Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

ris9 napisal/-a:
bruno napisal/-a:*Garmin 405 mi je pokazal 21.4 km. :?:

Zanimivo, tudi meni je Polar pokazal za vsak krog 300m več, prav tako kolegu na Garminu!?
Po mojem se taka napaka ne more pojaviti naključno!
Kaj pravi organizator?

Tudi meni je Garmin pokazal 21,4 km in mislim, da tukaj ni napake. Cilj so iz prvotno pred Namo prestavili na pred parlament, kar je ravno toliko. Kenijcu naj dajo 20000€ ker so ga ogoljufali za cca. 600m. Aja meni so pa mal živcov požrli ker sem začel "šprintati" prezgodaj in nato težje prišel v cilj ;) ...[/quote]

Moj Garmin je pokazal 21.290 km in mislim, da tukaj tudi ni napake posebej, ker je proga skoraj brez ovinkov in tam je GPS zelo natančen.
Ej, ej - ste se zapičili v to razdaljo.
Naši Garmini in razni footpodi sigurno niso točni v nulo!

Verjetno je moral organizator za progo dobiti AIMS certifikat.
Če ni objavil točne karte, to še ne pomeni, da razdalja ni bila prava.

Sicer pa je meni lani Garmin 405 na stari progi nameril 42,45 km.
Letos pa ta isti Garmin 405 na novi progi 42,42 km.

Spremljam tudi razliko, ko mi jo Garmini namerijo na različnih maratonih.
V Ljubljani je ta najmanjša (npr. letos v Parizu mi je nameril 42,52 km).
ris9 napisal/-a:
bruno napisal/-a:*Garmin 405 mi je pokazal 21.4 km. :?:*

Zanimivo, tudi meni je Polar pokazal za vsak krog 300m vec, prav tako kolegu na Garminu!?
Po mojem se taka napaka ne more pojaviti nakljucno!
Kaj pravi organizator?

Tudi meni je Garmin pokazal 21,4 km in mislim, da tukaj ni napake. Cilj so iz prvotno pred Namo prestavili na pred parlament, kar je ravno toliko. Kenijcu naj dajo 20000€ ker so ga ogoljufali za cca. 600m. Aja meni so pa mal živcov požrli ker sem zacel "šprintati" prezgodaj in nato težje prišel v cilj ;) ...

Moj Garmin je pokazal 21,290, mislim, da je definitivno več kot 21.0975 km.
Glede razdalje še tole. Na garmin connect imajo večinoma razdalje na 21km cca 21,4 km. Na rekreativni razdalji je garmin izmeril točno 9,2km.

Pri taki masi ljudi kot je na štartu in drugo leto bo samo še več ljudi je seveda prerivanje neizogibno in bi ga bilo treba omejiti z boljšim informiranjem o conah. Če obstaja še kakšna druga metoda, potem bi se jo bilo najbrž kar smiselno poslužiti. Najbrž bi bilo za štart bolje, če bi bila cesta široka in vsaj par kilometrov ravna. Naj povedo tisti, ki imajo več izkušenj s teh množičnih prireditev. Kaj pa tam, ko samo na najdaljši razdalji teče 40000 ljudi???

Drugo leto bo najbrž maraton spet po prejšnji trasi - ali niso rekli, da je tako le zaradi mestnih gradbenih zapor?... Menda ne bodo večno.
Prireditev super, proga pa mi je bila prej bolj všeč ...

Glede Garminov in podobnih aparatov, pa tole. Na uradni strani garmina http://www.garmin.si/view_product.php?product=010-00658-21 piše:

"Točnost opravljene poti: 99% ob odprtem pogledu v nebo".

Če vzamemo torej en odstotek od 21098, dobimo 211m in če vzamemo še to, da verjetno nobeden ni tekel po idealni liniji je 300m napake čisto normalo.
Nazadnje spremenil Strelc, dne 26 Okt 2009, 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Dobro, sedaj pa še k maratonu.

Organizacija zelo dobra, več ali manj vse štima.
Edina pomanjkljivost je sam start.
To postavljanje počasnejših naprej je izključno krivda organizatorja.

Ker je v Ljubljani skupen start na 21 in 42 km, je bilo letos na startu ca. 7.000 ljudi.
To jo že uvršča med večje maratone.
In vsi takšni imajo urejene bokse za udeležence glede na pretekle rezultate.
Na štartnih številkah se ustrezno označi barva in ljudje se razporedijo pravilno.
Na vhodih v boks pa redarji, ki preprečujejo drugim "optimistom" vstop v nepravilen boks.

Druga zadeva je to, kar smo opazili zajci v zadnjih letih.
Tisti, ki nas spremljajo od začetka, običajno ne zdržijo in na po 30 km popustijo.
Tisti, ki pa so pripravljeni za določen čas, pa začnejo hitreje od nas in jih potem polovimo.
Potem tudi ti običajno ne zmorejo več ciljnega tempa in ne nadaljujejo več z nami.

Tako pridemo v cilj več ali manj sami oz. z naključno ujetimi posamezniki, ki na koncu uspejo stisniti zobe.
Večina tekačev nas je pač zelo optimističnih in plačamo davek prehitrega začetka...
Meni glede razdalje še nekaj ni jasno. Če naj bi imel mali maraton 21,1 km in ga sestavlja krog in tisti podaljšek ko se od kroga odcepi do cilja (cca 40 metrov), so maratonci ta podaljšek pretekli le enkrat (in imeli tako za 40 metrov krajši 1 krog). Glede na kiklometrske oznake se mi zdi bolj verjetno to, kar so nekateri že napisali, da bi moral biti cilj pred skupščino.

Glede štartnih boksov pa jaz kljub najboljši volji nisem videl nobenih oznak in sem se postavil glede na zajce (balone). Najbrž celo preveč naprej, pa kljub temu ne pomnim, da bi kdaj imel toliko težav s počasnimi tekači, za mano pa je bilo še precej hitrejših. Glede na naraščajoče število tekačev, ozke ulice in neuvidevnost mnogih tekačev bo najbrž res nujno nekaj ukreniti. Ena možnost je, da bi ob prijavi prijavil tudi rezultat in glede na to dobil štartno številko v določeni barvi za določen boks. Nesramnežem in preskakovalcem ograje pa bi sistem lahko dodal kakšno kazensko minuto, če bi startali v napačnem boksu.
No, še moje poročilo-to je bil moj prvi LM maraton oz. polmaraton zato proge ne morem komentirat v primerjavi z lansko, lahko pa rečem,da se mi je kar dopadla, edino tista ravnina na koncu (če se ne motim je bla to dunajska cesta-nisem sigurna ker nisem iz lj) me je malo matrala.
Sem pa naredila manjšo napako, ki je izkušnja za drugo leto-zjutraj sem očitno premalo jedla in mi je pri 17km čisto zmanjkalo moči :( zato sem iz povprečne 12km/h, ki bi, če bi šlo tako do konca občutno izbuljšala moj rezultat,padla na 8,5km/h zadnjih nekaj km..pa dobro, za prvič sem lahko več kot zadovoljna, 2urci in 5 minut, drugo leto pa se najem pred štartom kot velika, da padem pod 2 uri.
Je pa vsekakor to res nepozabno doživetje, ko ljudje navijajo in spodbujajo in takšna masa tekačev...drugo leto se sigurno spet udeležim, takrat z bolj polnim želodcem.
Aja, in "moja proga" je bila dolga 21,45km (tak je garmin izmeril) in tistih zadnjih 500m je bilp zeeelo odveč :D Edino kar me je pa res zmotilo je bilo pa to, da je bila tabla s km vedno postavljena samo enkrat in je pač takrat držalo, tabla za 21km pa je bila postavljena 3x in reees potem že nisem vedela kdaj je zares konec :S
Drugače pa...brez pripomb!
Končno sem se prebil skozi vse prispevke ,tako da lahko rečem tudi kakšno sam.

Sam sem izredno zadovoljen, proga, navijači, oskrba okrepčevalnic vse je bilo na višku. Sploh navijaški del je bil takšen, da nas je po progi samo neslo, zaključek pred koncem polovičke in koncem maratona pa je bil sploh fenomenalen. Še celo noč sem podoživljal tek skozi špalir, ki ste ga navijači pripravili, če ne drugega bo to ostalo za vedno v mojem srcu. Hvala vam, brez vas mi ne bi uspelo, hvala tudi vsem ki ste me čakali na cilju in verjeli in navijali zame. Bilo je nepozabno!! :laola

Tisti ki se ne obremenjujemo s časom in smo štartali iz ozadja nismo zaradi gneče imeli nikakršnih problemov, smo pa potrebovali dobrih 6 minut,da smo prečkali štartno linijo, kar samo po sebi pove, kolikšna gneča je bila. Pa nas to ni niti najmanj motilo. Sam sem štartal zraven zadnjega zajčka Erota za 4:30. Plan je bil, da se ga držim prvo polovico potem pa vidim kako in kaj. Pa je šla prva polovička brez problemov v predvidenem času, no ja v resnici smo bili skoraj minuto hitrejši, pa sploh ni čudno če pa smo tisti km skozi špalir tekli v temu 5:55, kar neslo nas je.

V drugo polovico smo tako krenili kar pisana druščina, ob Erotu in moji malenkosti sta ostal še dva Angleža in dve Nemki. Je zato imel Ero čas se izpopolnjevati v angleščini in nemšćini po poti pa je ogovori še neko Italjanko. Tako je poleg teka uporabil še svojo poliglotsko znanje :clap:

Ta pisan druščina je začela razpadati tam nekje okrog 27 km, najprej sem odpadel sam, kasneje še dve Nemki, ki sta še dolgo tekle nekaj malega pred menoj. Sam v bistu nisem imel nikakršne krize, postajal pa sem počasnejši. Kljub temu sem do cilja prehitel kar nekaj tekmovalce, meni pa sta prehitela dva finca kakšna dva km pred ciljem. Skratka šlo mi je odlično. Ko sem pritekel na Dunajsko in pogledal na uro sem se začudil, tak čas pa res nisem pričakoval. Dunajska se ni nič vlekla če imaš v mislih,da je vsak meter bližje in kmalu sem bil spet v špalirju bučno navijanje, kar me je dobesedno odneslo v cilj. Tam pa, priznam, so pritekle solze sreče, objem moje najdražje, mravljinci po celem telesu ,občutki sreče in zadovoljstva da mi je uspelo.

Uspelo me je prekositi moj najboljši čas izpred natanko petnajstih (15) let, uspelo mi je teči 45 min hitreje kot letos na Gardi in uspelo mi je prvič preteči maraton brez vmesne hoje. Pravijo da gre v tretje rado in to je bil moj tretji maraton in tretjič je bilo več kot odlično! A si človek lahko želi sploh kaj več??
Nazadnje spremenil Vreme, dne 26 Okt 2009, 12:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Evo še moj prispevek.

Najprej naj napišem, da sem letos planiral odteči desetko s hčerko, tako da priprave bolj tako - sportski lagano, nič kaj preveč naprezanja.

Petek: prve rahle bolečine v grlu pri tamali ( no pri ta večji, ker če bo tole brala, bom spet kregan) in rahel prehlad.

Sobota: prehlad vse hujši. Dobro ostani doma, spčij se, greva samo s tamalim ( 10 letnim) sinom na testeninko. Prvi znaki preobrata na testeninki - oči, če jaz jem od sestre makarone, bi pa lahko šel še tečt namesto nje. Ja pa jade mulc, tiho bodi pa jej.

Nedelja zjutraj: Hči še slabše. Kaj sedaj? Tamali: a res ne bi šel potem jaz namesto nje. A ti to resno. Pa potem nastopijo mame: si zmešan a ti veš koliko je to deset kilometrov? ( valjda da vem, saj sem jih že 21 pretekel, ti ne veš kaj je deset, ko še nisi pretekla destke :lol: ) . Kaj bo pa oblekel? ( moški, to je prvi znak da se mehča, še malo pa ga bo pustila na tekmo yesssss). Kaj bo če ne bo zdržal - ja bova pa hodila ( ko mama začuti, da boš čuval njenega mladička čisto v vsakem primeru in hudi situaciji, di ga da v varstvo) zmaga - mali gre tečt. Hiter čip na superge, da si ne bo premislia. Jupiii.

Tamala malo žalostna, mali sicer vesel, vendar ga pa začne v tem trenutku trema matrat, :) :) .

Štart, pok gremo.
1km - tole je super
2km - vedno boljše
okrepčevalnica - kje je čokolada, a nisi rekel, da bo čokolada
vzpon od ZOO naprej - malo me noge bolijo
spust po vzponu - noge me več ne bolijo
povej ko bo 8,5 km, bom šprintal
zadnjih 500 m šprint sem ga komaj lovil.
Cilj 1:01 neto, zdržal, mami pa srečna
Ata pa užival med tekom, prvič sem se cel tek pogovarjal, užival, opazoval ljudi.

Slaba stran - tamala se je pripravljala, pa zvisela.
Dobra stran - nekdo je nepričakovano prišel do teka, pa še štartnino mi ni bilo potrebno prodajat, je vse ostalo v krogu družine. 30 erov prometa sem naredil za petnajst prodal, za petnajst kupil.

V glavnem, nisem srečal nobenega forumovca, za slikanje sva bila s tamalim malce prepočasna, pa kdaj drugič. Žal smo potem hiteli se domov preoblečt, da se ne bi prehladili.

Vsem skupaj čestitke za dosežene cilje, če pa ni šlo - saj je še veliko tekem.

Lepo se imejte in vsem skupaj

:laola :laola

LP
Strelc napisal/-a:Prireditev super, proga pa mi je bila prej bolj všeč ...

Glede Garminov in podobnih aparatov, pa tole. Na uradni strani garmina http://www.garmin.si/view_product.php?product=010-00658-21 piše:

"Točnost opravljene poti: 99% ob odprtem pogledu v nebo".

Če vzamemo torej en odstotek od 21098, dobimo 211m in če vzamemo še to, da verjetno nobeden ni tekel po idealni liniji je 300m napake čisto normalo.

takole se pač ne bere podatka za merilne naprave, negotovost meritve pomeni odstopanje + ali -. Če nekaj instrumentov (gps-ov) izmeri razdaljo v približno enaki velikosti, je to dober znak, da je napaka v dolžini. Po tvojem bi moralo nekaj ljudi izmerititi 20,9, nekja pa 21,3 in seveda še vmes. takrat govorimo o sipanju, ki je normalni pojav v meritvah, nikakor pa ne da vsi izmerimo 300m več. Glede idelne poti pa lahko z veliko gotovostjo trdim, da sem šel po optimalni poti, še sploh 2 krog, ko ni toliko ljudi, če bi bil problem v tem bi v dveh krogih izmeril različno, to pa sta oba pokazala 300m več.
Pa sem preživel že svoj drugi maraton. Lanskemu berlinskemu sem odgriznil 3minute. Primaren cilj (rekord) je izpolnjen, sekundaren (vsaj približati se štirim uram) ne. Pa navkljub temu sem bil po dobrih 4 urah in 25 minutah teka brez koraka hoje in sekunde ustavljanja najsrečnejši človek v cilju. Še posebej po tem, ko sta mi reševalca (stokrat hvala!) oskrbela krč, zaradi katerega sem se moral korak čez cilj usesti na tla. Sam sem si kriv; pri Metalki (=41,5km) sem namreč zaplesal publiki, tako da sem naredil tudi korak nazaj, posledično sem zadnjih 700neki metrov tekel tako, da sem eno nogo dobesedno vlekel za sabo. Tekel pa sem in celo še malo hitreje, kajti ni bilo sile, ki bi mi odvzela užitek, da pritečem v cilj; magari da se poganjam s trepalnicami.

Vlekel sem lepo, nekako po planu je šlo do polovičke, ko sem bil kot rožca, obrnil sem z 1:58 in v nasprotju z vsem pričakovanim sem se počutil ponosno, ko sem se zapodil v drugi krog, čeprav je večina odvila na župco. Čez kak kilometer je entuziazem minil. Do 25km je še nekako šlo, potem pa sem čutil samo še to, da se baterije praznijo. Pa sem malo zabaval sotekače in s tem še sebe. Kakšna kriza sem razlagal, samo poglejte šoferje, kako preklinjajo na nas, ko morajo čakati in obračati avtomobile, zaradi nas!

Balončki z 4:15 so odbrzeli mimo nekje na km37; kakih 200metrov sem jih še držal, potem ni šlo več. Utrip se je spuščal, brzina enako.

Potem Dunajska...

Mogoče je že res, da je bilo za ta prve proga hitra. Za nas ta počasne ni bila. Zadnjih 5km ravnine je bilo ubijalske; Vleklo se je kot današnji ponedeljek - najprej do wtc, potem v daljavi petrolova stolpnica,..

Glede nato, da nas je šla konkretna skupina tekačev na ljubljanca, lahko ugotovim, da večini ni uspelo izboljšati osebnih rekordov. Mislim, da je bila lanska trasa celo hitrejša. Težko rečem.

Organizacija, vrhunska, osebje prijazno, navijači tudi - vsem pohvale.
Čestitke sotrpinom!

Pogled na gramin pa kaže, da smo par korakov le podaljšali - 42,4km.

Danes pa ližemo rane, počasi po stopnicah, jutri sem že v NY, pa da pomagam kolegom do dobrih rezultatov.

Lp,
Jru
Komaj sem se prebil čez vseh osem strani poročil... :lol:

Čestitke vsem, ki ste opravili s tekom na ljubljanskem maratonu, še posebej tistim, ki ste dosegli ali presegli svoja pričakovanja! :laola :clap:

Moje poročilo pa najdete tukaj: Moja udeležba na LM.
Priloženih je tudi cel kup fotografij, predsvem s starta najdaljših tekov.
Če se kdo najde na slikah in želi sliko, naj mi javi...
klatez napisal/-a:
Druga zadeva je to, kar smo opazili zajci v zadnjih letih.
Tisti, ki nas spremljajo od začetka, običajno ne zdržijo in na po 30 km popustijo.
Tisti, ki pa so pripravljeni za določen čas, pa začnejo hitreje od nas in jih potem polovimo.
Potem tudi ti običajno ne zmorejo več ciljnega tempa in ne nadaljujejo več z nami.

Tako pridemo v cilj več ali manj sami oz. z naključno ujetimi posamezniki, ki na koncu uspejo stisniti zobe.
Večina tekačev nas je pač zelo optimističnih in plačamo davek prehitrega začetka...

Mislim, da ni problem toliko v tekačih kot v ... maratonu samem :!: :D

42 km pač ni razdalja, ki bi jo večina zmogla preteči v enakomernem tempu. Po 30km, ko nastopijo krize in bolečine, je padec tempa čisto logična posledica. V primeru vremenskih neprilik pa je to še bolj opazno. In to se ne dogaja samo rekreativcem, tudi najboljši podležejo temu (poglej rezultate najboljših na letošnjem LM, pa boš videl, da so prav vsi popustili v drugem krogu). Bržkone bi tudi vsi zajci, če bi jih spustil, da tečejo lasten tempo, štartali bistveno hitreje in v drugem krogu zgubljali minutke... :wink:

Morda bi za zajce v prihodnjih letih veljalo razmisliti, da le-ti v prvi krog štartajo nekoliko hitreje, kot je ciljni tempo in tako vkalkulirajo zaostanke in popuščanja v drugem? Upal bi trditi, da bi bile skupinice okrog zajcev do konca potem večje... :arrow:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA