vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 bigk
Na forumu sem si prebral nekaj debat na temo poškodbe zadnje stegenske mišice. V večini teče pogovor v smeri kako poškodbo sanirati. Mene pa zanima zakaj oz. kako do poškodbe pride, da se ji v bodoče vem izogniti? Je problem napačna tehnika teka, premalo ogrevanja, raztezanja,...?

Hvala.
Ne vem sicer katero temo si prebiral. Jaz sem to poškodbo imel. Lahko gre za nategnjeno, natrgano ali pretrgano zadnjo stegensko mišico. Sam se nisem poškodoval pri teku, ampak pri taekwondo-ju. Šlo je za hiter sunkovit gib (nožni udarec). Pri teku bi se teoretično lahko zgodilo, če bi neogret začel s šprinti.
bigk napisal/-a:@tae: zanima me nategnjena ali zategnjena mišica: piriformis syndrome. Šprint pri neogretih mišicah zna biti. Hvala.

@5r002: bom jutri pogledal, hvala.

Če sem te prav razumel sprašuješ o poškodbah zadnje stegenske mišice, to je zadnja loža, oz. hamstring oziroma mišice biceps femoris, semitendinosus ter semimembranosus. Piriformis sindrom je težava zadnjičnih »ritnih« mišic in se obnaša bolj kot kakšne išias (bolečina preko celotne zadnje strani noge od riti do stopal). Pred poškodbami zadnje lože so res bolj izpostavljeni športniki ki veliko šprintajo (ekipni športi, atleti…). Sicer poznam primer ko si je kolesar natrgal zadnjo ložo (etapna tekma za prva mesta, zaključek etape v vzpon, maksimalen šprint, premajhen okvir kolesa pa je naredilo pok :( ).

Sicer je razlogov za nastanek poškodbe kar nekaj od slabše gibljivosti, pomanjkanja moči, okleščenje in nepravilno proženje živcev ki oživčujejo ta sklop mišic lahko pa tudi kot že napisano kakšne kolobocije na neogreto telo. Se pa lahko pojavijo tudi kot kakšna preobremenitev, ko mišico obremenjujemo več kolikor je pač pripravljena (ko že par dni pošteno šprintamo, kolesarimo, tudi sedimo v službi, pa jo potem obremenimo s kakšnim eksplozivnim gibanjem, po možnosti v položajih ko je bolj raztegnjena).

Kaj naredit da pozdravimo poškodbo. Definitivno priporočam da se v primeru bolj resne poškodbe obrnete na dobrega fizioterapevta (zdravi) ali fiziatra (preveri obseg, mesto in naravo poškodbe). Sicer za nas navadne smrtnike ne ostane veliko več, kot pa na začetku hladit, po kakšnem tednu do 14 dneh rahlo raztezat, čez kakšne 2 do tri tedne pa navadno že lahko malo bolj obremenimo poškodovano mišico. Sicer prečna frikcija pride zelo prav, samo to naj pokaže kakšen dober fizioterapevt. Seveda ne gre pozabit na ultrazvok in laser, pa še kakšna stvar se najde, bolj učinkovita. Nekateri se poslužujejo ob vsem naštetem še hokus pokusa :D , recimo kakšno penjenje domačih zvarkov na mišici in podobno :shock: . No ja tudi placebo efekt se je že izkazal kot zelo učinkovito zdravilo :D . Ja kineziotape (te barvni trakci nalepleni na kožo), lahko pomagajo, škodit ne morajo, sami pa tudi ne bodo pozdravili! Spet jih mora lepit nekdo ki ve kako in kaj, lepit vse povprek nima smisla.

Kaj lahko naredimo preventivno? Poskrbet za normalno gibljivost mišic zadnje lože, jih ustrezno ojačat, pazit na pravilno tehniko teka, čeprav to navadno pri rekreativnih tekačih ni takšen problem. Pazite seveda kot že napisano da na neogreto telo ravno ne izvajaš raznih šprintov, maksimalno eksplozivnih poskokov in podobno. Ja pa čvrst in stabilen trup (core stability) tudi prideta zelo prav 8) .
Hvala za vse odgovore, še posebej IZY 11-ju za obsežen odgovor. Včeraj sem se le odločil (po 4 mesecih bolečin), da prekinem s tekom in mišico raztezam in okrepim. Upam, da bo ene 14 dni dovolj.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA