Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Wega napisal/-a:Ne vem, zdi se mi, da so bili na voljo še rezultati če si želel še bruto - neto, kao da si odštel pavzo v počivališču (in si šel še enkrat čez štart)

Kolko jaz vem so to časi brez postankov zato si moral 2x čez start.
ero napisal/-a:... zdaj grem pa na tek, bom zvečer nadaljeval.

kako paše zmernih 11 km drugi dan po Formaratonu :)

8 urne iskrice
(ko bom velik in bom imel svoj spletopis, bom tole kopipejstal vanj)

Start sem zamudil, ker sem imel zjutraj še opravke. Tako sem vas lahko spremil na startu z navijanjem, dvignil številko in se v miru oblekel. Pred začetkom teka sem še pozdravil gospo Vanjo, saj se res že dolgo nismo videli. Spodobi se, da sem potem prve kroge odtekel z MitjoG. Šlo je hitreje, kot sem nameraval a v prijetnem jutranjem pogovorno ogrevalnem tempu so krogi hitro minevali.

Edini cilj, ki sem si ga zastavil pred tekom, je bil ostati 8 ur na nogah in v gibanju. Dolžina ni bila pomembna. Po kratkem odmoru, ko je Mitja odhitel naprej, sva ujela skupni ritem z marčnim zajcem, in spet prijetno, malce počasneje kot prej, krožila med klepetom. Tako mi je prvih 22 krogov kar hitro minilo. Maraton z dobro mero je bil za menoj.

Vmes sem še za nekaj krogov zamenjal obutev. Asics Gel Noosa so šli počivat, namesto njih pa so z menoj tekli Feelmax Niesa. Podobno ime, še lažji občutek a za moje nevajene podplate je bilo na makadamu za gradom premalo peska. Po treh krogih v filmaksicah in nekajkratnem nabijanju v pete so spet prišle na vrsto Asics Noosa.

Poleg copat sem preobul še nogavice. Kratke nogavice dol, gor pa cepke. Vprašal sem se, če bom občutil razliko, ko so mišice že utrujene? Se bo poznalo kompresijsko delovanje cepk? Odgovor je subjektiven, seveda. Mislim, da so cepke pomagale, da sem zdržal do konca brez težav.

Tako sem krožil dalje, malo sam, malo v družbi, ves čas pozdravljal tiste, ki so brzeli mimo mene, na koncu že bolj kimal kot glasno vzpodbujal, vedno prehodil klanec pred gradom (v drugi polovici teka bi tu okrepčevalnica zelo prav prišla) in se vpraševal, koliko krogov še? Rekel sem si, da bo 30 dovolj. A vzpodbujanje v cilju ob vsakkokratnem prečenju proprog je bilo dovolj, da sem po pretečenem 30. krogu šel dalje in si zastavil nov cilj - 3 krat po 11 krogov. Po dotečenih 33. krogih je ostalo dovolj časa za še enega.

Celo preveč. Ko sem se bližal cilju, sem videl, da je do izteka osmih ur le še deset sekund. V sprintu sem prečkal preprogo sekundo pred iztekom in si za nagrado prislužil častni krog. Čisto počasi in z užitkom. Predvsem pa mi je bilo v čast, da smo ga zadnji del prehodili skupaj v večji skupini z Natašo. Bravo!

Na koncu pa ni bilo več. Zmanjkalo je krogov, kilometrov, minut. Skoraj osem ur teka je bilo dovolj. Presenečen sem bil, da sem jih prebil brez večjih težav. Vzdušje, ki smo ga ustvarili tekači, je bilo pri tem gotovo odločilno. Brez tako močne pozitivne energije ne bi šlo.

Prehrana in pijača

Me dkroženjem sem na okrepčevalnici pil izključno vodo, med odmori pa Basico Sport. Zame je to prava kombinacija. Po tretjem krogu sem pojedel pol banane, nato pa sem raje segal po krhljih pomaranč, dokler jih ni zmanjkalo. Vsakih nekaj krogov sem pojedel še dva piškota in kako napolitanko. Sladice, ki so nas mamile pod šotorom, so bile premočne, da bi jih jedel med tekom. V bistvu v osmih urah nisem skoraj nič jedel. Očitno ni bilo potrebno.

Prireditev

Iz srca hvala vsem, ki ste nam v soboto stregli - na okrepčevalnicah, kot usmerjevalci, napovedovalec, vsi, ki ste pomagali pri izvedbi. Občudoval sem gospoda usmerjevalca, ki je vsaj šest ur stal ob cesti pri začetku trim steze, ko se levo odcepi pod pod sankališče. Meni bi se zmešalo od dolgčasa in srbenja podplatol, če bi bil na njegovem mestu.

Pripombe

Dve imam, plus eno.

Prva je o majici. Sprednji del je super. Udaredn logotip, črne postave tekačev na belem blagu Odlično. A zeleni reklamni napis na hrbtu pokvari vse. Lansko majico nosim v službi, v mestu, kjerkoli v javnosti. Letošnja bo dobra za pasje sprehode in druga domača opravila. Žal.

Druga pripomba je čisto majhna. Prosim vas za več pomaranč.

Plus pripomba je le dodatek, da se strinjam z vsemi, ki pravite, da razglasitev le zmagovalcev ni v redu. Sj niso potrebne praktične nagrade. Pomembno je priznanje.

A kljub temu - konec koncev tečemo zase, priznanje drugih je le bonus.

Želje

Le ena - da bo Formaraton tudi prihodnje leto v tako dobrem in še boljšem vzdušju, v spet odlični družbi in izvedbi, da bomo spet nekaj naredili za dober namen (lahko v večjem obsegu) in da bomo ob koncu tretjega Formaratona komaj čakali četrtega.

Hvala!
Lansko leto sem se "zastrupil" s sadjem in večji del prireditve presedel na stranišču, zato sem se letos 14 dni pred začetkom izogibal sadja. Za cilj sem imel preteči 39 krogov, enega več kot prejšnjič.
Začetek je bil prehiter zato sem se držal v "ozadju". Nekje do 10. kroga sem "capljal" za MiroR, Vencljem in Urošem, kar naenkrat pa sem bil pred njimi in sem se ves čas spraševal, če sem še vedno za njimi, ker se nisem spomnil kdaj sem jih prehitel. Približno na polovici sem bil šele na 15. mestu (glede na komentatorja). Potem pa sem iz kroga v krog napredoval in bil kar naenkrat tretji (še zdaj mi ni jasno kdaj sem dobil tako prednost pred ostalimi). Čeprav sem imel med 2-5 uro "krizo", kokakola in drugi sladki dodatki niso in niso hoteli "prijeti", sem brez težav vztrajal na tem mestu.
Kljub dobremu mestu sem se hotel podrediti cilju naše ekipe in bil pripravljen teči tudi kakšen krog manj, samo da ne bi odstopil, da bi prispeval čimveč krogov. Ko pa mi je Andreja sporočila, da imamo veliko prednost, sem se odločil, da bom začel teči za svoj "ego" in šel na "polno".
Kot je pri meni običajno, "motorji" zalaufajo šele po 5-6 uri teka. Tako sem iz kroga v krog povečeval prednost pred zasledovalcema (Vencljem in Urošem) in ju prehitel v 39. krogu. Na koncu se mi je uspelo celo približati prvemu in drugemu vendar sem bil vseeno vesel, da je bilo vsega konec, ker sem bil precej utrujen in bil zelo vesel zadnjega kroga.
Na koncu sem naredil napako in se usedel, sledil je padec sladkorja v krvi in postalo mi je slabo. Po kakšnih 10 minutah počitka in čokoladnemu mleku, sem bil kot prerojen.
Edino kar me je bolelo je bil (in me še) palec na desni nogi, ostalo pa je v redu in sem včeraj z ROSI64 že opravil s prvim "daljšim" treningom.
Drugače pa je bilo letos za spoznanje boljše vzdušje, toliko vzpodbujanja vseh tekmovalcev in spremljevalcev ni na vsaki prireditvi.
Za konec moram pohvaliti člane naše ekipe, ki so se borili do zadnjega kroga. Pohvale sledijo tudi vsem udeležemcem, ker vem koliko truda moraš vložiti za en krog ali pa 49. krogov.
En velik :laola vsem.
Tudi jaz sem bila na Formaratonu, čeprav tokrat zgolj kot navijačica in malo tudi fotografinja (nekaj slik je na mojem facebooku http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=205791&id=658652428). Bilo je super, odlično je bilo spet srečati in poklepetati s forumovci, vesela sem, če sem lahko komu od tekačev pomagala!
Predvsem pa bi rada čestitala vsem tekačem, predvsem ultrašem. Kar nisem mogla verjeti, da ste kar krožili in krožili in krožili... Super! :clap: :clap: :clap:
In ja, tudi mene moti, da ni razglasitve za prve tri uvrščene. Pa ne gre za nagrade, ampak priznanje.
Se že veselim tretjega Formaratona!
LP, Vanja
Leta suhih krav so povzročila, da je shirala marsikatera dooolgotekaška prireditev. Najprej je z obličja izginil maraton, ki je povezoval Preddvor z Železno Kaplo, nadaljevalo se je z vselej nekoliko bolehnim Tekom čez Pohorje, poslovil se je tudi striček SAM, pa celo žilavo Kališče je shujšalo na le še polovico svoje časovne teže.
Že zaradi tega smo dolgotekači veseli vsake novorojene prireditve te vrste in ji pripravljeni pogledati tudi skozi prste, če je organizacija in izvedba tekme še nekoliko nedonošena.
No, in v tej luči tudi jaz gledam na letos že drugo ponovitev Formaratona, ki je pustila sicer pretežno pozitiven vtis, a ima tu in tam še kakšno pomanjkljivost, ki jo kaže ovreči, da se Formaraton naposled lahko razvije v zrelo prireditev z dolgo brado.

O pozitivnih stvareh ne bom na dolgo razpredal, omenim naj le:
-lep naravni okoliš z dovolj razgibano progo
-nesebično vzpodbujanje med tekmovalci, pa čeprav konkurenti
-zadovoljiva osnovna oskrba z okrepčili
-modus tekmovanja, ki omogoča, da si vsak posameznik najde svoj osebni izziv, ne glede na to, ali gre za prekaljenega ultramaratonca, ali pa nekoga, ki je nase prvič poveznil tekaške copate

Čeprav se izpostavljam nevarnosti, da me kdo označi za nergača, pa ne morem, da ne bi imenoval tudi še kakšno pomanjkljivost. Sicer mi je lep kos tega dela odvzel že npr. Ero, ki je nekaj takih pomanjkljivosti dobro prepoznal in že pred menoj popisal.
Dodal bi še:
:arrow: Naj v izogib nesporazumu že uvodoma pojasnim; ekipna zmaga je šla v prave roke! V roke prekaljenim, kolegialnim športnikom, ki s svojim znanjem in pojavo poživljajo tudi ta forum.
Tisto kar, po moji presoji, ni najbolj posrečeno, je preveliko število članov ekipe, kar otežuje, da bi se formirale dodatne, za zmago konkurenčne ekipe. Tako je praktično nemogoče rekrutirati osem tekačev, ki bi se lahko kosali z zmagovalno ekipo. Naskok, ki ga ima prva pred drugouvrščeno ekipo je dovolj zgovoren.
Ocenjujem, da bi tekmovalnosti dali novega vetra, če bi pravila priredili tako, da ekipa sestoji iz največ pet (in ne osem) članov.

:arrow: Ne morem se otresti občutka, da bo ta tek živ zgolj toliko časa, dokler bo dobro služil promocijskim aktivnostim trgovine glavnega organizatorja. S tem načeloma ni nič narobe; le zakaj bi odrekal koristi nekomu, ki s svojo pobudo in delom spravi na noge tak dogodek in toliko tekačev? Bolj me skrbi, da si organizator, ki se pač ravna po tržnih zakonitostih, nekoč izračuna, da mu organizacija Formaratona ne prinaša dovolj koristi. Bo odtlej tek še obstajal? Tudi letošnje dolgo oklevanje z napovedjo in datumom Formaratona žal do neke mere potrjuje zgoraj izrečeno bojazen.

:arrow: Najbrž ga ni med nami, ki bi ga kakorkoli motil (delni) dobrodelni značaj teka. Kljub temu pa sem v tej temi zasledil nekaj manj zadovoljnih glasov, ki so menili, da je bil delež štartnine, ki je romal v dobrodelno malhho nekoliko premajhen. Sam tega pomisleka nimam, vendar se mi pa zdi korektno, da organizator, ki je Formaraton na plakatih in drugih občilih oglaševal kot dobrodelnega, vnaprej zapiše kolikšen bo tisti del štartnine, ki bo odmerjen pomoči potrebnim.
BoštjanG napisal/-a:
:arrow: Najbrž ga ni med nami, ki bi ga kakorkoli motil (delni) dobrodelni značaj teka. Kljub temu pa sem v tej temi zasledil nekaj manj zadovoljnih glasov, ki so menili, da je bil delež štartnine, ki je romal v dobrodelno malhho nekoliko premajhen. Sam tega pomisleka nimam, vendar se mi pa zdi korektno, da organizator, ki je Formaraton na plakatih in drugih občilih oglaševal kot dobrodelnega, vnaprej zapiše kolikšen bo tisti del štartnine, ki bo odmerjen pomoči potrebnim.

Sem šel vseeno preračunat in mi je prišlo, da je šlo v dobrodelne namene okrog 5,4€ na tekača(2500/460). Slaba polovica moje štartnine (lastniški čip) se mi ne zdi tako malo, tako da imam čisto pozitiven občutek. Morda pa bi veljalo naslednje leto malo dvigniti motivacijo in višino dobrodelnega zneska povezati s številom pretečenih krogov? To bi bila motivacija :D
Wega napisal/-a: Morda pa bi veljalo naslednje leto malo dvigniti motivacijo in višino dobrodelnega zneska povezati s številom pretečenih krogov? To bi bila motivacija :D

To se mi zdi super ideja! :clap:
Živjo tekači!

Najprej bi se vam rad vsem in vsakemu posebej v imenu staršev otrok z Downovim sindromom zahvalil za pomoč in vam čestital na fenomenalnih pretečenih razdaljah, za katere se mi ni nikoli sanjalo, da jih je moč preteči v osmih urah!

Najlepše se zahvaljujem tudi Juretu in Gregorju, ki sta se letos odločila pomagati našim otrokom, da bodo nekoč lahko izpolnili svoje potenciale!

Nerad prebiram kritike o "delni humanitarnosti" prireditve, saj je 2.500€ za nas ogroooomno denarja! Iz prve roke vam lahko povem, da je bil na začetku dogovorjen prispevek štirih evrov od vsake štartnine, ki pa sta ga fanta nato tik pred podelitvijo simboličnega čeka kljub težkim časom in precejšnjim stroškom organizacije samoiniciativno dvignila na več kot pet evrov. Če bi me kdo tedaj pozorneje pogledal s čekom v roki, bi zagledal dva para zabuhlih ganjenih oči...in nato pogledal še pol metra stran in zagledal še en par zabuhlih oči, Juretovih. Noro dober feeling, noro dobra prireditev in noro dobri športni rezultati, ki jih je škoda kvariti s takšnimi govoricami...

Zelo me veseli, da smo Juretu in Gregorju lahko stroške vsaj nekoliko omilili s tem, da nas je deset staršev, sorodnikov in prijateljev, seveda volontersko, priskočilo na pomoč. Nekateri ob sedmih zjutraj ob boku prvemu in nepogrešljivemu operativcu Reneju Mlekužu pri pripravi prostora, ostale pa ste med tekom lahko opazili na usmerjevalnih točkah, s katerimi ste nekateri tu in tam izmenjali tudi kakšno prijazno besedo...

Še enkrat najlepša hvala, za naslednje leto vam želim, da boste svoje že tako objestno dobre rezultate,zopet za dobro stvar, še izboljšali!

Lepo vas pozdravljam in vam ob koncu zagotavljam, da bo sleherni vaš cent, ki ste nam ga namenili vložen v naše otroke!

Dule Sedej
Hehe, ko sem se ob zaključku ustavila ob vašem šotoru, sem si kar zaželela, da bi bila ena od vas. :D take dobrote ste imeli na mizi.
Tako sem bila pa spet inkognito, za drugo ekipo.
Čestitke za 1. mesto in vsem ostalim za veliko pretečenih krogov!!
dule sedej napisal/-a:Nerad prebiram kritike o "delni humanitarnosti" prireditve, saj je 2.500€ za nas ogroooomno denarja! Iz prve roke vam lahko povem, da je bil na začetku dogovorjen prispevek štirih evrov od vsake štartnine, ki pa sta ga fanta nato tik pred podelitvijo simboličnega čeka kljub težkim časom in precejšnjim stroškom organizacije samoiniciativno dvignila na več kot pet evrov. Če bi me kdo tedaj pozorneje pogledal s čekom v roki, bi zagledal dva para zabuhlih ganjenih oči...in nato pogledal še pol metra stran in zagledal še en par zabuhlih oči, Juretovih. Noro dober feeling, noro dobra prireditev in noro dobri športni rezultati, ki jih je škoda kvariti s takšnimi govoricami...

Lepo vas pozdravljam in vam ob koncu zagotavljam, da bo sleherni vaš cent, ki ste nam ga namenili vložen v naše otroke!

Dule, lepo je bilo prebrati Tvoj zapis in verjamem, da so zbrana sredstva prišla v prave roke.

Javljam pa se tokrat le na kratko, za drobno pojasnilo. Z "(delno) dobrodelnostjo" prireditve je bila mišljena pobuda organizatorju, da bi bil lahko še večji delež štartnine dobrodelnega značaja. Kakor je Dule zapisal, se je to potem spontano tudi dogodilo in sedaj ni najmanjšega razloga, da bi s tem v zvezi še naprej grajali organizatorja.
Upam, da tale tek ne bo zbrisan z koledarja prireditev. Na tak način zbirati denar ... Ni to lepo? Če ne bom tekel bom pa hodil . Če pa kaj fali... Tukaj sem še najmanj razočaran. So še razne Soline in podobni teki kjer me ne bo več.
Ja, sicer je že kar precej Save preteklo od tegale tekca, ampak vseeno...ne glede na vse debate okoli štartnine in dobrodelnosti sem mnenja, da ima vsaka medalja pač dve strani...in kar je za nekoga malo je lahko za drugega veliko in obratno. Najbolj pa me pri vsem skupaj veseli odziv g. Sedeja, sa je to tisto kar šteje.... :D :D

Tudi glede organizacije, kakšnih večjih pripomb nimam, v večini takilih daljših tekov, pač računam bolj na lastne "rezerve", kot pa na organizatorjevo obloženo mizo. Kajti zase vem kaj mi med tekom najbolj paše piti in jesti....seveda pa imam to srečo, da me spremlja :heart Andreja :heart , ki me prav lepo servisira... :D :D...poleg tega pa odteče še svoj prvi maraton... :clap: :clap:

Drugače, pa je meni minil tek presenetljivo hitro, krogi so se kar vrstili...in vrstili...vreme je bilo odlično...družba pa itak perfektna...

V glavnem naj prav vsem čestitam, ki ste zmogli od 1- 49 krogov :clap: :D , predvsem pa moram dati klobuk dol pred našo ekipo, ki se je srčno in brez popuščanja borila prav do zadnje minute....ni kaj dečki, super ste....bravo...bravo... :clap: :D :D ...seveda ker sem verjel v nas, da je mogoče ponoviti lanski uspeh - čeprav težko...sem si glede na lanske odzive "nekaterih" rekel, da letos pa sigurno ne bomo kot "ruski prostovoljci" :lol: http://picasaweb.google.co.uk/alja.pregl/ZmagovalciFORMAratona#slideshow/5327443348836542066 :lol: :lol: :lol: :lol:

...in sem se majčkeno pomatral, da se letos zgodba ne bi ponovila... :lol: :lol:

P.S. Slikovno gradivo še sledi.... :wink:
Tudi jaz bi bil dolžen kakšno poročilo, pa ni cajta. V glavnem o prvo uvrščenih smo že rekli, drugače pa imam same pohvale za ta tek. Mogoče sem le malo pogrešal po zvočnikih tisto priljubljeno "Včasih smučam hit, včasih pa počas ..."
Res upam na tradicionalnost tega teka in na takšno vreme, kot je bilo ti dve leti. :clap:
AVI napisal/-a:Ja, sicer je že kar precej Save preteklo od tegale tekca, ampak vseeno...ne glede na vse debate okoli štartnine in dobrodelnosti sem mnenja, da ima vsaka medalja pač dve strani...in kar je za nekoga malo je lahko za drugega veliko in obratno. Najbolj pa me pri vsem skupaj veseli odziv g. Sedeja, sa je to tisto kar šteje.... :D :D

Tudi glede organizacije, kakšnih večjih pripomb nimam, v večini takilih daljših tekov, pač računam bolj na lastne "rezerve", kot pa na organizatorjevo obloženo mizo. Kajti zase vem kaj mi med tekom najbolj paše piti in jesti....seveda pa imam to srečo, da me spremlja :heart Andreja :heart , ki me prav lepo servisira... :D :D...poleg tega pa odteče še svoj prvi maraton... :clap: :clap:

Drugače, pa je meni minil tek presenetljivo hitro, krogi so se kar vrstili...in vrstili...vreme je bilo odlično...družba pa itak perfektna...

V glavnem naj prav vsem čestitam, ki ste zmogli od 1- 49 krogov :clap: :D , predvsem pa moram dati klobuk dol pred našo ekipo, ki se je srčno in brez popuščanja borila prav do zadnje minute....ni kaj dečki, super ste....bravo...bravo... :clap: :D :D ...seveda ker sem verjel v nas, da je mogoče ponoviti lanski uspeh - čeprav težko...sem si glede na lanske odzive "nekaterih" rekel, da letos pa sigurno ne bomo kot "ruski prostovoljci" :lol: http://picasaweb.google.co.uk/alja.pregl/ZmagovalciFORMAratona#slideshow/5327443348836542066 :lol: :lol: :lol: :lol:

...in sem se majčkeno pomatral, da se letos zgodba ne bi ponovila... :lol: :lol:

P.S. Slikovno gradivo še sledi.... :wink:

Kot rečeno tako storjeno in tukaj je še nekaj slikic....http://picasaweb.google.si/david.kadunc/Formaraton2010#

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA