Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

usmiljeni_brat napisal/-a:Kaj je narobe z naslednjim stavkom?

Na rekreativnem teku je zmagal državni reprezentant Boštjan Buč.

Ali naj tek preimenujejo v tek na 10 km, ali pa naj aktivnim atletom prepovejo udeležbo.

mare napisal/-a:Naj revež vsaj enkrat kje zmaga. :lol:

noteko napisal/-a:[
haha, kako smešno....očitno ne poznaš atletike, oz. gledaš samo svetovna prvenstva, ko osvoji npr. 20 mesto v teku na 3000 metrov z ovirami...

TatoSlo napisal/-a:[
ja sam res no, v Ptuju je na 8 urnem teku tut naredu daleč največ krogov, tak da ne govorit da je zmagu sam na rekreativnem teku. Mater ste krivični no (jst jezen) :)

Do sedaj sem mislil, da je bila tudi na Ptuju rekreativna prireditev, ne pa olimpijske igre. Vaških mitingov pa res ne gledam. Kje nastopa Buč je čisto njegova stvar. Zaradi mene lahko tudi na cici teku. Meni osebno je še všeč, če tečem na istem teku kot Kejžar, Buč in drugi asi in polasi, čeprav jih ne vidim niti na štartu in še manj v cilju. Še več, zdi se mi, da to prispeva k popularizaciji teka. Buč je glede na čase, ki jih dosega, očitno kar dober tekač. Jaz ga poznam zgolj po tem, kar piše v časopisih. To so bile pa poleg namigovanj o vpletenosti v poživila vesti o visokih ciljih na velikih tekmovanjih in praviloma zadnjih mestih in odstopih.
Bravo, Mare.
Motijo nas prepočasni pa prehitri... pa ne rinimo na dirke, ne? In razen v teku nam pod milim nebom ne bo nikjer uspelo, da si delimo traso s svetovnimi majstri.

Debata o nekulturnežih se mi zdi ob predpostavki, da je tek v mojem vesolju ena sama prijaznost, res nekoliko odveč.
Franje ne vozim, ker sem bil dvakrat od štarta do začetka 'odprte vožnje' v totalni stiski in na robu paničnega napada. Zakaj bi izgubljal živce in dušni mir?
Na eni triatlonski tekmi sem bil na štartu plavanja tako tepen, da sem šele pet ur kasneje na cilju z olajšanjem ugotovil, da nisem bil naredil potičke in jo potem ves čas nosil pod dresom...
Zato se mi zdi bolj ali manj spretno prehiteti kakega ambicijoznega tekača ali (v manj primerih) tekačico - ali ju konec koncev vljudno spustiti naprej - nekaj samoumevnega.
Moja udeležba na letošnjem polmaratonu je bila do 18. oktobra vprašljiva. Letošnja Logarska je pustila posledice in okrevanje je bilo kar precej dolgo. Bolečine v stegnih in gležnju je bila prehuda in sem septembra in oktobra kar nekaj dni počival. Tudi treningi so bili prilagojeni zgolj rehabilitaciji in regeneraciji organizma, tako da sem razmišljal o zaključku sezone.
Za prijavo na polmaraton sem se odločil, ko sem na strani ljubljanskega maratona videl število prijavljenih. Razmišljal sem, da bi bilo greh izpustiti takšno prireditev in se odločil prijaviti za polovičko, ki sem je v tistem momentu bil pripravljen preteči.
Moje tihe želje so bile teči v tempu 4:00-4:15/km, vendar sem bil pripravljen tudi na drugačen scenarij in morebiten odstop ali kakšen kilometer hoje.
Dan je bil idealen za tek, trasa pa vrhunska. In tekel sem. Prve kilometre sem se prebijal skozi gužvo, na četrtem ali petem kilometru pa normalno začel teči brez prerivanja. Počutil sem se odlično in dobro mi je šlo. Po 10 kilomeru sem se odločil pospešiti in v malo hitrejem tempu priti do cilja. In je šlo, brez težav. Na dunajski sem spet pohodil plin in prišel v cilj v presenetljivem času 1:22:03 (1:21:49 neto).
ton napisal/-a:Bravo, Mare.
Motijo nas prepočasni pa prehitri... pa ne rinimo na dirke, ne? In razen v teku nam pod milim nebom ne bo nikjer uspelo, da si delimo traso s svetovnimi majstri.

