vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

miha.tekač
No da opišem svoj problem:
nek petek malo nazaj sem si močno zvil (levi)gleženj. ni me tako zelo bolelo, zato sem malo teninga še naredil.
naslednji dan je gleženj zatekel in zato sem začel s počitkom. minil je teden, ko sem počival.
8.dan po poškodbi sem prehodil 4km, od tega kakih 500m v klanec. sem rekel da malo razmigam gleženj. 10. dan po poškodbi ko sem se zbudil me je močno zategnilo v meča(leva noga). mišica je bila tako zakrčena da sem komaj hodil. 15. dan bolečina v mečih(leva noga) še vedno traja, pridruži pa se ji še blažja bolečina v quadih in bicepsih na obeh nogah, začne boleti še desna mečna mišica, a bolj blago kot na levi nogi(kjer sem si zvil gleženj). danes je 19.dan in bolečina še vedno traja. težko hodim zaradi bolečine v levem meču, ter blage bolečine v quadih, bicepsih in v desnem meču. na začetku sem mislil da je vse skupaj malo muskelfibra, a bolečina traja že nenormalno dolgo. zdi se mi kot da je mišica zakrčena. kaj takega se mi do sedaj še ni zgodilo. mogoče kakšen virus? na netu sam tudi videl možnost nepravilnega delovanja ščitnice? ali le nenavaden muskelfiber? prosim za pomoč.
PS: pred poškodbo sem bil dobro natreniran in v dobri kondiciji.
Uporabniški avatar
 Lojfer
Glede na to, kakšne imaš bolečine in kako dolgo že trajajo, ti svetujem obisk pri zdravniku.
Bolečine na desni nogi so posledica tega, da zaradi bolečine leve noge, vse gibe in držo sedaj prenašaš na desno stran, zaradi česar si utrudil mišice desne noge. Verjami, da je tako, ker sem sam to občutil.
Glede na poškodbo ti priporočam obisk pri zdravniku in bolniško (če si zaposlen), da bolečina v levi mišici popolnoma popusti. Predvsem pa zato, da ne boš šepal naokrog z desno nogo, ker se ti bo bolečina samo širila še na hrbet in bo še bolj boleče. Zdravnik+počitek.....OBVEZNO.
Uporabniški avatar
 Lojfer
Pri meni je bila diagnoza natrgana mišica, vendar dvomim, da je pri tebi enako. Jaz sem namreč stopil tako nerodno na stopnico, da sem lahko samo srečen, da si je nisem popolnoma pretrgal. Kljub temu sem že več kot mesec na počitku in še vedno občutim rahlo bolečino. Med počitkom pa sem zaradi poškodbe leve noge in bolečin na tej strani, vso obremenitev prenesel na desno stran tako, da sem tudi samo sedel in ležal na desni strani. Tudi tisto nujno šepanje je bilo vse na desni nogi. Z vsem tem pa sem si pridelal neznosne bolečine na desni strani tako, da sem moral tudi po inekcijo proti bolečinam, ker je bilo nenormalno boleče. Bilo je za znoret. Kot pravimo, da sta zobobol in vnetje ušesa najhujši bolečini, je ta bila v tej kategoriji. Kakorkoli...pri tebi definitivno ne gre za takšno poškodbo, temveč samo za preobremenjenost mišice. Zaradi tega je bolje, da miruješ maximalno, da se ti popolnoma "zacelijo" vse rane v mirovanju, nato pa hodi naokrog. Če ne boš dokončno pozdravil mišice, se ti lahko zgodi, da bo bolečina kronična.
Zdravnik ti po predpisal obvezen počitek 2 do 3 tedne, z dvignjeno nogo in hlajenjem. Drugega enostavno ne predpisujejo. Kakšna masaža je tudi dobrodošla....o tem znajo drugi več napisat.
V glavnem POČITEK....to moraš nujno upoštevat, če ne se ti bo poškodba vlekla še dalj časa kot je spljoh potrebno. Poleg tega se lahko poškodba še stopnjuje.
počival bom maksimalno, kolikor bo le mogoče.
danes sem bil pri zdravniku in je potipal mišico in videl da je trda, in dal mi je Naklofen gel.
bom videl če bo kej pomagal.
drugač pa sem mel nekaj noči nazaj ko sem šel spat in zjutraj ko sem vstal tako hude bolečine v levi nogi da sem zvečer komaj zaspal in zjutraj komaj se prikotalil do kuhinje.
upam na najboljše...
no glavno poškodba je bila močan zvin gležnja. še vedno okrevam. hodim normalno, tek je mogoč a se mu po nasvetu zdravnika izogibam-da se vezi popolnoma zacelijo. ne morem namreč še čisto stegniti stopala, ker me v takem položaju bolijo vezi. zdravnik je sicer predpisal raztegovanje sklepa in fizioterapijo, nekaj časa sem raztegoval, nato pa sem se odločil da preneham ker je gleženj samo zatekel, me bolel, gibljivost pa se ni izboljšala. hodim pa trenutno na tens in interferenco in mislim da se stanje počasi izboljšuje. zadnje dni ne testiram gibljivost gležnja ker mislim da vsako nategovanje vezi le škoduje, ker je ob tem pristona bolečina. v prihodnjih dneh dobim tudi airex balance pad blazino za utrditev mišic in vezi, nato pa mislim utrditi tibialis in meča s pomočjo elektrostimulatorja sport elec. mi lahko kdo svetuje kater program je najprimernejši? malo sem mislil da bi uporabil vaskularizacijo, tens in program za eksplozivo moč za meča in tibialis in stranske mišice.
ne uporabljam nobene kreme ker mislim da za vezi sploh ni nobene. zdravnik je sicer svetoval pernaton, ki vsebuje glukozamin, a ta naj bi obnavljal hrustanec v sklepu, s čimer pa jaz nimam težav. doma imam sicer no-dol kremo z glukozaminom a je ne uporabljam. uporabljam le perskindol fluid ki mi da prijeten občutek ohladitve sklepa.
za vsak nasvet bom hvaležen.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA