prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 vidkul
cyc napisal/-a: Verjetno. Ampak pri moji majhni masi gotovo manj "škodim" tekaškim copatom, oz. zdržijo dlje ... ;) Masa gotovo precej pomeni 8)

Masa še preveč vpliva na copate :( Preverjeno
Uporabniški avatar
 cyc
vidkul napisal/-a:Masa še preveč vpliva na copate :( Preverjeno

To pomeni, da bodo moje pegasus imele še dolgo in lahkotno življenje :lol:

Hudiča, morda bi pa se skylonke nabavil - gotovo bodo za 800km :lol: Če prav pomislim - brez veze, raje ene nepremočljive za deževne dni, sem že videl omenjati en Nikeov model z gore-tex membrano, vendar je na http://www.superge.si samo v čudno majhnih velikostih, pa se mi zdi da res ni ženski model :? No, potem so tu še Storm Pegasus ... ;)
 superga
Glede trening (Peagsus) in copat za tekmo (SKYLON) v teži res ni velike razlike. Sta pa modela po zasnovi (višina podplata pod prsti in pod peto) različna. Pegasus ima "klasičen" podplat (se pravi vložek air vgrajen v medpodplatu iz EVA pene) in je zato veliko bolj vzdržljiv (EVA pena ni toliko porozna in se manj stisne). SKYLON pa ima podplat iz "napihnjenega" materiala (vmes je cca. 50% več zraka kot pri pegasusu) in tudi brez dodatnega obrabnega sloja gume na podplatu (ki je vzdržljivejša in zato bolj trda).
Torej ja bistvena razlika v izdelavi in ne toliko v teži.
Je pa trenutno že nekaj sezon trend, da so tudi copati za tekme bolj blaženi in zato malo težji. Vsi moji komentarji so namenjeni rekreativnim tekačem !! Če se pogovarjamo o teži copat za atlete je zadeva seveda drugačna. Zanje je seveda pomembna vsaka stotinka in tu je teža bolj pomembna.
L.P.
Uporabniški avatar
 olem
update stare teme :D

Zanima me kako je z obrabo superg. In sicer.
Trenutno imam Mizuno Nirvana 5. V njih sem pretekel letos 250km + nekje 30 ur na eliptiku (orbitrek).
V zadnjem obdobju imam kar nekaj težav z desnim kolenom...bolečina na zunanji strani. No v mirovanju in na začetku teka je vse OK. Bolečina pa se pojavi po približno 6km.

A je možno, da so se superge že obrabile in ne blažijo več tako kot bi morale. Sem pa zelo zelo močan pronator.
Danes bom sicer še poskusil s starimi, malo premajhnimi New Balance...

tnx

borut
 skorc
Letos sem presedlal iz Asicsa na Mizuno - Nirvana 6. Prvi tek sem naredil 27. marca letos in do danes so zbrale 320 km. Od tega tri teke daljše od 45 km. Na tej kilometrini so še vedno kot nove, blaženje fantastično, opora kot nova. Na pogled si upam trdit, da bi morale zdržati vsaj 1100 km. 78kg, prekomerni pronator. Nirvano 5 sem gledal, pa se mi zdi zelo podobna 6. Edina razlika mislim, da je v barvi. 250 km za tak copat je po mojem mnenju najmanj 4x premalo kilometrov, da bi morali v koš. ;) Lahko ti pa povem, čez kakšna dva meseca, ko bodo imele jurja. :)
Uporabniški avatar
 olem
skorc hvala za odgovor.
Iščem razloge za bolečino v kolenih, pa sem pomislil na to. Potem pa bom moral še vedno teči manj km od bolečine :(:(

lp
b.
 skorc
Možno, da ti superge ne ustrezajo. Če ti ne "sedejo" je lahko bolečina v kolenih prisotna tudi zaradi copat. Na Asicsu Kayano 15 sem začel kolena čutit pri 400km, pri 800 pa so šli v koš. Je pa Kayano bolj za normalno nogo, kot prekomerno pronacijo.

Aja, meni je pomagal nasvet Zdravkota. Suplinatorski nastavek + tek po prstih. Poizkusi teči tako, da nogo spuščaš na zunanji sprednji del. Pronacija in kolena tako manj trpijo...

Možno, je tudi, da so t Nirvana pretrde. Bojda naj bi bile namenjene malo težjim tekačem tako, da če si lahek te lahko tudi na asfaltu "nabija". A to so ti prvi copati ali si poizkusil že kaj drugega?
Uporabniški avatar
 olem
Tečem približno 1 leto. Prvo sem imel neke stare Reebok, potem pa New Balance. New Balance so mi kar dobro služile, problem je nastal ker se mi je noga spremenila (povečala se mi je za 1 številko - vsa obutev) in sem jih moral po 4 mesecih zamenjati. Takrat sem imel približno 10 kg več kot zdaj.
Letos sem si pa omislil nove Mizuno Nirvana 5, ker naj bi bil pronator in ker naj bi imeli dobro blaženje. Zdaj imam malo pod 70 kg in zelo mogoče je, da mi več ne ustrezajo tako kot so mi prej. Tudi ko tečem čutim kar močno nabijanje.

Imaš pa prav. Malo sem poskusil teči po zunanji sprednji strani in je bilo boljše vendar mi je zelo čudno tako teči...ah, ta moja tekaška tehnika.

Kaj pa je to Suplinatorski nastavek? Mogoče bi bila lahko to rešitev...

skorc hvala za informacije :clap:
 skorc
Suplinatorski nastavek je to, da tečeš po zunanji strani sprednjega dela stopala. ;) Če praviš, da pomaga imaš dve možni rešitvi problema:

- začneš teči na spredji del stopala,
- tečeš tako kot zdaj in si omisliš mehkejše copate.

Ne pozabi, da mehkejši copati nudijo slabšo pronatorsko oporo in, da se zna zgodit, da te bodo potem namesto kolen boleli gležnji. :D
Uporabniški avatar
 Classix
Sam spadam med težke tekače + pronator. Do sedaj sem bil najbolj zadovoljen z Reebok Premier Trinity modeli, saj sem z njimi lahko brez posebnih težav delal tja do 800-900 K. Lani po LM sem naredil spremembo in začel uporabljati NB (konkretno starejši 858 model) in ravno v teh dneh so v fazi spuščanja duše...po nekaj manj kot 700 K. Zdržale so torej manj kot RB, prav tako mi je tudi blaženje pri RB bolj ''prijazno''. Vračam se torej na RB, kateri je pri nas žal bolj slabo zastopan, vseeno pa mi je na spletu še uspelo najti iskani model.

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 olem
V ponedeljek sem bil v Tomas Sport na Čopovi. Nasvet prodajalca je, da so Nirvana občutno pretrde zame (lahek tekač) in da bi bilo bolje vzeti Mizuno Inspire oz. kako drugo znamko npr. Asics Gel Kayano 16, ...

Hm, zdej sem pa res v razcepu kaj naredit.
Včeraj sem tekel 12 km, relativno počasi (5min/km), danes desno koleno spet malo boli...Je pa zanimivo,da med tekom opazim, da noga kar fajn nabiva na podlago...tudi tek je trd...

Skorc: sem pa poskusil teči po zunanjem delu in prstih. Sicer se to kar da, malo drugačen občutek ampak bi šlo...
 skorc
Nekje sem zasledil, da naj bi bilo blaženje od Nirvane naravnano na tekače na 86kg. Se ne spomnim več kje... a so potem na drugem forumu pisali, da dobro funkcionirajo tudi na lažjih... verjetno, če je tehnika teka pravilna...

Kayano je res mehek a znatno ožji od Nirvane, prav tako je opora bolj "provizoriš". Če boš poizkušal, pomeri še 2150. Morda ti res sede kaj od Asicsa.
Uporabniški avatar
 olem
Pravkar iz Hervisa. Kayano --> no go! Občutno preozek. hm. zdej pa že razmišlam da bi to temo preselil kam drugam :wink:
 skorc
Uroš pravi, da mu na pronatorsko nogo ustrezajo Mizuno Elixire. Sam jih sicer nisem našel, da bi preizkusil, je pa Uroš na videz občutno lažji tekač kot jaz tako, da ti bodo mogoče sedle.

P.S.: Asics se je res prekleto zožil. Jaz sem zato to sezono presedlal na Mizuno.
Uporabniški avatar
 olem
upam, da mi jutri po fizio uspe zapeljati do Hervisa. Bom malo preizkusil in javim...
od zdaj naprej pa res v kaki drugi temi :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA