Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Lep pozdrav!

Ime mi je Matjaž, star sem 19 let in prihajam iz Maribora :D . Rad bi se aktivno začel ukvarjati s tekom( kot vadba za izgubljanje maščob v prvi vrsti, primarni trening mi je trening z utežmi). Zdaj pa se mi je pojavil en kup vprašanj na katere sam ne najdem odgovorov! :( Pa sem hvalabogu odkril ta tempelj, ta tekaški hram( toti forum pač :D ) in bom vprašanja zastavil kar tukaj( v naprej se že zahvaljujem za odgovore!) :D

1. Vprašanje: Kateri tekaški copat?
Tekel bom večinoma po gozdu, po urejenih potkah. Slišal sem da sta vodilni znamki za tekaške copate Asics in Mizuno. Povdaril bi da imam rahle probleme s koleni( pa tudi s težo trenutno nažalost :( ). V trgovini mi je danes priporočala tudi Salomon copate. Katere tekaške copate mi svetujete?

2. Vprašanje: Kako naj izgleda trening?
En prijatelj mi je svetoval naj tečem vsaj 1 uro do uro pa pol( zato da se začne porabljat glikogen al nekak tak) In da naj bo ritem teka konstanten, brez nekih intervalov, srčni puls pa približno na 65% maksimalnega. Tukaj bi še enkrat rad povdaril da je pri meni v ospredju izguba maščobice okoli trebuha.

Trenutno so to vsa vprašanja, če me pa še kaj zanima pa bom vprašal.

Za vse odgovore ki(upam da) sledijo sem vam močno hvaležen!

Lp Testeninek! :D
:laola
Zdravo,

če drži kar praviš ti svetujem, da začneš s hojo v hrib. Poizkusi vedno hitreje in čez čas na ravnih odsekih začni s tekom. Najprej 100m ali največ nekaj 100m - pa ne hecam se. In tako dalje, hojo z meseci zmanjšaš, tek povečuješ. Če predvidevam, da nimaš kondicije in da še nisi tekel oz. se prej ukvarjal z aerobnim športom, naj ti bo cilj do konca leta preteči 5 km.
Mislim, da ti bo 5km vrh glave -tisto o uri in pol pa izvedi le, če bi rad tekel le uro in pol, pa nikoli več :)

Potrudi se in preberi več o začetkih v mnogih člankih na forumu.

Še odgovora na konkretna vprašanja:
1) skoraj katerekoli superge od 50€ navzgor, da le niso tekmovalni bodo za začetek super.
2) trening teka naj ti bo zabava, sprostitev in užitek in kolegu predlagaj enako ;) Pulz, kilometre boš meril drugo leto. Letos štej lepe minute.
Najprej najlepša hvala za prvi odgovor :D . Najverjetneje imaš pravy Ampak mogoče sem malo premalo natančno opisal svoje stanje. Verjetno sem ti dal sliko da mam kakih 100 kg :D . Jaz imam 83 kg na 175 cm višine. Tukaj moram povedat da je en lep del tega tudi mišična masa. Jaz sem se pred približno 4 leti začel ukvarjat s fitnesom, in tudi lepo izdefiniral 2 poletji. Zašilo me je pa lanskega maja ko sem imel artroskopijo levega kolena in sem zaradi tega ležal doma 1 mesec. 1 mesec ležanja in normalno prehranjevanje pa nekak ne greta skupaj nažalost :( . Takrat me je v bistvu malo bol "zalilo", drugače pa sem bil v kar dobri formi. Tak ga ne vem če je nujno začenjat z hojo v breg. :) Problem je tudi v tem da blizu mene ni nekega primernega brega, je pa čudovita šumica kjer bi zelo rad tekel. :)
Največji porabnik energije so mišice. Zgolj s tekom se težko porabi maščobe, sploh tiste, ki pretirano ne štrlijo na vse strani. Tek in pravilna zdrava prehrana brez prenažiranja pelje v pravo stran. Tečeš lahko na vse načine, tudi pospešene odseke, lahko kombiniraš s hojo, lahko kar hočeš. glavno je, da začneš. Za začetek pa ne potrebuješ nekih posebnih tekaških copat. Jaz tečem po gozdu s tistimi za asfalt in včasih tudi obratno ... pretirano gledanje na garderobo lahko škodi :D
Za začetek lahko greš kar v fitnes copatih, če te zanima kaj več o tem, pa si preberi v temi o bosem teku.
Lepo, da si se oglasil na tekaškem forumu, tu je prava družba. Dobrodošel.
Glej, jaz ti bom odgovorila čisto preprosto, ker je tudi stvar čisto preprosta, jaz sem začela tečt podobno kot ti, brez nekih hudih znanj o teku in me je potem sčasoma zaneslo na malo večje km, kile pa so šle kar same dol, ko sploh nisem pričakovala.
Začni tečt. Po mojem najbolj pametno za začetek po ravnini. V štartu neka 2km sigurno pretečeš,ko si utrujen se še enmalo potrudi potem pa nehaj. Ko boš šel drugič, bo verjetno šlo malo slabše kot prvič. Potem pa le ponovi isto pot še parkrat in poskusi počasi vedno malo dodajati na kilometrih. Ne obremenjuj se preveč s pulzom (sicer je dobro da ga spraviš na idealnega za kurjenje maščob, ampak mislim da na začetku bolj težko, ker čeprav praviš da si dokaj v formi, ker hodiš v fitnes, jaz vseeno mislim da to dvoje ni ravno preveč primerljivo in bo tvoj pulz dosti večji).
Mislim da z nekimi intervali itd se ne rabiš obremenjevat, ti samo teči, enakomerno in vztrajaj, pa se bo rezultat kmalu poznal.
Tudi z adidaskami jaz nebi delala neke znanosti...sicer si lahko prebereš na netu malo (pronacija, supinacija), nasploh pa tak kot je že bilo rečeno-večina tekaških copat, ki niso ravno 20€, je ok, sploh za začetnike, ko razdalije niso predolge. Kar se tiče površin-jaz tečem pod pohorjem, kalvarijo, ribniki, kamnici itd vse z istimi, pa glede na to da si mariborčan veš, da so pri naštetem dosti različne podlage. Tak da tu tudi ni preveč za komplicirat včasih ;)
No, veliko uspehov! ;)
Najlepša hvala za odgovor :D . S tekom bom začel kar jutri zjutraj, in potem vsako jutro, zraven tega še bom dodal trening z utežmi, potem pa bomo videli kakšni bojo rezultati :D . Pričakujem da bom do naslednjega leta zdefiniran do kosti(malo majn mogoče) ! :)
No super.. Mogoče samo še to-vseeno ne pretiravaj, vzemi si dan pavze vmes, da si telo
odpočije, čene lahko včasih s tem narediš več škode kot koristi. Če boš tekel zjuraj, pa boš (oz naj bi) več pokuril, če tečeš na tešče. Ampak to je spet vprašanje, kako se boš počutil.
Skratka, teči z užitkom, ne zato ker se hočeš znebit šlaufekov, ker samo na tak način bodo, po mojem, rezultati dobri ;) in poslušaj svoje telo, kaj ti paše in kaj ne!
Lep pozdrav.
Hvala vsem za odgovore! :D Vse to mi zelo pomaga, začetki pa so itak povsod najtežji :D . Če še bo pa kdo kaj dodal pa bom še tolko bol vesel. Upam da vas ne moti da pišem v štajerščini :D če me bo še kaj zanimalo pa bom kar vprašal! :laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA