila noseča (v tistem času so lekarne dobro služile na testih za nosečnost na moj račun :mrgreen: )
Kaj je narobe, sem se spraševala?? :roll: Izguba menstruacije je znak, da je nekaj v mojem sistemu narobe, da ne poteka vse gladko. Ugotovila sem, da v svoje telo vnašam premalo ogljikovih hidratov, saj sem zaradi sledenja Montignacovi metodi, v prvem obdobju hujšanja črtala iz jedilnika testenine, riž, krompir, kruh sem jedla v zelo omejenih količinah, vso pecivo, sladkarije, pila sem samo vodo in nesladkan zeleni čaj. Postopoma sem začela vnašati več ogljikovih hidratov, a se kljub temu držati pravil - menstruacija se je uredila, prihaja vsakih 27-30 dni, čeprav se nisem nič nazaj zredila, treniram isto kot prej ali celo malo več in bolj intenzivno! Res je, da tudi zdaj imam šibko menstro, ki traja največ 4 dni- ukvarjanje s športom pa bi lahko bil vzrok za to, vsaj po mojem mnenju. Poleg hrane je seveda pomemben počitek (brez občutka slabe vesti, pravi moj trener)- tudi sama včasih imam težave s tem, ker sem zasvojena s športom. Vsi vemo, da trening predstavlja za telo, še posebej za mišice, kosti- neke vrste travmo, ker nastajajo mikropoškodbe, ki jih je treba pozdravit, zato pretiravanje bolj škodi..posledice kot je izguba menstruacije so znak, da je treba nekaj spremeniti v odnosu JAZ-TRENING-HRANA-POČITEK...pravi odgovor je v tebi :wink:
 jezek.teka.teka
ninchi, nimam teh težav, ne morem ti povedat, kako jih reševati.

mislim pa, da imaš ene tri poti, kako se tega lotit, sama si navedla zadeve v prvem postu, obenem dala vedet, da te to skrbi, pa hkrati v isti povedi, da kakj dosti/nič ne boš naredila glede tega.

kaj naj ti potem svetujemo?

tvojemu telesu nekaj ne paše... pišeš, da mu daš premalo počitka in neprimerno gorivo, obenem ga teraš z dolgimi obremenitvami, pa rojevala bi rada otroke... kaj naj ti kdo pametnega na to odgovori? kakšne odgovore pričakuješ?

(upam, da boš do nosečnosti našla kak drug šport, ki te bo veselil... morda ga začni iskati že zdaj, pa bo tvoje telo na to pozitivno reagiralo...)
 Nenny
Moje mnenje je, da na tvojo izgubo menstruacije bolj vpliva neprimerna prehrana kot pa sam tek. Se pa popolnoma strinjam z BonoS.
Uporabniški avatar
 jericas
Priznam, da nisem natančno brala vseh odgovorov, tako da je tole mogoče že kdo napisal, ampak - pojdi še na pregled k zdravniku in ginekologu. Lahko je čisto kaj drugega in ne pretirana telesna aktivnost ali teža. Moja kolegica je npr. imela nekje na rodilih polipe (se mi zdi da na jajcevodih, ampak ne me za besedo držat) in je zato imela zelo neredno menstruacijo. Pa še probleme s kožo za povrh. Potem so ji jih odstranili in zdaj je čisto OK.
Ne rečem, da je to to in te nočem strašit, ampak vseeno pojdi raje preverit.
Uporabniški avatar
 valena
Pred leti sem poslušala predavanje dr. Nade Kozjek Rotovnik. Povedala je,da se izguba menstruacije uredi najpogosteje že z zadostnim vnosom ogljikovih hidratov.
Zgodba BonoS prav gotovo veliko pove!
Upam,da čim prej spet dobiš svoje reči.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA