Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Kakšen povprečen pulz "ustvarite" pri daljših tekih?

Na radenskem polmaratonu, ki je bil moj prvi daljši organizirani tek, je bil povprečni pulz (po Polarju) 174, zadnje kilometre krepko preko 180.

Ker nekateri v poročilih navajate, da ste uspeli držati pulz okoli 155 ipd., moj pulz pomeni, da gre še vedno za pomanjkanje kondicije?

Zdi se mi tudi, da stres zaradi prireditve prinese še nekaj dodatnih udarcev. Podoben tempo kot na polmaratonu sem na treningih pretekel z nekoliko nižjim pulzom (ampak še vedno preko 165).

Zanimivo je tudi naraščanje pulza v zadnjih kilometrih. Po mojem laičnem mnenju gre za prve znanilke dehidracije. Tehnica je namreč pokazala dobre 3 kg izgube teže, čeravno sem na vsaki okrepčevalnici pobral kak kozarček. Kakšne so izkušnje izkušenih v zvezi s tem?

Vnaprej hvala za odgovore, ta forum res služi svojemu namenu: obveščanju, osveščanju in motiviranju!
Nazadnje spremenil matjaz1973, dne 18 Maj 2010, 16:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Kakšen pulz imaš, je povsem odvisno od posameznika. Zelo težko je primerjati dva. En lahko crkuje že pri 155 povprečnega pulza, drugemu pa tudi 170 ni preveč.
Rajši se vprašaj kako si se počutil. Če se ti zdi, da ti ni bilo preveliko mučenje, potem je to že pravi pulz.
Tudi sama se precej obremenjujem s pulzom (in si ga tako še dodatno dvigujem), ampak sem Radencih ugotovila (ker sem pozabla Polarja doma), da čisto brezveze, saj sem brez problema zdržala verjetno dokaj visok pulz.
Na treningu pazi na pulz, na tekmi pa daj vse od sebe in pozabi na pulz ;)
Pri sebi opazim vse te dejavnike:
- ce sem zmatran, je pulz vecji
- ko pritecem do svojega "konca" (do tja, do koder zmorem), zacne pulz rinit gor, prej je dokaj raven
- ce sem dehidriran, gre tudi gor

To so mi potem indikatorji, da vem, koliko zmorem in v kaksnih pogojih.
Treba se je pac opazovati, ker nismo vsi enaki...
 milk
Kot je meni znano pri utrujenosti in tudi pri dehidraciji se pulz zniža, na koncu tekme pa narašča zaradi pospeševanja (finiš). In če na koncu lahko pospešuješ in zvišuješ pulz, pomeni, da imaš dobro kondicijo, pri slabi bi šlo vse skupaj navzdol (pulz in hitrost).
Glede na višino pulza, pa verjetno nisi star dosti čez 20 let. :)
Če je številka pri imenu letnica rojstva, mogoče ni bil točno izmerjen, ali pa si dosegel izredno dober čas (krepko pod 1,5h).
Glede na višino pulza, pa verjetno nisi star dosti čez 20 let.
Če je številka pri imenu letnica rojstva, mogoče ni bil točno izmerjen, ali pa si dosegel izredno dober čas (krepko pod 1,5h).

1973 je kar prava letnica, torej je starost 36 let :shock:

Doseženi čas pa je bil bolj penzionistični (1:52), svetlobna leta od 1:30 :?

Ampak zdaj sem pa res zmeden: kakšen je torej vpliv dehidracije (in utrujenosti) na pulz? Domnevam da telo prihaja v krizo in srce-črpalka rešuje situacijo z večanjem aktivnosti, zato se pulz povečuje?
Pač tiktakaš na malo višji frekvenci. To ni noben problem. Smo si pač različni. Jaz imam 50 let in imam max pulz 190, na malem maratonu imam ponavadi povprečje nekje 176, max pa 181 in me prav nič ne skrbi...
 milk
Visok pulz in slab rezultat pomeni slabo kondicijo, ko kondicijo izboljšuješ, ti uspeva dosegati boljše čase z nižjim pulzom. Pri preutrujenosti in dehidriranosti, pa telo ni več sposobno tolikšnih naporov, da bi se pulz približal maksimumu. Če imaš občutek, da se zelo naprezaš, da tečeš (ali kolesariš) na meji svojih trenutnih zmogljivosti, pulz pa je kar nekaj udarcev nižji, kot si ga vajen pri takem naporu, potem išči vzrok med naslednjimi možnostmi: preutrujenost oziroma pretreniranost, dehidriranost, prihajajoča ali pravkar prebolena bolezen (gripa ali podobno) in mogoče še kaj.
Pulz lahko najučinkoviteje trajno znižaš z dokaj pogostimi zelo dolgimi treningi nekje na spodnjem robu aerobnega območja. (po možnosti v fartlek načinu - kar pomeni, da treniraš po razgibanem terenu, kjer se pogosto menjavajo nekoliko višja in nižja območja).
 ton
Ugotavljam, da je za pulz krucialno bazno obdobje (recimo november - marec), ko je pametno 'utrditi temelje' z dolgimi in sprehajalnimi aerobnimi teki.
Tvoje vrednosti so dokaj običajne (gledal si pulze tistih s celega maratona, kjer je aerobni del še pomembnejši), ob zgornjih komentarjih pa velja pogledati še nekaj: da pulz proti koncu dirke od utrujenosti ne pada.
Če imaš torej zdaj čas pred jesenskimi tekmami, opali eno prijetno bazno pripravo.
Moj povprečni pulz v Radencih je bil 177,v cilju 188(zadnja 2km ste bila precej hitrejša od ostalih).Čas 1:19,starost 39.V Ljubljani sem imel povprečnega 179 in bil pol minute počasnejši.Sem pa bil zdaj v Radencih tudi malenkost bolje pripravljen.
Jaz potrebe po pitju ne čutim,zato ne naredim nobenega požirka vode ali česa drugega.Mogoče bi dobil kaj dodatne energije z malo tekočine na recimo 17km,ampak prvo se moram naučiti spraviti v sebe vodo med tekom,pri 180 pulza. :?
V Radencih je Garmin pokazal povprečni pulz 159, najvišji (tam nekje okoli 4,4 km pa 185). Verjetno sem kaj videl ali komentiral ali podobno :lol:

Drugače sem star 50 let, teža pa 72 kg. Končni čas pa je bil 1:42:31.. Je pa res, da sem tekel izpod svojih sposobnosti (bil sem zajček za kolega) in se nisem preveč naprezal ter tudi nisem finiširal.
Jaz potrebe po pitju ne čutim,zato ne naredim nobenega požirka vode ali česa drugega.

A to pomeni, da celih 21km pretečeš brez pitja? Tudi brez gelov, ploščic in podobno?
Tudi jaz jih po navadi odtečem brez pitja in hrane. Brez problema. Je pa res, da se dobro najem in napijem dneve pred tekom. Po navadi pričnem tek 1 do 2 kg težji od moje trenutne teže. Na koncu pa sem na svoji običajni teži ali malo izpod. Pokurim pa med 1500 do 1600 Kcal.
Tatjana napisal/-a:Kakšen pulz imaš, je povsem odvisno od posameznika. Zelo težko je primerjati dva. En lahko crkuje že pri 155 povprečnega pulza, drugemu pa tudi 170 ni preveč.
Rajši se vprašaj kako si se počutil. Če se ti zdi, da ti ni bilo preveliko mučenje, potem je to že pravi pulz.
Tudi sama se precej obremenjujem s pulzom (in si ga tako še dodatno dvigujem), ampak sem Radencih ugotovila (ker sem pozabla Polarja doma), da čisto brezveze, saj sem brez problema zdržala verjetno dokaj visok pulz.
Na treningu pazi na pulz, na tekmi pa daj vse od sebe in pozabi na pulz ;)

Jaz vedno treniram na pulz, na tekmo pa pasu nikoli ne vzamem zraven. Tečem po filingu in se je vedno pokazalo za o.k.
A to pomeni, da celih 21km pretečeš brez pitja? Tudi brez gelov, ploščic in podobno?[/quote]

Brez vsega ja.Tudi dan,dva pred tekmo ne jem nič drugače,ker mi je škoda "nositi" zraven kilogram ali dva neprebavljene hrane.Pa še na WC te lahko "stisne" med tekmo zaradi tega.
Na 42,pa je verjetno treba biti malo bolj preračunljiv glede glikogenskih rezerv.Še nisem probal.Hočem prvo dobro natrenirat 21-ko,pol pa mogoče pride 42...LJ 2011 maybe. :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA