Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Sport Billy, kot prvo preveč gledaš Svet na Kanalu A(naslov teme), kot drugo čakam, da boš v tej temi začel nekaj prodajat :D

Tudi sam sem imel letos en intermezzo, da je z mojo tehniko nekaj narobe in da tečem preveč na pete, pa sem začel potem bolj na sprednji del poudarjat in razen velikih bolečin v mečah, ki so se vedno znova obnavljale, nisem ničesar profitiral. Potem sem se s tem nehal obremenjevati prešel nazaj na moj način teka in mislim, da me ne čaka nič strašnega.

Ko bodo ti tvoji "strokovnjaki" ugotovili, kaj oprijemljivega nam pa prosim sporoči.

Glede same tehnike pa priporočam tale članek http://www.sportsscientists.com/2008/04/running-technique-footstrike.html
Ojla,
V preteklosti sem se precej ukvarjal s čitanjem, raziskovanjem različnih tekaških tehnik in mislim, da je znanost glede pravilne tehnike teka zelo šibka in dejansko nihče ne ve dejansko kako je treba pravilno teči ali, da bi bili neki uradni nasveti , podprti tudi s strani znanosti oziroma dokazani da delujejo. Samo, da nanizam par tehnik, ki sem jih preštudiral in poskušal teči po njihovih nasvetih: dr Yessis, PoseMethod, Chirunning, Running evolution, Stridemechanics, Thomas Miller, Gordon Pirie, ...
Pa še bi se verjetno kaj našlo, kjer sem kaj prečital. V glavnem nasvete vseh tekaških tehnik skupaj lahko strnem samo v en nasvet teči čim bolj sproščeno z relativno visoko frekvenco korakov in med tekom ne forsirat nobenega giba, ne odriva, ne visokega dvigovanja kolen, ne pristajanja na prednjem delu stopala, tudi ne forsiranja pristajanja na peti, vse se mora zgodit čim bolj naravno in avtomatsko. Seveda je pa zelo pomemben pravilen in postopen trening, ki je verjetno na prvem mestu med vzroki za poškodbe.
V zadnjem času mi je precej všeč Weyandova raziskava, ki je že tudi zunaj nekje od leta 2000, ki je raziskoval kaj najbolj vpliva na hitrost teka pri sprinterjih in je ugotovil, da je to sila na podlago, ki jo uspe sprinter razviti v času stika s tlemi. Ta sila ni absolutna ampak relativna glede na težo tekača. Lažji za isto hitrost teka potrebujejo manj sile kot tisti z večjo težo. Ironija je pa v tem, da nekakšnega nasveta kako povečat to silo ne da. Razen treninga moči in pliometričnih vaj in seveda vaditi hiter tek. Zanimiva mi je tudi razlaga Kenijskega tekača, ko so ga vprašali kaj meni o tekaških tehnikah kot recimo Posemethod. Tergat : Running technique is given from got. :))
Po drugi strani ga pa strokovnjaki kot tisti iz Pose hitro vzamejo za svojega in trdijo, da teče po njihovih nasvetih, Tergat pa za Pose še nikoli ni slišal. V Pose "taboru" so naredili tudi analizo tekačev kot Gebrselassie in v zadnjem času celo Bolta in oba tečeta zelo blizu Pose standardov, čeravno zato ne vesta.
sam "grozljivo" v mastnih črkah še fali :)
Od kje ti neumni stavki, da se s tem ukvarjajo sam neki skandinavci in podobno?!?!?
Če začneš trenirat atletiko je PRVA stvar ki jo forsiraš prav vsak dan ŠOLA TEKA. Tek je tek. Ve se kako bi naj zgledal optimalen odriv, ki pa je odvisen od mišične sposobnosti, konstrukcije itd. So določene fore, naprimer kot bivši kratkoprogač sem tut pri langlaufih uporablju roke na puno, zdaj jih skor ne premikam in prihranim energijo. Ampak temu se reče evolucija in učenje na napakah. Da boš pa ti v knjigi prebral kak morš laufat da boš mel 9:68 na 100 in boš tak tut šel... in da ne grem v tulk bizaren primer; tut če se bom na pamet nadudlu kak bi naj zgledu idealen odriv se boš mogu naprej posnet da boš vidu če sploh delat tak kot si mislu da delaš, pol boš pa mogu n-krat ponovit optimalno, da ne govorim o tem da bom potem ko boš utrujen podzavestno spet laufu na isti način kot si prej ker ti je pač v navadi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA