Tole sem sicer napisal ob povsem drugi priložnosti, pa recimo da pride prav v času tekaških kislih kumaric - morda pa celo koga navdušim za nov poletni izziv

.
Verjetno bi moral pisanje uvrstiti pod rubriko poročila s tekem, pa je vseeno povdarek bolj na doživetju, kot pa športnem dosežku (vsaj pri meni

).
Pa prijetno branje, pozor, nisem bil kratek.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tek na Grintovec 2009
Globoko sklonjen sopiham, prestavljam nogo drugo za drugo, poskušam hiteti pa ne gre. Noge so težke, kot bi vlekel krogle za sabo, pot pa strma. Strmina ne popušča, prava hoja po stopnicah, včasih noga še malo zdrsne, kar vzame še nekaj dodatne volje in energije. Ob progi ljudje, vzpodbujajo, ne gledam več navzgor, koncentriram se samo še na hitre korake, enakomerno dihanje, ko naenkrat zaslišim: Dejmo, še 400m višinske, še malo! Pogledam, bil je Tomo, ki se je že vračal z vrha, kjer je očitno spremljal razplet favoritov. Seveda, on je tukaj kot na domačem dvorišču. Ni bilo energije za kakršenkoli odgovor, sem želel povedat nekaj duhovitega, pametnega, eh, nekaj sem zagodrnjal v brado in grizel naprej.
Kaj pa pravzaprav sploh počnem na Grintovcu, v supergah, v kratkih tekaških cunjah, namesto v gojzarjih, anoraku in z ruzakom z obvezno malico? Nazadnje sem bil na Grintovcu lani pozimi, prej pa več let ne. Ja, priznam, tudi najbolj simpatičen mi ni bil nikoli, pristop iz Kokrškega sedla je kar mala antireklama za hojo v hribe. Dejstvo pa je, da se mi je teh nekaj let, kar redno tečem (kljub napredku in končanju nekaj maratonov) zdel gorski tek, še posebno pa Tek na Grintovec res nekaj zahtevnega, kar malce ekstremnega in malo tudi ubrisanega. Kako lahko po tej strmini in ob višinski razliki skoraj 2000m ljudje še 'tečejo'?? In kadar se mi je ob pogledu na Kamniške iz avta pokazala znana piramida (in to je kar precejkrat, glede na to kje delam) sem pomislil – ampak nekega dne pa res, nekega dne pa se moram skorajžit in poskusit.
K sreči prevelike skušnjave zadnjih par let ni bilo, saj sem bil zadnjo julijsko nedeljo praviloma že nekje na morju. Črv vrtalec pa se je letos prebudil, saj smo bili morski en vikend kasneje kot običajno. Kot da se je odprlo okno in pogled na Grintovec je bil sedaj popolnoma jasen – zdelo se mi je, da me provocira – si upaš? Hm, odločit se bo treba. Izbral sem že preizkušeno taktiko – rečem si, ok, treniram kot da bom šel, potem pa si lahko še vedno premislim in ne prijavim (no ja, do sedaj si nisem še nikoli premislil

). Moji običajni teki so tako vključevali več klancev kot običajno, nekaj bližnjih vzpetin in, tisto kar je bilo odločilno, en teden pred Dnevom D sem jo mahnil na Kokrško sedlo. Od Doma v Kamniški Bistrici do spodnje postaje žičnice tek, potem pa do koče na Kokrškem teka le še za vzorec, hoja pa tako hitra, kolikor gre. Do Kokrškega sedla je šlo v 1h22', kar je vlivalo upanja na uspeh in odločitev je bila pričakovana: težka bo, tole je šele dobra polovica ampak gremo probat.
In je šlo. Tekma te vedno ponese. Začel sem kar zadržano, v ozadju, kamor se mi je zdelo da spadam ob množici 200 gorskih gamsov in gamsinj (te so hude!), ki so se odločili, da se spopadejo z gorskim tekom z eno najvišjih višinskih razlik v Evropi (Dom v Kam. Bistrici 600m Grintovec 2558m).
Prehitevanja je malo, pot je ozka in strma in vsak raje dvakrat premisli, preden se še dodatno zaganja v klanec. Na vršni piramidi, kjer je prostora za prehitevanje več, pa vnema precej usahne, vsak poskuša preživet in se ne ukvarja več z drugimi. Ob poti veliko planincev, še posebno na Sedlu, vsi navijajo in vzpodbujajo. Moj edini cilj je bil prihod do vrha v časovnem limitu (2h30min), kar mi je super uspelo. Dve uri in dvanajst minut ter kratek šprint zadnjih 100 metrov za 'fotografe' in strica, ki je glasno navijal in preglasil harmonike in hrup na vrhu – kaj bi si želel še več.
Danes, varno prizemljen v dolini, se zdita Grintovec in poletna dogodivščina že zelo oddaljena. Se pa bo črviček gotovo oglasil prihodnje leto in začel z vrtanjem – bi šlo tole morda blizu dveh ur? Kar pa, roko na srce, sploh ni pomembno. Postaviti si cilj, se truditi in ga doseči – to je vedno navdih in zadovoljstvo, ne glede na to, s čim se ukvarjamo.
primus
If you want to run, then run a mile.
If you want to experience another life, run a marathon.
- Emil Zatopek