Debata o nekulturnežih se mi zdi ob predpostavki, da je tek v mojem vesolju ena sama prijaznost, res nekoliko odveč.
Franje ne vozim, ker sem bil dvakrat od štarta do začetka 'odprte vožnje' v totalni stiski in na robu paničnega napada. Zakaj bi izgubljal živce in dušni mir?
Na eni triatlonski tekmi sem bil na štartu plavanja tako tepen, da sem šele pet ur kasneje na cilju z olajšanjem ugotovil, da nisem bil naredil potičke in jo potem ves čas nosil pod dresom...
Zato se mi zdi bolj ali manj spretno prehiteti kakega ambicijoznega tekača ali (v manj primerih) tekačico - ali ju konec koncev vljudno spustiti naprej - nekaj samoumevnega.

S Hamletovsko dilemo: "Je potička? - Ni Potička?" sem se jaz boril letos v Šenčurju. Še sama sreča, da so organizatorji namesto triatlona organizirali samo 10ko.
Priponke
PA100069.jpg
PA100069.jpg (138.01 KiB) Pogledano 4484 krat
No in ker sem sam tudi trener in atletski sodnik, naj dodam še svojo kupico k debati o dolžini in merjenju.

240. člen IAAF pravil, ki govori o pravilih za cestne teke med drugim določa.

- Na vseh mednarodnih tekmovanjih, ki jih je podprla IAAF je najkrajša pot označena s črto, ki odstopa od drugih barv. Tekači, ki ste tekli na drugih maratonih to poznate, ponavadi je rdeče barve. V Ljubljani je nisem videl. Škoda, to so stvari, ki zaenkrat sodijo v višjo ligo.
- Pri mednarodnih tekmovanjih, ki jih je podprla IAAF ne sme biti odstopanje dolžine proge večje od 0,1 % ter vnaprej uradno potrjena od uradno določenega merilca IAAF, to pa je res, kot ste že povedali, le ta jo meri s posebnim kolesom.

Če vas še kaj zanima kar vprašajte.

lp
Arif napisal/-a:Moja udeležba na letošnjem polmaratonu je bila do 18. oktobra vprašljiva. Letošnja Logarska je pustila posledice in okrevanje je bilo kar precej dolgo. Bolečine v stegnih in gležnju je bila prehuda in sem septembra in oktobra kar nekaj dni počival. Tudi treningi so bili prilagojeni zgolj rehabilitaciji in regeneraciji organizma, tako da sem razmišljal o zaključku sezone.
Za prijavo na polmaraton sem se odločil, ko sem na strani ljubljanskega maratona videl število prijavljenih. Razmišljal sem, da bi bilo greh izpustiti takšno prireditev in se odločil prijaviti za polovičko, ki sem je v tistem momentu bil pripravljen preteči.
Moje tihe želje so bile teči v tempu 4:00-4:15/km, vendar sem bil pripravljen tudi na drugačen scenarij in morebiten odstop ali kakšen kilometer hoje.
Dan je bil idealen za tek, trasa pa vrhunska. In tekel sem. Prve kilometre sem se prebijal skozi gužvo, na četrtem ali petem kilometru pa normalno začel teči brez prerivanja. Počutil sem se odlično in dobro mi je šlo. Po 10 kilomeru sem se odločil pospešiti in v malo hitrejem tempu priti do cilja. In je šlo, brez težav. Na dunajski sem spet pohodil plin in prišel v cilj v presenetljivem času 1:22:03 (1:21:49 neto).

Važno,da se nisi zmotil in tekel krog preveč,kot v Slovenski Bistrici:)Tam sem bil tik za teboj,v Celju tik za teboj in zdaj končno pred teboj :D
LP
Moj prvi polmaraton v življenju. Začel sem se pripravljati 5 tednov prej. Prej nikoli nisem tekel. Vzdušje je bilo res odlično. Razlika med neto in bruto je bila pri meni več kot 5 min. Ker sem začel na koncu (pričakoval sem rezultat približno 2 uri) sem potem skoraj celo pot prehiteval in je bilo to za mojo moralo zelo vzpodbudno. Rezultat je bil 1:58:02 neto. Zelo zadovoljen. Še posebej ker nisem imel nobenih posebnih težav. In tudi po teku nisem imel druge dni nobenih posebnih težav. Tako sem navdušen da sem v sredo že pretekel 5km. Se že kar vidim v Londonu 2012 8) he, he. Res odlična izkušnja.
ton napisal/-a:...
...

Hm, zanimivo razmišljanje. Vendar če to razmišljanje razvijemo do konca, potem je najbolje bokse ukiniti? Mogoče pa je to res najbolj primerno za današnji čas, ko so zavore na splošno precej popuščene. Poleg talenta in pridnosti je recept za uspeh še iznajdljivost, nekoliko preko tega pa marsikomu prav prideta tudi brezobzirnost in nespoštovanje pravil. Ja vem, veliko pretežke besede za to priliko in dejansko je tek zelo prijazna zadeva, vseeno pa se mi je na nivoju vrednot prikradla ta primerjava. :?:

Precej hitreje pa lahko prideva skupaj na praktičnem nivoju, saj je poskus celovite rešitve tega vprašanja tako ali tako sizifovo delo. Kako npr. rešiti vprašanja kot so: do katerega pričakovanega časa si tekmovalci zaslužijo predlagano oštevilčenje, od tam naprej pa so tako ali tako amaterji od amaterjev, kako kaznovati kršilce oz. kaj je kršitev, kaj storiti s tistimi, ki kljub slabšemu času lahko pričakujejo visoko mesto v svoji kategoriji in spet koliko je takih, ... Skratka dovolj vprašanj, da je najbolje ostati praktičen, mogoče več narediti na obveščanju na licu mesta in se čim manj razburjati, če moraš koga nekoliko obvoziti.

Za tiste, ki s(m)o radi spredaj, pa mogoče tudi za organizatorje, ki so tokrat naredili en sam ogromen štartni boks, pa še eno zanimivo vprašanje: Se kdo vpraša kaj se bo zgodilo v primeru padca, ko je za tabo večtisočglava množica s svojo dinamiko?!!! Ali so v tem primeru ozke začetne ulice, ki omogočajo zaviranje toka vsaj ob robovih in poznejšo razpršitev res slabost ali nemara celo prednost? Kaj pa povečanje pritiska ob morebitnih prehitrih zožitvah?
mare napisal/-a:
usmiljeni_brat napisal/-a:Kaj je narobe z naslednjim stavkom?

Ali naj tek preimenujejo v tek na 10 km, ali pa naj aktivnim atletom prepovejo udeležbo.

mare napisal/-a:Naj revež vsaj enkrat kje zmaga. :lol:

noteko napisal/-a:[
haha, kako smešno....očitno ne poznaš atletike, oz. gledaš samo svetovna prvenstva, ko osvoji npr. 20 mesto v teku na 3000 metrov z ovirami...

TatoSlo napisal/-a:[
ja sam res no, v Ptuju je na 8 urnem teku tut naredu daleč največ krogov, tak da ne govorit da je zmagu sam na rekreativnem teku. Mater ste krivični no (jst jezen) :)

Do sedaj sem mislil, da je bila tudi na Ptuju rekreativna prireditev, ne pa olimpijske igre. Vaških mitingov pa res ne gledam. Kje nastopa Buč je čisto njegova stvar. Zaradi mene lahko tudi na cici teku. Meni osebno je še všeč, če tečem na istem teku kot Kejžar, Buč in drugi asi in polasi, čeprav jih ne vidim niti na štartu in še manj v cilju. Še več, zdi se mi, da to prispeva k popularizaciji teka. Buč je glede na čase, ki jih dosega, očitno kar dober tekač. Jaz ga poznam zgolj po tem, kar piše v časopisih. To so bile pa poleg namigovanj o vpletenosti v poživila vesti o visokih ciljih na velikih tekmovanjih in praviloma zadnjih mestih in odstopih.

Tudi meni je vseeno kje nastopa Buč. In, ja, slovenska športna javnost ga pozna le po odstopih na največjih tekmovanjih in domnevni vpletenosti v avstrijsko doping mrežo.
Le malokdo pa ve, kako odličen je njegov osebni rekord na 3000m zapreke ( 8.16).

No, pa pustimo Buča pri miru, hotel sem le povedati, da se nisem strinjal s tvojimi besedami, zapisanimi pred par dnevi, ko si omenjal kako je " revček " končno le zmogel eno zmago.

p.s. - grand prix mitingi, državna prvenstva - niso ravno vaške tekme
Taiming, ne morem ti odgovoriti drugače kot z lastno izkušnjo: naj skušam biti še tako pameten, doslej se mi še na nobeni tekmi ni uspelo na štartu postaviti končnemu rezultatu primerno. Se pač velik del spremenljivk odvrti med štartom in ciljem.
Ker v Ljubljani in Radencih štartamo skupaj celo dvoji kompleti spremenljivk (za 21 in 42), je delanje reda nesmisel. Če se denimo strinjamo, naj bodo za maraton boksi na pod 3h / do 3.30 / 4h/ ostali - e, povej mi, katere intervale polmaratoncev boš spustil v katerega od teh boksov?
ton napisal/-a: ...Ker v Ljubljani in Radencih štartamo skupaj celo dvoji kompleti spremenljivk (za 21 in 42), je delanje reda nesmisel. Če se denimo strinjamo, naj bodo za maraton boksi na pod 3h / do 3.30 / 4h/ ostali - e, povej mi, katere intervale polmaratoncev boš spustil v katerega od teh boksov?

To bi pa lahko izračunal že v tretjem razredu OŠ (malo heca :wink: ). Za polovično razdaljo - polovičen čas. Gre namreč za to, da imajo tekači v istem boksu čim bolj primerljiv tempo. Itak pa je treba prehitevat ali pa si prehiten. Pri tekačih iz boksa do 3:30 je tempo vsaj 5:00/km in ni za pričakovat tekačev s tempom 6:30. Izjeme pa vsekakor vedno obstajajo.

Zanimivo je to poimenovanje. Maraton in polmaraton sta bila očitno za profije, le desetka je bila rekreativna.
Slovenska kultura bi pa res rada vsakega, ki mu gre malo hitreje, kar zbrisala.
Jaz sem vesel, da se na tak tekaški praznik pojavijo naše tekaške persone.
Ni nam lahko, njim pa je težko :wink:
Zdaj pa paberkujemo o različnih zadevah:

a) dolžina proge. Čista organizatorska stvar. Če se je organizator odločil, da bo cilj, kjer je že nekaj let bil, štart pa točno na začetku parlamenta, potem pač ni nekega velikega maneverskega prostora. Župan je pač hotel s tem nekaj sporočiti parlamentu :--

b) prehitevanje počasnejših - ozkost ulic. Delno stvar organizatorja. Rešitve so nakazali tekači, ki tečejo v tujini, četudi na velikih prireditvah najbrž mimo tega ne gre, ker pač nimamo tako širokih avenij, da bi vsi štartali naenkrat. Pa še potem je dejstvo, da ne tečemo v enakomernem tempu, tako da se (to kažejo tudi zgornja poročila) še v času ene tekme med sabo večkrat prehitimo. Drugo leto bo bolje (hmm???). Boksi so kljub vsemu obvezni, ker organizator se mora pa vseeno potruditi in storiti vse, kar je v njegovi moči, da ta problem minimizira. Samo bolje jih je treba označiti, morda razvrščati ljudi vanje po vnaprej javljenem času. Ob prijavi se menda ne bomo lagali o PB, ko pa greš v štartni prostor in zadeve niso tipi-topi, si pač marsikdo reče, zakaj ne bi imel letos boljši netto čas. Torej je delno to tudi stvar tekačev, najbrž celo bolj kot stvar organizatorja. Množica je

c) nastopi profijev na rekreativnem teku. :argue: Ne razumem, kaj je narobe, če nastopi kak profi. Konkretno ne spremljam atletike toliko, da bi tega tekača poznal, ampak če mu jemanje dopinga ni dokazano, potem je zame čisto sprejemljiv tudi na rekreativnem teku. Ker dopingirani, nimajo tukaj kaj iskati :FO: Če je pač vedno zadnji, potem tudi to ni noben razlog, da ne štarta, ker večina od nas na teh tekih ne zmaguje, ampak je zelooooooooo zelooooooo daleč zadaj. Prej bi se strinjal, da je zadeva potem bolj atraktivna in se rekreativci bolje počutijo. Lahko pa je to res problem za koga izmed rekreativcev, ki je tako dober :clap: , da bi sicer (brez profijev) lahko posegel po zgornjih mestih. Ampak teh je malo, vseh ostalih 5000 je pa najbrž veselih, ker so prišli do cilja, bili boljši kot lani ali kateri koli razlog je že ta, ki nas ponese v te teke.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA