Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 bernarda
8) Fartlek tek si lahko zamisliš tudi tako, da si vzameš razdaljo recimo 10 do 12 km.V začetku tečeš počasi da se ogreješ cca 10 minut, nato pa začneš z 1 minot hitrejšega teka, 2 minuti počasi.Dodaš še razgiban teren in to je to. :roll:
Uporabniški avatar
 activean
[quote="Andreja_T"][quote="nini32"]
kakšna pa je potem razlika med fartlekom in intervali? (malo neumno vprašnje za marsikoga :roll: )

fartlek: Med tekom spreminjaš tempo in dolžine teh hitrejših intervalov
greš 1 min. počasi..potem pa 40 sekund zelo hitro pa 2 minuti počasi pa 2 minuti malo hitrejše.. itd. -naključni tempo!

Intervalo: Imaš recimo razdaljo 600m
Vsakih jo pretečeš v določenem času ali utripu.. Določen tempo!

se opravičujem če sem ponovil preveč za kom..ma sem probal na način da razume vsak- Kmečka pamet :D
Uporabniški avatar
 bla_k
Je tema že dva dni aktivna, pa bi še jaz dodal en povse osebni pogled na fartlek.
Jaz fartlek povezujem z gozdom.
Tam namreč najraje izvajam to, kar ste o tej vrsti teka napisali. Res, da je fartlek sam po sebi sproščujoč, če pa dodaš še gozdne stezice, je zame to TO!
Uporabniški avatar
 mediterano.
Čeprav se že nekaj časa ni nihče oglasil na to temo, bi nekaj dodal. Fartlek naj ne bi bil samo tek, kot nekateri tukaj opisujejo. Sam 1x tedensko tečem fartlek in bi naj takrat počel več stvari hkrati, spreminjal hitrost teka, teren, vmes pa delam tudi razne vaje (sklece, trebušnjaki, vzgibi, počepi itd.). Skratka to naj bi bila ena mešanica tekaškega treninga, hoje in vaj za moč, koristna tudi za psihično razbremenitev tekača in nekakšen pobeg iz tekaškega vsakdana. :wink:
Sam svojega izvajam na en bolj 'vojaški način'; kot sem že napisal, z obilo sklec, trebušnjakov in počepov ter vzgibov, sedaj si bom nabavil še vrv za plezanje, tako da je 1x tedensko vse skupaj podobno enemu vojaškemu drilu. Zanimivn trening, vedno komaj čakam da pride nedelja, ko se ponavadi odpravim na fartlek. :mrgreen:
 Run4you
Igra hitrosti, ki je super izvedljiva na TRIM STEZI. Še pomnite tovariši? Tako imaš na TRIM stezi: tek različnih hitrostih (lahko spreminjaš glede na odsek, glede na krog ipd.), vaje za moč, vaje za koordinacijo in ravnotežje, raztezne vaje.
TRIM steza bi morala biti na voljo tekačem/občanom v vsakme mestecu, kraju, vasi. No, v Posavju je ni.

Kaj pa če bi kdo oživel TRIM idejo?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Za fartlek ste že malo preveč skupaj zmešali. Zelenjavna enolončnica ni fartlek.
Igra hitrosti bi bil ustrezen izraz. Tečeš počasi in hitro, izmenjaje, odseki pa so prilagojeni sposobnostim, volji, ciljem, ... Pri tem je lahko teren atletska steza, ravna ali kriva cesta, gozdna ali hribovita pot, ... kar imaš na razpolago in kjer se pač najbolje počutiš.
 Run4you
ZdravkoC napisal/-a:Za fartlek ste že malo preveč skupaj zmešali. Zelenjavna enolončnica ni fartlek.
Igra hitrosti bi bil ustrezen izraz. Tečeš počasi in hitro, izmenjaje, odseki pa so prilagojeni sposobnostim, volji, ciljem, ... Pri tem je lahko teren atletska steza, ravna ali kriva cesta, gozdna ali hribovita pot, ... kar imaš na razpolago in kjer se pač najbolje počutiš.

Po spodaj navedeni definiciji (Wiki) fartlek je ene vrste "enoločnica z zelenjavo".
Fartlek je metoda za povečanje vzdržljivosti pri teku. To vrsto vzdržlivostnega teka si je zamislil švedski trener Gosta Holmer leta 1930. Kmalu se je praksa fartleka iz Švedske razširila razširila po vsem svetu. Ginter Hagg in drugi švedski tekači so fartlek uvedli v tekaško prakso. Pred drugo svetovno vojno in med njo so tudi s to metodo vadbe dosegli več svetovnih rekordov v tekih od 1500 do 5000 m.

Za razvoj vzdržljivosti tekači uporabljajo različne metode treninga. Tekači najbolj poznajo nepretrgan tek v različnih hitrostih. Ambicioznejši vadijo tudi intervalne teke, pri katerih se odseki teka v višji hitrosti izmenjujejo z vmesno hojo, počasnim tekom oziroma odmorom.

Za razvoj vzdržljivosti je pomembna in uporabna metoda tudi fartlek. Fartlek je nadgradnja intervalne metode vzdržljivostne vadbe. Bistvo metode je izvajanje vzdržljivostne vadbe v naravi (če je le mogoče po mehkih poteh), ki omogoča tekaču, da vsebino vadbe prilagaja naravnim okoliščinam. Vsebina fartleka je pogosto posledica tekačevega navdiha in ni vnaprej določena kot pri intervalni metodi. Lahko je sestavljena iz različnih elementov, kot so hoja, lahkoten tek, gimnastične vaje, težak teren (tek po klancu navzdol, tek navkreber, druge naravne ovire), šprint, poskoki, zahtevna podlaga (sneg, blato, trava, itd.). Vse tisto, kar na prvi pogled deluje kot manj primeren tekaški trening, je v fartleku spodbuda za razvoj močnega duha in telesa. Intenzivnost in obseg fartleka določajo dolžina in hitrost posameznih tekov, raznolikost terena, vmesni odmori itd. Ta metoda ima izrazit učinek na psihično sprostitev športnikov.

Vzpostavljeno iz »http://sl.wikipedia.org/wiki/Fartlek«
 Carlito
No,da še jaz opišem svoj današnji fartlek trening na atletskem stadionu,za boljše poznavanje kakšen trening je fartlek.
(300m(tempo 3'30"),500m(tempo4'10"),600m(tempo3'30"),500m(tempo4'10")),.....
Se pravi 1-2-1-2-1.....vmes vedno 500m počasneje.Tako sem tekel 10km(38:26).
Pri fartleku je pomembno,da se vmes ne ustaviš,če ne gre,raje spustiš malo tempo.
LP
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
OK, jaz črpam bolj iz tekaške literature, pa sklece ipd. ne uvrščam v fartlek.

Citiram:
Jeff Galloway  napisal/-a:Fartlek je beseda švedskega izvora in pomeni igra hitrosti. To je preprosta in naravna oblika treninga hitrosti, ki jo lahko vedno vnesemo v vsakodnevni tek. Med vzdržljivostnim tekom pospešite hitrost do naslednjega električnega droga, do konca bloka ali do kakšne druge ovire v naravi. Tecite kolikor daleč in hitro želite (ali zmorete), sledi lahkoten tek, da si odpočijete, In ko si zaželite, lahko tek ponovno pospešite.
Fartlek je trening hitrosti v vašem tempu. Je tek intuicije, svobodnih oblik, brez predpisane razdalje in hitrosti. Tek si prilagodite glede na to, kako se počutite tisti dan ali trenutek. Fartlek je torej trening hitrosti, ki je lahko zelo zabaven in kreativen.

Več različic fartleka. Dve vrsti fartleka sta zelo popularni: fartlek navkreber in časovni segmenti.
… nadaljevanje v knjigi

Vir: Jeff Galloway v knjigi Od joginga do maratona, stran 84
Uporabniški avatar
 mediterano.
ZdravkoC napisal/-a:OK, jaz črpam bolj iz tekaške literature, pa sklece ipd. ne uvrščam v fartlek.

Citiram:
Jeff Galloway  napisal/-a:Fartlek je beseda švedskega izvora in pomeni igra hitrosti. To je preprosta in naravna oblika treninga hitrosti, ki jo lahko vedno vnesemo v vsakodnevni tek. Med vzdržljivostnim tekom pospešite hitrost do naslednjega električnega droga, do konca bloka ali do kakšne druge ovire v naravi. Tecite kolikor daleč in hitro želite (ali zmorete), sledi lahkoten tek, da si odpočijete, In ko si zaželite, lahko tek ponovno pospešite.
Fartlek je trening hitrosti v vašem tempu. Je tek intuicije, svobodnih oblik, brez predpisane razdalje in hitrosti. Tek si prilagodite glede na to, kako se počutite tisti dan ali trenutek. Fartlek je torej trening hitrosti, ki je lahko zelo zabaven in kreativen.

Več različic fartleka. Dve vrsti fartleka sta zelo popularni: fartlek navkreber in časovni segmenti.
… nadaljevanje v knjigi

Vir: Jeff Galloway v knjigi Od joginga do maratona, stran 84

Fartlek - beseda izhaja iz švedščine in pomeni "igra hitrosti" - je način treninga, ki ga imajo mnogi za eno od podvrst intervalnega treninga, drugi pa ga vidijo kot specifičen pristop k treningu teka (principi pa se preprosto prenesejo tudi na druge vzdržljivostne športe) oziroma njegovo nadgradnjo.

Fartlek je težko ujeti v strogo definicijo, saj je prav to, da ni vnaprej definiran, njegova ključna lastnost. Gre za kontinuiran trening, kjer namenoma, pogosto in nestrukturirano spreminjamo hitrost in način teka, dodajamo različne vaje, predvsem pa naj bi tak trening potekal izven običajnega tekaškega okolja. Razdalj pri fartleku običajno ne merimo.

Fartlek je na prvi pogled podoben intervalnemu treningu, kjer kombiniramo:

* krajše razdalje, pretečene nad največjo aerobno obremenitvijo (z visoko oziroma zelo visoko intenzivnostjo), in
* odseke, ko tečemo počasneje, lahko celo počasneje, kot je sicer naše območje udobja.

A fartlek se od takega, klasičnega intervalnega treninga razlikuje v nekaj ključnih elementih. Običajno ga izvajamo v naravi, na neznanem in razgibanem terenu, na mehki podlagi ali na podlagi, ki je za tekanje sicer precej neugodna (sneg, peščene sipine)... Intervali pri fartleku niso določeni vnaprej, pač pa jih prilagajamo trenutnim sposobnostim (oziroma te presegamo), pri čemer se lahko zanašamo na orientacijske znake v okolju: tečemo na primer "do naslednjega ovinka", "do vrha te vzpetine", "do drevesa, na katerega je prislonjeno kolo" itd.

Od navdiha in domišljije je odvisno tudi to, v katerem energijskem sistemu trening poteka - fartlek je lahko aerobni trening, lahko pa je kombinacija aerobnega in anaerobnega; vključuje lahko hitro hojo in šprint v enem treningu. Obseg oziroma dolžina fartleka nista določena, običajno gre za okrog 45 minut vadbe, v tem času pa sta fiksna samo dva elementa: nekajminutno ogrevanje z nižjo intenzivnostjo in nekajminutni iztek na koncu treninga.

Čeprav običajno mislimo, da je fartlek samo tek, kjer v neenakomernih vzorcih variiramo hitrost, lahko oziroma je celo priporočljivo, da uporabimo še več domišljije: v posameznih odsekih lahko uvedemo tekaške vaje (hopsanje, skiping, striženje, bočni poskoki, izpadni koraki etc.) ali vaje z lastno težo (sklece, počepi, zgibi, poskoki, trebušnjaki - odvisno od možnosti).

Kot vidiš, lahko pri fartleki delaš tudi vaje z lastno težo. Nadalje, če svoje 'znanje' tako črpaš iz tekaške literature (ne vem zakaj bi edini kompetenten zato bil Jeff Galloway), taisti Jeff pravi tudi takole - vzeto iz tvojega posta:

"...Fartlek je trening hitrosti v vašem tempu. Je tek intuicije, svobodnih oblik, brez predpisane razdalje in hitrosti. Tek si prilagodite glede na to, kako se počutite tisti dan ali trenutek. Fartlek je torej trening hitrosti, ki je lahko zelo zabaven in kreativen..."

Svobodne oblike bi lahko pomenile tudi razne gimnastične vaje ali vaje za moč, odvisno od tolmačenja. Zame je to fartlek ki mi zelo odgovarja. In če je to tek intuicije in svobodnih oblik potem verjetno to pomeni tudi da si ga malo prilagodiš, ne pa da nosiš s samo knjigo Jeffa Gallowaya in med treningom gledaš ali to kar delaš še spada pod fartlek ali ne. :lol:
 Run4you
Hvala mediterano., da si potrdil moj post. Sem že podvomil, da je moja strokovnost vprašljiva :D

Mislim, da je ta tema lahko počasi zaključena. Predlagam novo temo - TRIM STEZE V SLOVENIJI!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Spoštovani ljubitelji teka
jaz se tukaj ne bojim za svojo strokovnost, ker na tem področju nisem strokovnjak. V svojem amaterskem konceptu treningov sem si pač izgradil eno sliko, o kateri sem pisal in navedel tudi vir knjige, katero nosim med tekom pod pazduho.
Podoben opis navaja še slovenski avtor Urban Praprotnik, pa hrvaški Pavao Vlahek, ki se o fartleku razpiše kar na petih straneh ...
Osebno nimam nič proti sklecam, plezanju po vrvi in podobnim odličnim vajam, vendar jaz osebno menim, da je to trening moči in ne igra hitrosti. Fartlek ni vse, temveč je le del, ki se čudovito kombinira z intervalnimi treningi, treningi moči, gibljivosti ...

Pa brez zamere, ostanimo ljubitelji teka :heart
Uporabniški avatar
 mediterano.
Meni pač takšna vrsta treninga zelo odgovarja, pa bodisi da je to fartlek ali pa ne, mi je čisto vseeno. Je pa definicij fartleka veliko in vsak si lahko določene stvari interpretira po svoje. Jaz sem pač že kar nekajkrat prebral, da v trening fartleka lahko vključiš kakšne proste vaje kot omenjam in kot omenja tudi citat ki sem ga prilepil. Kakor rečeno - vsak po svoje, važno je da uživaš...
 Carlito
ZdravkoC napisal/-a:Spoštovani ljubitelji teka
jaz se tukaj ne bojim za svojo strokovnost, ker na tem področju nisem strokovnjak. V svojem amaterskem konceptu treningov sem si pač izgradil eno sliko, o kateri sem pisal in navedel tudi vir knjige, katero nosim med tekom pod pazduho.
Podoben opis navaja še slovenski avtor Urban Praprotnik, pa hrvaški Pavao Vlahek, ki se o fartleku razpiše kar na petih straneh ...
Osebno nimam nič proti sklecam, plezanju po vrvi in podobnim odličnim vajam, vendar jaz osebno menim, da je to trening moči in ne igra hitrosti. Fartlek ni vse, temveč je le del, ki se čudovito kombinira z intervalnimi treningi, treningi moči, gibljivosti ...

Pa brez zamere, ostanimo ljubitelji teka :heart

Se popolnoma strinjam!
LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA