Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Pozdravljeni, mene zanima, kako je priporočljivo teči, da si čim hitrejši?
Namreč, sedaj tečem po izračunih 28 km/h (60m = 8.4 s). So kakšne ''tehnike'', s katerimi streniraš noge da imaš večjo moč :D?
Pa tudi, kako naj tečem, da bom imel večji odriv pri skoku v daljino? (mislim da ni ravno za ta forum, ampak nisem našel drugega :P)

Hvala in lep pozdrav!
Zadeva je taka: s tako hitrostjo več kot 100m težko tečeš ker pač teorija intenzivonosti s časom tega ne dopušča (višja je intenzivnost, manj časa lahko nekaj izvajamo). Zato Gebre ne teče z 40km/h maratona tako kot bolt. Moraš napisati kaj bi točno rad delal, izvajal. Si atlet, osnovnošolec, ki bi rad dobro skočil v daljino (to ni odvisno samo od hitrosti, je pa pogoj za dober skok) ali pa veteran, ki bi rad na kakšnem tekmovanju krojil vrh.

Hitrost je v največji meri prirojena. Natrenirati se jo da kvečjemu 5%. To je osnovno, imaš pa še veliko drugih faktorjev, ki pa so odvisni od prirojenosti. Prirojenost je odvisna od tvojega razmerja hitrih in počasnih mišičnih vlaken. 8,4s na 60m ni ne vem kakšna hitrost ni pa tudi slabo (ne vem koliko si star, če si v mojih letih si žal počasen). Jaz tečem 14,8 na 100m pa lahko večini, če ne vsem sošolcem gledam v rit, na 60 pa imam rezultat tam nekje kot ti. Še enkrat pa pravim če si star 20 je drugače kot pa 40.

Vaje so pa recimo kratki šprinti, šprint v vpregi, šprint v klanec.. Miljone je teh vaj, moraš pa paziti tudi na tehniko (atletska abeceda in podobno).

Preveč je tega za napisati oziroma svetovati, ker te ne poznamo. Vsak je specifičen in vse ni za vsakega, lahko si rojen maratonec, pa tega ne vemo, dokler ne narediš določenih meritev in podobnega.
index1366 napisal/-a:Hmm, ok, hvala za pomoč obema, če ima še kdo kakšne nasvete jih lahko kar napiše.

Ko smo tekli te kratke razdalje v šoli se spomnim, da smo delali kratke šprinte (cca 10m se dotakneeš tal, greš nazaj...) in poskoke. 8)
Verjetno je hotel povedat za primerjavo kakšen ima rezultat na kratki proge, ker še nima rezultata na kaki daljši razdalji. Res pa da običajno primerjave kratkih z dolgimi progami ni.

Jaz sem eden tistih, ki izjemno slabo teče na kratke proge. V OŠ in SŠ so me na 60 m ugnali tudi taki, ki so imeli za nekaj 10 % preveč telesne teže. Medtem ko sem na dolge proge bil vedno med najboljšimi, kljub temu da nisem nikoli ničesar treniral.

Sam treniram hitrost z relativno kratkimi do max 10 km dolgimi teki, kjer delam intervale. Čim pogosteje tem bolje. Mislim pa da se da hitrost izboljšati za več kot 5 % in da ni toliko prirojena. Vse je odvisno skoraj izključno od tega kako trdo treniraš.
"Sam treniram hitrost z relativno kratkimi do max 10 km dolgimi teki, kjer delam intervale"...nekoliko neobičajen način treninga hitrosti,celo 10km tek za trening hitrosti,
mislim ,da res rabiš nekoga ,ki ti bo razložil kaj je trening tekača za hitrost

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA