vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Palpitacije so dokaj pogosta težava, ki se pojavlja pri ljudeh, a je največkrat psihičnega in ne fizičnega izvora. Ne gre za kaj zelo nevarnega, je pa (ob napadu) zelo neprijetno. Lahko se umiri že v nekaj minutah... :ignore: ...kaj sploh pišem, o tem se dobijo stvari na internetu in raznih zdravstvenih forumih, tudi o možnih vzrokih za pojavljanje palpitacij in o preprečevanju pojavljanja...in je napisano bolj strokovno (a še vedno ne preveč, da bi bilo nerazumljivo).
Pri meni so se pred leti pojavljale večkrat (nepovezano s fizičnim naporom- mimogrede, športna aktivnost je med drugim priporočena za preprečevanje palpitacij), zadnja leta pa le redko, a to je bil včeraj vzrok mojih "nepričakovanih težav" na PST (že po cca 5 km tekanja), o katerih je zajc pisal v poročilu. Razbijanje srca, oteženo dihanje, nezmožnost dohajanja tempa...me je prisililo, da sem se ustavil... potem, ko sem ju poslal naprej, se je v nekaj minutah umirilo in sem ju dohitel ter nato (z malce več truda kot običajno) opravil s celotno traso.
:juhuhu: :lauf:

Lep pozdrav, vencelj
Vencelj, sklepam, da si opravil tudi kak zdravstveni pregled in rezultati niso pokazali nič nenavadnega?
Sam sem podobne težave doživljal pred leti (dodal sem še 'boleča pljuča' in 'boleče srce'), potem pa sem se 'ozdravil' ravno s tekom, z redno vadbo, ob kateri sem si uspel empirično dokazati, kako me tudi ob povečanih obremenitvah niti ne 'pobere' niti 'zmanjka'. Zelo pomemben instrument, ki ga vsa leta priporočam kot močno proti-tesnobno sredstvo, je merilec srčnega utripa, ki 'črno na zelenem' odganja misli na 'na, pa sem mrtev'.

Skratka: večina tesnob je v glavi, žal pa nas rade prepričajo, da ni tako. Če te zadeve matrajo, morda poišči koga, ki obvlada kognitivno - vedenjsko terapijo: ta menda pri tesnobah zelo dobro deluje.
ton napisal/-a: Zelo pomemben instrument, ki ga vsa leta priporočam kot močno proti-tesnobno sredstvo, je merilec srčnega utripa, ki 'črno na zelenem' odganja misli na 'na, pa sem mrtev'.

Če ti ga pa še merilec zatrokira in ti misliš, da je srce, potem si pa v ....

No, šalo na stran, ampak meni se je res nekaj takega dogajalo. Včasih sem tekel in mi je Garmin vse lepo normalno kazal, povprečen, maksimalen utrip, vse nekje v pričakovanih, za mene normalnih merah.
Sem naslednjič tekel, pol ure vse v redu, potem pa maksimalen utrip 230, povprečen se je pa gibal pri res nizki hitrosti okoli 185. Pri tem sem se počutil odlično in spočito.

K zdravniku nisem šel, a nekaj mesecev sem se počutil kot da hodim po dolini smrti, dokler nisem prebral, da včasih statična elektrika povzroča motnje pri oddajniku. Do nje lahko pride, če človek nosi sintetično majico in ne bombažno.

In ker sem res včasih nosil bombaž, drugič sintetiko, mi je posledično prihajalo do anomalij pri merjenju utripa.
Sam tega ne bi pogruntal, ker tudi ni vedno merilec "štrajkal" kadar sem nosil sintetiko, izgleda, da je moral biti prisoten še kakšen pogoj.

Danes sploh ne uporabljam več merilca in se zanašam samo še na počutje, res pa je da ne treniram skoraj nikoli ne vem kako intenzivno, raje imam dolge razdalje, kot hiter tek.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA