V Palmanovi sem tekla že tretjič, vseeno pa je bilo zame prvič.

Prvič sem se namreč preizkusila kot zajklja. Kakšno odkritje je tekat takole za hec! Nobene nervoze, nobene treme, prideš na tekmo, se na hitro ogreješ, nobenega drenjanja za boljše startne pozicije, ležerka skratka. Toplo priporočam!
Po drugi strani je pa vloga zajca ali zajklje silno odgovorna. Niti pod razno ne smeš poslušati zgolj samega sebe, uresničevati svoje želje ali videnje, česa bi bila moja 'varovanka' Irena sposobna. No, njene želje je treba poslušati vsaj na začetku, da jo srečno pripelješ do cilja in ne samo do oznake 10 km. Irenin cilj je bil jasen: začeti pri 5.35, končati nekje pri 5.15, izboljšati čas iz Ljubljane za par minut.
Vedela pa sem, da je sposobna več. Z Ireno sva v zadnjih 10 dneh pretekli nekaj intervalcev, kjer se je pokazalo, da ji ne manjka hitrosti, prej samozavesti. Zato sem med tekmo malce pogoljufala pri raportu tempa in po prvih desetih kilometrih, ko sva tekli po njenih navodilih, povečala tempo - kilometer za kilometrom, korak za korakom. Od začetnega tempa 5.30 naju je pot vodila preko 5.20 do 5.15, nato že proti 5.10. Začuda se ni nič upirala, pri 18-ih je kazala še lepo barvo in tudi dihanje ni spominjalo na lokomotivo na črnokalskem klancu.
Ko sva prehitevali že xy tekačico ob progi, je očitno dobila še večji zagon. Zadnje tri kilometre sva tekli že tako hitro, da me je že skrbelo za zdravje. Pa ne njeno, da se razumemo. V Palmanovo sem se odpravila na iztek, ne pa na tekmo, kjer bom tudi jaz morala razviti spoštljivo hitrost. Zadnji kilometer sva namreč odsopihali v tempu 4.42, zadnjih 100 metrov na stadionu pa blizu 4.00. Nedeljski iztek? Malo morgen, kar temperamenten zaključek pri maksimalnem utripu 183!
No, Irena je dokazala, da zmore. Svoj čas iz Ljubljane je izboljšala za skoraj 6 minut. Palmanovo je odtekla 1.51.28. Ponosna sem nanjo, da se ni ustrašila svoje hitrosti.
In kaj sem od tega teka pobrala jaz? Poleg dragocene izkušnje biti v pomoč prijateljici, seveda. Drugo pomembno spoznanje je, da si bom za doseganje kakšnih PB tudi jaz kdaj omislila kakšnega zajca. Ker imeti zajca - to je luskuz, ki 100% deluje.

Četudi je zajklja. Stara zajklja, dober golaž.