Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tiguan
Pozdravljeni

Lahko bi rekel, da sem postal pravi odvisnik od kardia (tek, hitra hoja).Vsak dan min.1 uro, včeraj, kar 2 uri in 15 minut, prehodil oz.pretekel 10km. Ura mi je pokazala 1800 kcal.

Me pa zanima, zakaj vsak svetuje 3-6x/teden kardio, nikjer pa ne zasledim 7 x/teden.

v 4.5 meseca sem imel samo 5x odmor, drugače vsak dan in sem v skrbeh, da bi lahko zaradi pretiravanja pristal na kakšni urgenci. Gibam se v naravi, po strmih poteh to ni nek sprehod po travi ali po ravni poti. Lahko bi rekel gorski pohod in HIIT, ker imam razpon srčnega utripa od 50-90%.

Mene samo zanima, če si lahko kaj škodim, če vsak dan tako zagrizeno tečem oz. hitro hodim po min.1 uro.
"vrzi uro v kot".

to je seveda simbolično rečeno... najslabše je, ko se (kot rekreativec) začneš obremenjevati z nekimi številkami, s katerimi mimogrede tako ali tako ne veš kaj početi, razen, da imaš občutek, da spremljaš napredek, čeprav nimaš dovolj znanja, da bi vse te podatke znal analizirati.

zakaj izjava "vrzi uro v kot"? večina samo še šteje neke kvazi kalorije, kilometre in minute in korake... in pri tem pozablja na signale, ki jih oddaja telo!!! :? seveda pri tem ne želim konkretno reči, da si tudi sam tak, vendar je bistvo v tem: če delaš po pameti, lahko tudi vsak dan aerobno treniraš, vendar ti telo prej ali slej sporoči, da bo treba vzeti kak dan počitka, sicer so na vrsti POŠKODBE! zakaj iščeš mnenje na forumu? saj noben ne ve, kako se tvoje telo odziva in koliko se v resnici forsiraš (tiste številke in kalorije realno ne pomenijo nič, ker se to razlikuje od osebe do osebe).

številka 3...6x na teden je pa zato, ker naj bi 3x na teden splošno veljalo kot nek minimum za solidno dobro telesno pripravljenost, 6x pa zato, ker je vseeno dobro telesu privoščiti kak dan fraj, da se regenerira in predela tudi manjše poškodbe, na katere niti nisi pozoren oz. jih ne zaznaš.

kar se pa zasvojenosti tiče... danes je moderno biti "zasvojen" (s čimerkoli že). to da ti paše migat vsak dan, še ni zasvojenost. prava zasvojenost s športom pomeni, da ne moreš opravljati (oz. jih opravljaš oteženo) ostalih dejavnosti in obveznosti, kot so služba in delo, družina, partner, itd. in če športno dejavnost izpustiš, čutiš veliko krivdo in slabo vest. tudi v tem primeru je za iskati pomoč drugje, konkretno pri strokovnih službah. tu ti lahko le kdo svetuje, da zmanjšaj količino in se vzemi v roke.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA