vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Vreme
Začelo se je ko je bilo potrebno dobiti zdravniško potrdilo za lanski Gardski maraton. Na preventivnem pregledu mi prvič izmerijo visok krvni tlak, ja razburjenje, pa tako in potrdilo dobim. Nato čez nekaj mesecev sistematski pregled v službi ponovno visok krvni tlak. Očitno bo nekaj na tem, oglasim se pri osebi zdravnici in postavljen sem pred dejstvo, doživljajsko jemanje tablet. Prva doza 4 mg ne pomaga nič, tlak še vedno nad 150/96, zato mi po mesecu dni dvigne dozo na 8 mg tablete. Te mi končno pomagajo in po mesecu jemanja se tlak vrača v normalne okvire v rednosti 130/89. Tukaj pa se začnejo moje težave.

Če prej visokega tlaka sploh nisem občutil in zaznal(če izvzamem gledaje nogometne tekme Slovenija:Rusija :D ) se začnejo težave sedaj. Opažam namreč, da mi predvsem po dolgih tekih tlak pada, a očitno preveč. Danes po dolgem teku 106/79. Počutje obupno, celi dan sem se počutil kot "cota", vrtoglavica,brez energije, skratka slabo počutje, pa ne od utrujenosti zaradi teka.

Sicer sem že razmišljal, da bi vsaj pred dolgimi teki ne vzel tiste jutranje obveznosti, tabletke. Sem nekaj hotel eksperimentirat prejšnjo nedeljo pred Sežano, a sem zjutraj popolnoma avtomatsko tableto vzel , problemov po teku pa ni bilo, čeprav sem postavil svoj p.b. na polovički.

A ima kdo podobne izkušnje??
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
A si kaj dal krvne preiskave skozi:
- trigiceride, holesterol, jetra

Stanje ožillja?

Če boš kaj v tej smeri delal , preberi si kaj o glogu, ce bos videl kaj zanimivega v tem zanimivem sadezu. V jeseni oz. konec poletja ko bo sezona...obvezno poskusi ...zdaj ce nimas kaksnih problemov s srcem ( kar verjamem da nimas kot tekac vsaj ne tako drasticnih ) bi ti morda kaksen rezim z glogom pomagal.

Ampak morda ce prej razisces krvno sliko in kako presnavaljas mascobe in stanje ozilja oz. z zdravnikom predebatirajta.
Uporabniški avatar
 Vreme
Pozabil dodat, krvna slika, jetra ,srce vse brez problemov, samo ta nori občutek po dolgem teku, zaspanost, utrujenost, brezvolnost.

Torej kolikor razumem glog znižuje tlak, jaz pa ga očitno s tekom, a očitno preveč naenkrat. :mrgreen:
Uporabniški avatar
 miro
Vreme,jaz že vrsto let jemljem terapijo.
Počasi se navadiš, samo nevarno je, da ti tlak preveč pade zaradi napora, jaz imam kar težave , ko se ustavim na kakšnem ultra,ko moram lulati in se mi začne vrteti v glavi.
Se je pa tudi naredilo že v začetku jemanja terapije, da me je po končanem treningu enostavno zmanjkalo in sem padel po tleh,zato počasi in previdno, da se telo navadi na zdravila in obremenitve!
"Zdrav" pa ne boš nikoli več!
Ne bi ti priporočal, nejemanje terapije!
Drugače boš pa, verjetno dobil ,tudi bolj strokovne in kompetentne nasvete na forumu,saj je kar nekaj članov medicinsko izobraženih!
Lp
Miro
 vlado
Meni tlak niha med 150-160 in 90-95 v povprečju. Po teku in naslednji dan te
vrednosti malo padejo med 142-150 in 88-92. Jemljem pol tabletke Lercapress
nekje 5mg lp
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Vreme napisal/-a:Pozabil dodat, krvna slika, jetra ,srce vse brez problemov, samo ta nori občutek po dolgem teku, zaspanost, utrujenost, brezvolnost.

Torej kolikor razumem glog znižuje tlak, jaz pa ga očitno s tekom, a očitno preveč naenkrat. :mrgreen:

1. Nori obcutek po dolgem teku:
Lahko malo bolje opises kako poteka tvoja regeneracija
a) prehrana in tekocina prve dneve po dolgem teku
b) kako zacutis regeneracijo misicnih skupin
c) Krvna slika vse v redu?
Tudi zelezo? Feritin in hemoglobin in eritrociti?

Se ti opravicujem ker mesam svojo sliko.
Ampak moja izkusnja z regeneracijo po dolgem teku je:
- res je prvi dan morda dva zahteva pocitek
- drugi ali tretji dan pa ko regeneracija udari zamaha pa je nori obcutek ampak v nasprotni smeri
dobra volja in energija...sam to primerjam z mlecno kislino po telesu , ki opravi svoje delo
v boju z mikroorganizmi in crevesno mikrofloro...

A ti nimas kaksne podobne slike o tem?

Namrec takoj po dolgem teku...daj malo bolje opisi kaj pricakujes po recimo zahtevnem distancnem treningu? Kaksno pocutje pricakujes oz. si ga imel in kaj je trenutno dejansko stanje.

2. Ce te prav razumem si se ti zataknil za ta twilight zone..ki ga morda prej nisi imel...sedaj
pa ga imas..in potem si sel meriti pritisk ( sicer ga nisi ? ) in si povezal ta simptom.
Namrec meni se zdi normalno da se ti poviša krvni pritisk v regeneraciji.
Samo to stanje ne bi smelo dolgo trajati. To je potem lahko indikator da imas rezervo v kvaliteti regeneraciji.

Ad kvaliteta regeneracija:
tukaj se meni osebno najpomembneje zdi da prvi dan vztrajas na mineralizaciji ...Meni osebno se mi najboljse zdi naravni sokovi. Ker so noter naravna razmerja ( pomembno zaradi biorazpolozljivosti - recimo problem izkljucevanja absorbcije Ca in Mg ali Ca ter Fe ) med minerali ter hidrati.
Potem naslednj idan ali dva pa da poudaris proteinske obroke in na koncu mascobe.

Ampak pazi vse to sloni na tem, da ti res obvladas krvno sliko oz. da je brezpogojna.
Tukaj pa ne dajes najbolj prepricljivega vtisa v tvojemu odgovoru.

Ad glog...
Ma glog je ena cudna rastlina. Zato ti nisem rekel uporabljaj glog ampak si preberi o njem.
Namrec v dolocenem obdobju so ucinkovine v taki obliki , da vplivajo na ozanje zil v dolocenem obdobju pa na sirjenje zil. Zato je lahko tudi kot zdravilo za kardiovaskularne probleme.
Recimo jagode gloga vs listici gloga. Preberi si.
Drugace pa je zanimiv zato, ker potrebujes daljse obdobje da zacutis pozitivni ucinek.
To pa je zanimivo namrec vemo da hitre resitve vedno nosijo tudi stranske ucinke, ki se pokazejo sele cez cas.

Ce bos kaj vec povedal o tem kako poteka regeneracija in kdaj in kako se je zacelo spreminjati morda pade kaksna konstruktivnejsa ideja. Veliko rezerve je v prehrani, ki se uporablja v fazi regeneracije. Kasneje ko si ven iz regeneracije ni taka kriza ampak v fazi regeneracije pa imas velike rezerve, ce se drzis sveze organske hrane.
Uporabniški avatar
 Vreme
@ Miro očitno imama podobne probleme. Sam zaenkrat med tekom še nisem imel težav,ali pač samo jih nisem prepoznal v smeri visokega krvnega tlak. Čeprav dobro premislim, so moji prvi znaki bili očitno že lani v Radencih. Takrat sem v cilj odločno šprintal (sedaj vem,da tega ne smem), na cilju pa začutl slabost, ki pa očitno ni bila slabost. Danes vem, da je to bila omotica, vrtenje v glavi, občutek šibkosti, stvar pa se je nekajkrat potem še ponovila.

@ Vlado kolikor razumem tebi pritisk pade naslednji dan, meni pa očitno preveč takoj po teku, pa še nekaj ur zatem. Danes mam namreč čisto normalen "znižan" pritisk, počutje pa je tudi ok.

@snežni, uf ti pa kot ponavadi me zasipaš z vprašnji :wink:

1.nori občutek po samem teku je to krar omenjam že v zgornjem zapisu. Torej Simptomi ostajajo enaki - začne se z občutkom omotice oz. vrtoglavice, čemur sledi slabost in občutek šibkosti. Zadeva traja nekaj ur. Recimo včeraj praktično celo popoldne, to pa recimo ravno ni normalno, daleč od občutkih ki sem jih imel prej po tekih.

2. govoriš o regeneraciji. To nima nobene zveze z regeneracijo, vsaj do sedaj ni bilo. krvna slika je bila ob zadnjem pregledu čisto normalna, tudi železa je bilo dovolj.

3. O glogu sem si nekaj prebral na netu. A kot vidiš trenutno ni problem v zniževanju pritiska. Ta je sedaj v mejah normale s pomočjo tablet seveda, problem je samo ko mi tlak pade preveč, takrat sem pa kot cunja, brezvoljen in medel in to je to kar me skrbi!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA