vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

cvetko
Zdaj je že en teden pa nekaj odkar spim vsak dan 5-6 ur na dan. Včasih še malo popoldanskega spanca. Naprimere grem spat ob 10.40 zbudim se ob 4.10. Grem spat ob 12.30 zbudim se ob 7 itd. To so primeri. Nevem zakaj je tako, da se zbujam po 5-6 urah. Potem pa še morem za kako urco zadremati čez dan. Včeraj sem bil zelo utrujen, pa sem si rekel nebom šel spat, ker bom potem spal celo noč in glej danes se zbudim ob 4.10 spat sem šel tma nekje ob pol enajstih. Treninge imamo še skos normalne. To mi že gre na živce. Naj povem, da je vse isto kot je bilo, ničesar nisem spremenil.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
opa, zdaj bom pa še jaz to izkoristil.
če grem jaz spat med 23:00 in polnočjo se obvezno zbudim nekje med 4:00 in 5:00.
včasih mi uspe nazaj zaspat, včasih pa nikakor. 4 ure spanja, pol pa TV gledat. (potem sem pa spet slabe volje, ker ni nič za gledat. same neke šlogarce in prodajanje mikserjev, nožev in nekih aparatur za hujšanje. ali pa videostrani, ki jim itak ne morem sledit, ker se dogajajo tri stvari naenkrat, pa še muzika zraven). sem že tudi tečt šel, ampak mi ni fajn ob taki uri.
ne vem pa kaj bi se zgodilo, če bi šel spat recimo ob 21:30. ne upam niti probat.
pri meni to traja približno dve leti.
saj zdaj sem se že navadil, ampak mogoče bi se pa vseeno rad enkrat pošteno naspal.
 silvij
Fanta, ne vem sicer koliko sta stara - pravijo, da nespečnost pride z leti - ampak moj (že leta preizkušen) nasvet je - avtogeni trening!
 DrejKa
Hm, mogoče ne razumem dobro, ampak v čem točno je problem, da spita samo 5-6ur?
A so še kakšne druge težave (utrujenost, slabša koncentracija, zaspanost čez dan), razen tega, da ne vesta kaj bi z t.i.''odvečnim'' časom? :shock:
Uporabniški avatar
 marčni zajec
DrejKa napisal/-a:Hm, mogoče ne razumem dobro, ampak v čem točno je problem, da spita samo 5-6ur?
A so še kakšne druge težave (utrujenost, slabša koncentracija, zaspanost čez dan), razen tega, da ne vesta kaj bi z t.i.''odvečnim'' časom? :shock:

jaz nimam nobenih problemov z utrujenostjo ali karkoli, ampak vseeno mi je malo čudno, da se mi zvečer ob recimo 23h začne dremat in grem spat, ob 3:00 se pa zbudim.
pa pravijo, da je zdravo malo več spat.
 DrejKa
[/quote]jaz nimam nobenih problemov z utrujenostjo ali karkoli[/quote]

V tem primeru, si na tvojem mestu ne bi belila glave. Dinamika začaranega kroga je ponavadi po pravilu sledeča: bolj ko razmišljaš, da ne moreš spati, manj boš spal, anede? :roll:
(In v tem primeru ti lahko pomaga avtogeni trening.)

Telo ponavadi samo dobro ve, kaj potrebuje. Ko mu bo primanjkovalo spanca in takšne vrste regeneracije, ti bo to jasno sporočilo.

Če nespečnost povzročajo zaskrbljujoče misli, je druga pesem...

Če pa si zaskrbljen zgolj zaradi dolgočasja ob zgodnjih jutranjih urah, poskusi z različnimi animacijami kot je učenje kitajščine, učenje igranja na citre, šivanje gobelinov, računanje odvodov in integralov...in še bi se kaj našlo.... :mrgreen:

Lahko pa preprosto počneš stvari, za katere ti čez dan zmanjka časa. A ni to fino? 8)
Uporabniški avatar
 EčO
Zakaj se meni to ne dogaja. :roll: Bi dobro vedel kako izkoristi čas. :lauf:

Sam jaz se še ob 6 komaj spravim pokonci, pa tud če grem že ob 8 spat. Le kdo si je izmislil jutranje ustajanje :evil:
 kovit
cvetko napisal/-a:Zdaj je že en teden pa nekaj odkar spim vsak dan 5-6 ur na dan. Včasih še malo popoldanskega spanca. Naprimere grem spat ob 10.40 zbudim se ob 4.10. Grem spat ob 12.30 zbudim se ob 7 itd. To so primeri. Nevem zakaj je tako, da se zbujam po 5-6 urah. Potem pa še morem za kako urco zadremati čez dan. Včeraj sem bil zelo utrujen, pa sem si rekel nebom šel spat, ker bom potem spal celo noč in glej danes se zbudim ob 4.10 spat sem šel tma nekje ob pol enajstih. Treninge imamo še skos normalne. To mi že gre na živce. Naj povem, da je vse isto kot je bilo, ničesar nisem spremenil.

