Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 sončnica_teče
Ojla!
Sem nova na forumu tu gor. Pozdravljam vse tekače in tekačice, še posebej pa Zasavce.
Imam eno vprašanje. Kakšna je vaša tehnika teka v močnem vetru? Jaz imam namreč kar nekaj težev, težko diham , zelo se utrudim :oops: , sem manj stabilna...
Če bo sreča mila, se vidimo na LM, 21.
Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
 Asparagus
Tako kot je speljana trasa LM, ne bomo mogli imeti ves čas vetra v prsi, če pa bo v hrbet, bomo še hitrejši :wink: .
Sicer pa sem danes gledala na yahoo.weather, ki napoveduje meglo(torej nič vetra), kasneje sonce in temperature okrog 18 stopinj. Upam, da bo taka napoved vzdržala :D .
Uporabniški avatar
 vencelj
sončnica_teče napisal/-a:Ojla!
Sem nova na forumu tu gor. Pozdravljam vse tekače in tekačice, še posebej pa Zasavce.
Imam eno vprašanje. Kakšna je vaša tehnika teka v močnem vetru? Jaz imam namreč kar nekaj težev, težko diham , zelo se utrudim :oops: , sem manj stabilna...
Če bo sreča mila, se vidimo na LM, 21.
Hvala za odgovore.

Pri teku proti (močnemu) vetru imamo vsi težave, nam pobira moči...a do sedaj še nisem prišel do tehnike...vedno je bil to bolj boj proti vetru kot kaj drugega :mrgreen: .
Treningov običajno ne delam v takih pogojih ( morda bi jih moral, če bi se razmer navadil, bi bil v prednosti pred tekmeci 8) ), na tekmah imajo pa itak vsi enake pogoje, pa tudi moteče vetrovno ni velikokrat. Najbolj imam mogoče v spominu lani na :heart :heart :heart tisto neskončno ravnino proti Gederovcem, je bil veter bolj uničujoč kot prej sonce.
Tehnika :?: :?: Kaj pa vem? Mogoče tek v rikverc :roll: :?: :P
Pa dobrodošla na forumu, sončnica!

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Najbolj zopern je sunkovit bočni veter, ko ti v trenutku sune med tekom dvignjeno nogo in se tako sam firclaš (spotakneš). Glede tehnike pa je menda najboljša Vencljeva, ki pravi, da takrat ne dela treningov :wink:
Uporabniški avatar
 Vreme
ZdravkoC napisal/-a:Najbolj zopern je sunkovit bočni veter, ko ti v trenutku sune med tekom dvignjeno nogo in se tako sam firclaš (spotakneš). Glede tehnike pa je menda najboljša Vencljeva, ki pravi, da takrat ne dela treningov :wink:

Nekaj mi pravi,da se ti je to enkrat celo zgodilo :D
 klopotec
Moje mnenje je, da se ne izogibat nobenih vremenskih pogojev. Če je seveda zdravje v mejah normale. Če je z dihali (kot primer) vse v redu, lahko tečeš tudi pri -30.
Veter sploh ne sme biti ovira. Govorim seveda za rekreativce, ki ne treniramo, ampak samo tečemo za zdravje. Če tečeš proti vetru se pač ne trudiš teči z istim tempom, ampak počasneje. Učinek je isti.
V eni knjigi sem bral, med splošnimi napotki, da naj si tekač izbira vedno tazlične proge in različne pogoje. In kot primer navede, da kak dan tečemo vedno proti vetru.Da pač gremo po svojih progah po tistih smereh, da je čim več betra v prsi. Kak drugi dan pa ravno obratno. V močnem vetru v hrbet smo tudi ta počasni lahko zelo hitri. In potem se na Tf pohvalimo, kak dober tempo smo imeli ta dan, ha,ha. (jakost in smer vetra seveda zamilčimo).
Podobno je izogibanje soncu. Marsikoga sem slišal, poleti teci zjutraj in zvečer, ko je sonce visoko se teka izogibaj. Pa sem se res. Če sem pa slučajno šel sredi dneva pa me je že bolela glava. (ker sem mislil, da me mora res boleti). Potem pa mi je prijatelj rekel ravno nasprotno. Sonce je vir življenja, kako naj bi potem človeku škodovalo. Je pa treba iti postopno in poskrbeti za dovolj tekočine. V začetku na blavi kapa, potem vmes malo brez kape, pa vedno več brez kape. Potem pa kapa več ni potrebna. Zdaj lahko poleti tečem v največji vročini. Res pa je da me včasih opeče sonce, ampak ni sile. Strah pred soncem, pa kožni rak, to je samo propaganda kozmetične industrije. V to sem se prepričal na lastni koži. Se opravičujem, tema je veter.
 sončnica_teče
Fantje in dekle, hvala za odgovore. Včasih se je vetru težko izogniti, zato sem hotela kakšen nasvet. Imam pa tudi jaz največ težav ob močnih bočnih sunkih vetra. Drugača pa, tečem kolikor mi telo dopušča. :)
Uporabniški avatar
 tae
Na današnjem teku ob Savi smo imeli prav vsi izkušnjo s tekom v vetru.

Če si sam, si ne moreš nič pomagati, enostavno gre bolj počasi.

V skupini pa je podobno, kot pri kolesarjih. Držiš se čimbolj na sredini, da te iz vseh strani ščitijo drugi tekači pred vetrom. :D Malo bolj športno pa npr. da je vsakih 100m nekdo drug na čelu in se tako vodilni menjajo, ostali pa pač sledijo tempu prvega.
Uporabniški avatar
 MihaPR
klopotec napisal/-a:Moje mnenje je, da se ne izogibat nobenih vremenskih pogojev. Če je seveda zdravje v mejah normale. Če je z dihali (kot primer) vse v redu, lahko tečeš tudi pri -30.
Veter sploh ne sme biti ovira. Govorim seveda za rekreativce, ki ne treniramo, ampak samo tečemo za zdravje. Če tečeš proti vetru se pač ne trudiš teči z istim tempom, ampak počasneje. Učinek je isti.

Se končno strinjam. Samo po občutku. Treba it ven, če tako paše :)
 abram
Maratonka Sonja je 31.10.2009 nameravala preteči 100 km od Sela pri Ajdovščini na ljubljanski grad. Zaradi močnega nasprotnega vetra, ki je pihal v sunkih tudi preko 100 km/h, je morala odnehati v Postojni. Kako je to izgledalo si lahko ogledate na kratkem video posnetku na temle linku:

http://www.rtvslo.si/mojvideo/abram/maratonka/15517/
Nazadnje spremenil abram, dne 29 Apr 2010, 16:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 RoKo
Loni napisal/-a:Aisha po domače...

Ravno včeraj sem pomislil nanjo, zadnje čase je nisem nikjer srečal.....
Uporabniški avatar
 ZOKI
Zelo zanimiv je ta tek proti primorski burji, pravi užitek :lol: . Če kdo dvomi v moje besede, se priporočam, ko bo napoved močna burja, da si mi pridruži k teku na Nanos. Verjali ali ne, sem se na vrhu že plazil po vseh štirih, ker drugače ni šlo... :--
Uporabniški avatar
 mediterano.
Jaz prav tako tečem v vsakem vremenu,tek v vetru pa nekako jemljem tudi kot trening za moč, saj je včasih stvar precej podobna teku v hrib. :mrgreen:
Uporabniški avatar
 aisha
pozdravljeni po dolgem času :wink: ... spet na TF

ja, Loni, aisha po domače ... :wink:

Roko, tečem, tečem, samo od tekmovanj sem se mal odahnila, bila na 1. blejskem polmaratonu, pol pa na Ljubljancu, seveda, zdaj pa Ultramaraton v Istri, ki si ga tudi ti tekel lani ...

hvala, abram, za lep video in vse fotke, ki si jih naredil ... ja, to je bil moj, na žalost neuspeli podvig preteči 100km ... šlo je do Postojne ... tek je bil kljub vsemu tistemu vetru užitek ... Rebernice so pa tudi nekaj posebnega :wink: ...

to soboto pa še razdalja od Postojne na Ljubljanski grad ... tako, da pritečem na grad v dveh kosih tokrat ... držite pesti za ugodno vreme in da bodo noge lahke :wink: , vse pa bo zopet dokumentirano by abram ... kot dokaz hahaha, ali bo uspelo ali ne :wink:

lepo pozdravljam vse .... lahke noge in čimmanj poškodb

aisha :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA