- 23 Sep 2004, 21:18
Ja tale zgodba mi je zelo znana.Saj sem gledal tudi njegov film oziroma dramo, ki je bila posneta po resnični zgodbi o njem.
Ta film je bil predvajan točno 27.maja 1997 leta na POPtv-ju in to ob 20.00 zvečer.Naslov filma pa je :
ZGODBA O TERRYU FOXU (THE TERRY FOX STORY) kanadska drama, 1983 letnica.Gre pa takole:
Film je resnična zgodba Terrya Foxa, ki je s svojim pogumom in vztrajnostjo pomagal marsikateremu invalidu.Na koncu sedemdesetih so mu zaradi širjenja rakastega obolenja amputirali desno nogo.Nekaj let pozneje se je odločil, da bo s pomočjo ortopedske noge sodeloval na maratonskem teku preko Kanade.Pogumnega Terrya Foxa je prepričljivo odigral Eric Fryer, ki je tudi v resničnem življenju amputiranec.
In še sedaj se spomnim nekaterih insertov, ko sem gledal ta film.Ko je dejal če se ne motim, da naj mu odrežejo nogo.Čez nekaj časa, ko je bil izredno izčrpan, a se je na nek način popravljal domačim pove, da bo pretekel Kanado.Enostavno ga niso resno jemali, ko je to izjavil.Sedaj, ko to pišem se spomnim še enega inserta in to je ko trenira v bližnji okolici doma in dobiva hudo vnetje od proteze.Ker seveda njegovo telo se še ni utrdilo odkar so mu odrezali nogo.Spomnim se da se je odpravil z avtodomom in na poti ki jo je pretekel tudi zbiral sredstva in imel na avtodomu tudi napis, da so ljudje videli kaj pravzaprav počne.
Toliko iz mojega spominskega predalčka.Mislim, da se nisem kaj dosti zmotil, ker je name naredil izredno pozitiven vtis.
Ja taka je ta zgodba, ki je že daljnega leta 1997 tudi mene presunila in mi dala neko smernico v življenju ali kako bi se temu izrazil.Ta film se mi je tako vtisnil v spomin, da še dandanes hranim izrezek iz časopisa v katerem je bilo navedeno besedilo, ki sem ga napisal.
Imam tudi nek zelo zanimiv članek o 11 letnem dečku, ki je brez obeh nog začel sodelovati na triatlonih po Ameriki.Samo kar se tiče kolesarjenja mu pomaga oziroma sodeluje kolesar.
Ima izredno voljo, izreden pogum.In pravi, da je njegovo načelo: "Nikoli ne odnehaj."
Na ta način da marsikateremu invalidu, ali pa popolnoma običajnemu človeku misliti, da se da v življenju narediti skoraj neverjetne stvari.A imeti moraš jekleno voljo in neomajnost ne glede na okolico kaj poreče.
Ko izbrskam v svojem arhivu tudi ta članek pa ga bom slikovno objavil.Da se bo mogoče kdo zamislil in se vprašal pri sebi kako je to mogoče.
SKRATKA ŽIVLJENJE GRE NAPREJ IN MI Z NJIM.
ZATO BODIMO RAZUMNI DO DRUGAČNIH OD NAS.OD LJUDI, KI NIMAJO TAKIH MOŽNOSTI GIBANJA ZARADI NESREČNIH OKOLIŠČIN, KI SO JIH DOŽIVELI.
ČAO!
TOMAŽ ZUPANČIČ
...danes je tvoj dan, izbira je tvoja...
http://www.adolimpik.com/