Lahko pa je to tipičen znak zaradi pretreniranosti.
 cvetko
Vse je vredi, sam popodne pa bi tudi zadremo za kake pol urce :D Danes zjutraj sem šel ob petih dalje spat pa sem spal do 7. Pretreniranost? V pripravah sem še delal več kot sedaj pa ni bilo nič, zdaj pa to. Mogo bi si rečti spal boš do 7 pa da bi spal do te! Star bom 23.
 abcd
Če je zdravje v redu pa energije dovolj, sta v veliki prednosti pred nami. :)
Če bi men to ratal bi začel z dodatnim izobraževanjem, saj možgani v jutranjih urah delajo 100 na uro če so spočiti.
Kakšna je pa kaj vajina teža in koliko kalorij pojeta čez dan? Če sem se jaz zjutraj prehitro zbudil sem nekaj pojedel pa sem lahko nazaj zaspal.
Drugače pa pravijo da topla kopel ali kozarec toplega mleka uspavata.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
abcd napisal/-a:...Kakšna je pa kaj vajina teža in koliko kalorij pojeta čez dan?...

42 let, višina 183cm, teža okoli 80kg. že dolgo enako. res ne vem koliko kalorij pojem, pazim pa kaj in koliko jem. dosti zelenjave, sadje, testenine, riž, jugurt, polnozrnat kruh, žgance, ribe itd. ajd, tudi kako pizzo rad pojem, pa kako pivo spijem, ampak vse v mejah normale. pa nikoli se ne nažrem pred spanjem. redno tečem, kolo vozim (cestno in MTB)... krvna slika je v redu, pritisk tudi.
pa saj po eni strani ni slabo če malo spim, mi več časa ostane, ampak vseeno se mi zdi malo čudno to.
Uporabniški avatar
 Darja
Adijo si, marčni zajec! :shock: :shock: :shock: Če imaš ženo (oz. nekoga, s katerim deliš skupno življenje pač) ji svetujem, naj ti zvečer v ločen prostor pripravi desko za likanje, tisto trikotno reč, ki lepo paše zraven in kup perila pa boš imenitno izoristil višek časa v svoje in ženino zadovoljstvo. Ko ti bo pa doma kupčka zmanjkalo pa povej, ti bomo članice tega foruma priskočile na pomoč in boš lahko vsako jutro drugje likal. Tudi zajtrk dobiš, če bo treba, ha, ha. :wink:
 ton
Pri Cvetku sem tudi sam pomislil na pretreniranost, pri Marčnem pa gre morda res za 'psihosomatske' zadeve. Pet ur spanca, če je kakovosten, sicer ni kaka tragedija, problem je, če se v budnost začno mešati skrbi, strahovi, nelagodja in podobne neprijetnosti - te pa lahko tlakujejo pot v smeri depresije.
Sam bi pri obeh še neko obdobje poskusil pač kar najbolj normalno živeti, predvsem vzdrževati enakomeren ritem večernih ritualov (stalna ura za uspavanje, kakšno fino branje...),če bi pa zadeva vztrajala in se celo slabšala, bi se pa pomenil s kakim psihiatrom.
Uporabniški avatar
 zigzag
Ja, nespečnost zna biti problem. Sam zadnja dva meseca spim v povprečju tri, maksimalno štiri ure na dan. Fizično mi še kar znese, celo treniram lahko dokaj normalno. Druga zgodba pa je psiha. Čez dan mi precej niha razpoloženje. Lahko sem čisto v redu, večkrat pa sem razdražljiv ali pa depresiven (odvisno od dneva), težje se zberem in pri kakšnih bolj zahtevnih miselnih nalogah povsem odpovem. It sucks...

Poskusil sem z vsemi naravnimi recepti za dober spanec - vsak dan ob isti uri v posteljo, pred tem topla kopel, sproščujoča glasba, aromaterapija, masaža stopal, avtogeni trening ali meditacija, dihalne vaje... nič. Seveda sem poiskal strokovno pomoč, dobil pa recepte. Tudi tisto kar bi bojda vola položilo, meni ne zaleže. Tri urce in to je to. Preostane mi edino le, da se s tem sprijaznim, ne dramatiziram in upam, da bo minilo, tako kot se je pojavilo...

Sem pa pred časom naletel na primer športnice, pravzaprav vrhunske atletinje, ki se z nespečnostjo bori že skoraj vse življenje. Komur se da brati, zgodba je vsekakor zanimiva:

http://www.runnersworld.com/article/0,7 ... -7,00.html

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA