vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

masamune
Pozdravljeni!

Zadnje čase se soočam z zelo veliko utrujenostjo po teku.

Pa da malo opišem celotno stvar.

Začel sem teči točno pred pol leta in to (vsaj zame) zelo redno. Pred tem 10+ let nisem mignil svoje riti in začeli so se nabirati kilogrami in tako je padla odločitev. Po prvih tednih trdih nog se je okrepila še volja in ko so se na tehtnici pokazali še prvi rezultati - nič več me ne ustavi. Ko napišem, da tečem redno, to pomeni vsak drugi dan po 10 km. Pulz okoli 140 (75%), v uri in 10 minut je to to - tečem v prvi vrsti da shujšam. Že pred časom sem dosegel takšen nivo in sedaj to nekako vzdržujem, saj za več ni časa (volje bi še bilo za kakšen krog).

Do pred kratkim sem tek prakticiral izključno v večernih urah in po teku sem nato kmalu odšel spat. Sedaj pa, ko so dnevi hladnejši, si tek privoščim tudi dopoldan ali sredi dneva in vsakič sem po teku zelo utrujen. Včasih me popoldan zmanjka na kavču za kakšno urco, pa po navadi nikoli ne počivam popoldan.
Kar se tiče hrane jem vse. V duhu hujšanja poskušam čim manj čokolade in sladkih-gaziranih pijač. Drugače pa "ne stradam", niti pod razno. Raje odtečem 2 kroga več, kot pa da se odrečem kakšnemu obroku, ampak to ni problem, saj kile gredo počasi, ampak vztrajno dol.

Kaj mi svetujete, saj imam večkrat obveznosti ali službo tudi popoldan, da ne bom toliko utrujen?

lp, j
Uporabniški avatar
 Lojfer
Upam, da ne boš razumel vprašanja narobe. Utrujen (fizične bolečine, brez volje...) ali pa, da si po jutranjem teku strašno zaspan?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Vzponi in padci - sinusoida
Vedno pride do neke kriz(ic)e
Ugotovi, če rabiš 14 dni počitka, če je premalo pa rajši dva tedna ne laufaj. Potem se spet postaviš kvišku.
Jej zdravo, pij vodo (in pir :drink :wink: )
Hujšanje utruja telo.
Če se malo odpočiješ popoldne, ti tega ne more nihče vstran vzeti. Počitek je res individualna stvar. Napore deli z drugimi, počitek imej le zase :D
Uporabniški avatar
 semjul
:D

Zimski čas, je čas mirovanja, čuvanja energije, počitka za vsa bitja v naravi. Zaradi skrajšanega dneva (svetlobe) ter mraza, se metabolizmi upočasnijo in ždijo, čakajo.
S pomladnim soncem in daljšimi dnevi pa se narava in bitja v njej prebudijo.

Tekač s svojimi konstantnimi treningi skozi vse leto, to pravilo narave ignorira, ob posledicah, kot je utrujenost, pa se sprašuje kaj je narobe, saj poleti temu ni bilo tako.
Mislim da bo tvojih težav spomladi konec, ko si boš zaradi daljšega dneva spet lahko uredil urnik teka.
Uporabniški avatar
 admiral
Včasih je tudi pomanjkanje železa pomemben faktor pri trdovratni utrujenosti.
S pogostejšo fizično aktivnostjo ga potrebuješ še več.
Če meniš da je prehudo, le opravi "servis" krvi pri dohtorju..
 masamune
lojfer:
izključno sem strašno zaspan in če se samo usedem, se mi zdi da bi sede zaspal.
Kot sem že omenil tečem v ne prehudem tempu, in naslednji dan nimam nobenih bolečin ali trdih nog. Včasih tečem tudi par dni zapored in ni težav. Tudi se mi zdi, da že imam nekaj rezerve in bi (pri tem tempu) kamot dodal še kakšen kilometer ali dva. Enostavno sem po teku zaspan k norc.

zdravkoc:
Jem in pijem praktično vse, tudi z veseljem si vsake toliko ponudim kakšen pir :drink . Nikoli ni bilo težav s tem.
Kar se tiče hujšanja je tako, da sem v pol leta shujšal ene 9 do 10 kg. Se pravi da po kilo in pol na mesec, kar se mi zdi daleč od nekega ekstrema, ki bi me kakorkoli izčrpalo.
S počitkom je pa fora v tem, da kadar sem celi dan v giru in norim sem in tja (ritem današnjega časa), pa se nato zvečer spravim tečt, sam tek deluje antistresno in bi rekel, da si s tekom "odpočijem" od vsega skupaj. Zato me toliko bolj čudi, da kadar tečem dopoldan, sem pa bolj ali manj v k...u (damam se opravičujem za izraz) cel popoldan/večer.

semjul, upam da je res samo to :idea:

admiral, kaj pa vem, da potrkam, sem za enkrat zdrav, redno imam zdravniške preglede in je BP. Ob priliki, ko vidim dohterja, mu omenim. Da mi mal počekira kri ne more škodit.
Uporabniški avatar
 Lojfer
masamune napisal/-a:lojfer:
izključno sem strašno zaspan in če se samo usedem, se mi zdi da bi sede zaspal.
Kot sem že omenil tečem v ne prehudem tempu, in naslednji dan nimam nobenih bolečin ali trdih nog. Včasih tečem tudi par dni zapored in ni težav. Tudi se mi zdi, da že imam nekaj rezerve in bi (pri tem tempu) kamot dodal še kakšen kilometer ali dva. Enostavno sem po teku zaspan k norc.

Pri meni je isto. Po jutranjem teku na tešče, se sicer odlično počutim. Brez bolečin ali kaj podobnega. Samo zaspan pa tako, da moram pazit, da mi glava ne pade v skledo kosmičev. Čeprav se pred tekom zbudim dobro naspan. Osebno še nisem ugotovil, zakaj se mi to dogaja. Me pa zanima.
Mogoče ti po teku, ko se že umiriš, pritisk toliko pade, da se ti tako spi?
 BINA
Meni se včasih zgodi, da sem po teku zaspana če je bil obrok, ki je sledil preobilen. :oops: Ponavadi najrej spijem Whey+ banano. Kasneje pa B+ testenine, lahko tudi samo npr. ribo in zelenjavo.
In če je tega preveč, sem nenormalno zaspana :roll: Tako, da mogoče je tudi pri tebi to razlog. Malo eksperimentiraj z drugim obrokom po teku.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA