prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
V preteklosti sem resno treniral srednje proge, opustil pa v času adolescence, pred več kot 10. leti. Takrat o tekaških copatih ni bilo veliko govora, tudi v nekaterih atletskih klubih ne. Vmes sem še občasno potekel, zdaj pa se lotevam nekoliko resneje.

Bili so še tolarji, ko sem predzadnjič kupoval tekaške copate. In takrat sem kupil Adidas, modela se ne spominjam, pa tudi tako izrabljeni so, da ga ni moč nikjer razbrati. Bili so za razgiban teren in malo toplejši, z goretex membrano. Imeli so poleg adiprene-a še torsion system. V njih sem se počutil, kaj pa vem, dobro. Kako sem se nanje privajal, se tudi ne spominjam več. Obrabil sem jih že davno, zadnja leta pa so ustvarjali samo še čisto dodano vrednost! O tem izvirno pričajo tudi fotografije.

Zanima me kakšen tekač sem, glede na gibanje stopala ob podlago? ... in kakšna izbira so bili moji predzadnji tekaški copati? Sam imam občutek, da se večina sile razporeja nekoliko v desno oz. po sredini. Podobno sam razberem tudi iz obrabljenega podplata starega copata. Od kar sem pridobil pribl. 10 kg pa opažam še, da nekoliko manj prožno in glasneje tečem (občutek imam, da sedaj prej peto pritisnem ob tla), a se tudi to z redno vadbo občutno popravlja.

Sedaj sem kupil precej cenejši model copat, v trgovini sem se počutil dobro, prvih nekaj tekov pa ne. Sedaj se zopet počutim tudi med tekom razmeroma dobro. Vem, da bom kmalu potreboval nekoliko boljši - resnejši tekaški copat. Zanima me kakšna pa je ta izbira, glede na moj način teka?

Vsem se za komentarje in nasvete iskreno zahvaljujem!
Priponke
spredajnova.JPG
Nov copat
spredajnova.JPG (153.75 KiB) Pogledano 1985 krat
spredajstara.JPG
Star copat
spredajstara.JPG (199.05 KiB) Pogledano 1986 krat
Nazadnje spremenil ajitam, dne 12 Apr 2010, 19:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Živ,
iz tvojih slik se ne da kaj dosti ugotoviti, razen, da so Adidas copati iztrošeni in jih vrzi proč, pri novejših pa je slika narejena preveč pod kotom, zato tudi nič ne pove o tvojem načinu teka. Se pa iz dobre slike da to ugotoviti.
Za začetek naredi odtis svojih stopal (stopi na mokro podlago in naredi odtis na karton oz. temnejši papir, pa ne pretanek) S tem boš ugotovil tip svojega stopala oz. višino nožnega loka (pronacija, supinacija, nevtralna pronacija). Nobena od te treh osnovnih oblik ni slaba in so nam prirojene. Še boljše kot mokri test pa je opazovaje tvojega načina teka na tekočem traku. Za pravilno izbiro copat je pomembna tudi podlaga po kateri tečeš, telesna teža, oblika stopala (širina stopala, višina narta), količina teka in še pripadnost znamki pa cena. Ampak za dobro obutev ne "šparaj" preveč, v rangu 100€ imaš veliko izbiro kvalitetnih copat.
Za začetek bo dovolj.

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA