Še moje izkušnje s cestnim kolesom (pa tudi gorci in tekom). Kot 14 letni mulc sem si nabavil Rogovga maratonca, ga preobul v poltabularje in potem ga teral kaj nekaj let. Med puberteto šport ni bil več aktualen sem pa potem pri 21ih za prvo plačo nabavil MTB Scotta, ki sem ga po okoliških sledil odaljenih gričih preganjal 10 let in mi je bil v veliko pomoč pri rehabilitaciji po poškodbi kolena. Sledil je MTB Merida Matss z XT, s katerim sem se že bolj korajžno podal na kak resen tekmovalni vzpon in mi še dandanes vdano služi. Sledili sta dve izrazto tekaški (dokaj uspešni) sezoni - gorski tek pa tudi cestni teki in polmaratoni vse do ponovne poškodbe kolena pri spustu na Teku na Šmarno goro. V lanski sezoni "tekaškega životarjenja" in stalnih bolečin v kolenu je padla odločitev - gremo na specialko. Par krogov po trgovinah, nasveti izkušenejših in obračanje spleta so pripeljali do odločitve o izbiri - karbonc Simplon Pride, Campa Centaur oprema, Sirocco platišča. Najbolje, kar sem dobil v razmerju oprema/kvaliteta/teža/cena. Prvi stik s kolesom na obali je bil super in tudi celotna sezona se mi je izpeljala zlo OK. Par skupnih tur s kolesarji iz sorodnega Bicikl.com ter priljubljena runda Barjanka so dale kar nekaj dobrih izkušenj za vožnjo v skupini, nasveti izkušenih kolesarjev so bili vedno pravi in sama primerjava s fanti, ki že kar nekaj let kolesarijo mi je vlila samozavest, da sem se korajžno podal na cestno dirko, Franjo (ki sem jo zaključil v skupinskem padcu), Maraton Alpe (neki najlepšega poleg Grintovca in Sama v naši deželici )ter par zahtevnih jurišev. Rezultati so bili več kot vzpodbudni in specialka je povesem zasenčila gorca in tek. Kljub temu se mi je zelo dobro speljal Duatlon v Kamniku, Grintovc pa je bil tut soliden. Ob koncu sezone se je tako nabralo 4.800 kolesarskih kilomterov ter malo pod 50.000 metrov vzpona. In bistvo - nobenih bolečin v kolenu in ostalih sklepih, sicer kdaj boleča rit in ramena (sploh po enodnevni turi 300km) pa tudi časovno je kar zneslo vse skupaj. In ob koncu izrazito kolesarske sezone čist solidno opravil s prvim tekaškim maratonom.
Glede izbire kolesa - carbon sigurno prava izbira, okvir in oprema oprema super služila namenu, ob nakupu pa izbral preširoko balanco (44cm), tudi gonilka bi bila primernejša malo krajša, največji manjko pa je bil seveda v obročih. No in kalkulacije so hitro pripeljale do odločitve - spravit v promet obstoječ bicikel in se lotit nabave višjega ranga.
Bil že odločen za povsem novorazvit zelo lahek Simplon Serum s Campa Chorus opremo in Zondami
http://www.light-bikes.de/website/new/wp-content/uploads/2009/07/simplon-serum-2.jpg, a v me v zadnjem doletela akcijska varianta za v praksi že preizkušen Wilier Cento 1, ki z opremo Campa Record 08 (10 redna) ter obroči Fulcrum R1 ter malce težjo opremo kot so sedež, krmilo, pedala) prileti pod zelo solidnih 3k €.
http://www.cyclingnews.com/reviews/photos/wilier-triestina-cento-uno/82065Če bom vse po napovedih bom lahko prve vtise podal že pred decembrom, vsekakor pa spomladi.