Čeprav sem bil doslej zadovoljni uporabnik X-socks (modelov Run Speed One, Discovery in Performance), sem se tokrat odločil za CEP. Zakaj? Najverjetneje zaradi marketinških vplivov. Poznam kar nekaj vrhunskih triatloncev/triatlonk in maratoncev/maratonk, ki uporabljajo CEPke in nobenega, ki uporablja X socks.
Na tujih forumih sem prebral mnenja uporabnikov, ki so preizkusili oboje, da je občutek v CEPkah boljši. (Sicer pa je veliko tudi pristašev X-socks.) Po moje bistvene razlike v delovanju ni, nekaj razlik je v materialih in načinu tkanja. Če ti nemščina ne dela pretiranih težav, imaš zanimivo debato tu:
http://www.laufforum.de/x-socks-oder-cep-9764.htmlMoja izkušnja s CEPkami je zaenkrat odlična. Na polovički 14. LM maratona sem z njimi izboljšal svoj osebni rekord, pa tudi regeneracija po teku je bila občutno krajša. Koliko tega je v glavi in koliko v resnici v nogavicah je drugo vprašanje. (Tudi znanost si glede izboljšanja športnih dosežkov s pomočjo kompresijske tehnologije ni enotna. Imaš raziskave, ki to potrjujejo in druge, ki to zavračajo. Nekaj več enotnosti je glede regeneracije po naporu.) No malce sem se oddaljil od teme.
X-socks vs. CEP - moj nasvet: če imaš čas in možnost, preizkusi oboje in se odloči na podlagi
lastnih občutkov.