področje za sporočila o ugodnih nakupih
tekaške (in druge) opreme, o popustih, akcijah, ...

Moderator: jkarmen

Tako.
Pa sem dobil še Feelmax Osma. 8)

Po treh tekih pa so vtisi takšni:

Težko bi rekel, da gre za bosonogi čevelj. Podplat je z dvema milimetroma debeline sicer tanjši kot pri VFF, vendar je manj prožen. To pomeni da ne čutiš vsake malenkost na tleh, po drugi strani pa tudi ne boli, če priletiš na kak večji kamen. Je pa res, da je v njih še vložek, ki se ga da odstranit, ampak dvomim, da bi to imelo velik vpliv na zaznavanje podlage.
Vseeno pa je tek v njih nekaj drugega kot v normalnih tekaških čevljih. Podplat je popolnoma raven in seveda brez blaženja. Ker peta ni dvignjena, te ne prisili v pristajanje na njej (lahko da bi kdo drug pristajal malo na peto, najbrž smo si različni - važno se mi zdi, da čevelj na to ne vpliva).
Pri teku po asfaltu se mi je zdelo da, tako kot pri bosem teku, pristajam bolj mehko, zato ker ni nobenega blaženja. Ne vem pa kako bi bilo pri hujši utrujenosti - maratona zaenkrat še ne bi tekel v taki obutvi. Sem pa imel tako kot ponavadi, ko v minimalni obutvi tečem po asfaltu, kar dober musklfibr v mišicah gležnja. Niti ne toliko v mečah kot bolj na notranji strani noge - neke male mišice, mogoče imajo vlogo pri kontroliranju pronacije (se kdo kaj bolj spozna?). Musklfibr je najbrž posledica tega, da redko tečem po asfaltu, pri teku po gozdu nimam poblemov.

Glavni razlog, da sem se odločil za nakup Osme je bila potreba po bolj toplem čevlju. V VFF je zaradi ločenih prstov pri teku po snegu ali blatu hitro premrzlo. V Osmi pa sem brez problemov tudi gazil, je pa res da je bilo pod ničlo in se tako sneg ni topil.

Vsem, ki razmišljate o skoraj bosem teku, bi bolj priporočal Feelmax Niesa. Sam sicer v njih še nisem dosti tekel, ker jih uporabljam kot normalne čevlje. Sicer niso najbolj trpežni, zdržali pa bodo najbrž toliko, kot naj bi navadni tekaški čevlji (po nasvetih prodajalcev - s tem da bodo navadni še celi, ampak naj v njih ne bi več tekli). Niso pa predragi (za razliko od VFF). Osma so dobri za tiste, ki nočemo več teči v visokih petah :wink: , bi pa še vseeno kdaj obuli kaj bolj čevlju podobnega - zaradi mraza ali grobe podlage naprimer.
Seveda pa lahko tečete bosi (ko bo bolj toplo), za probat pa so v redu (šolski) telovadni copati (10 €).
Pozdravljeni
Zanimivo, berem o vaših ugotovitvah in o vsem skupi premišlujem že par dni.
Pa bi prosil tiste ki imate (te copate) če mi zaupate dve stvari, ki se meni zdita mjčkn čudne. Namreč kolko dejansko zdrži podplat. Rekreativno tečem po kolovoznih poteh in makedamu. Trpežnost 1mm gume - tek po makedamu?
Težko bi mi blo dat cca 60eur, za expreriment ki bi v parih tednih pristal v smeteh, zaradi luknje v podplatu.
Drugo vprašanje pa je, koliko spodrsavajo, namreč zadeva je brez profila!
Hvala in Lp
Če si bos ti tudi zdrsava, do določene mere. Vendar imaš na nogah prste za oprijem, pa način polaganja noge je pomemben itd. V minimalni obutvi sčasoma ravno tako razviješ naravni občutek za oprijem in se ne zanašaš več na podplat. Vendar ne priporočam, da bi šel takoj po kakšni strmi poledeneli cesti navzdol - ker se ne bo dobro končalo.

Meni en par Feelmaxov zdrži okoli 1000km. Tečem pretežno po vseh sortah asfalta ter po makadamu. Na FB sem pred časom objavil tudi fotko podplatov Niesa po nekaj več kot 1000km na cesti...
Tudi kadar je oprijem slabši, kar sicer ni pogosto, lahko v minimalni obutvi pogosto stopaš bolj varno. Če ti čevelj ne zagrabi, to začutiš prej, kot pri debelem podplatu in na tisto nogo ne preneseš vse teže. Koraki so tako ali tako ponavadi krajši v minimalni obutvi, tako da to ni problem.

Sicer pa Feelmax presenetljivo dobro primejo na snegu, se mi zdi, da bolj kot VFF. Edino kar zna biti slabše kot v obutvi s profilom, so kakšni strmi spusti po blatu ali določenih vrstah snega.
Rollback napisal/-a:
bobr napisal/-a:Rollback a je še kak par Osma številka 45 modre ali rjave ostal? :oops:

Ravno ene modre Osma 45 so mi ostale :D
Ti jih pošljem, dam Mitju, ali pa bi jih kje drugje probal?

Imaš ZS.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA