Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 bla
ninko napisal/-a:Živjo, nova sem na forumu, tole je tudi moj prvi post.

Zanima me pa naslednje (če se je o tem že govorilo, naj kdo pove, da malo pobrskam)..

kako relevanten je podatek o porabi kalorij, ki nam ga 'pove' merilec srčnega utripa po končani vadbi?
imam uro, v katero lahko vnesem podatek o svoji težki, starosti ter pa spolu.
vse lepo in prav, ampak ali višina ne igra nobene vloge?

lep pozdrav,
n.

Novi modeli dolocajo porabo kalorij po visini srcnega utripa, visini, tezi, starosti in pa vo2max.
 milk
Ic3PrIncZ napisal/-a:V dostih temah sem zasledila veliko govora o srčnem utripu in % srčnega utripa. Me pa zanima kaj to pomeni. Našla sem namreč več načinov računanja.

Po kakšni formuli večinoma računate te številke. Enostavno vzamete max HR in vzamete potem 70% od te številke (0,7*max HR), ali uporabljate kakšne posebne formule (npr. po Karvonenu...).
Povsod je govora o procentih, nikjer pa nisem zasledila govora o izračunu te številke, kar je pomojem kar relevanten podatek.

Tak izračun je mogoče za začetnike, za bolj trenirane pa je bolje uporabiti formulo.

Sam uporabljam formulo, ki temelji na min. in max. srčnem utripu.
Min. utrip si izmeriš zjutraj po nekajminutni relaksaciji, v čimbolj sproščenem položaju večkrat v različnih dneh. Upoštevaš najnižje izmerjenega.
Max. utrip sem določil tako, da sem po vsaj 15' do 30' teku navkreber (gorski tek) nekaj minut tekel z največjo možno intenzivnostjo v čimbolj strm hrib. Tudi to sem ponovil večkrat (upošteval sem tudi najvišji dosežen utrip na gorsko-tekaški tekmi) najvišjemu doseženemu utripu sem dodal še utrip ali dva, kolikor sem ocenil, da sem še imel rezerve.

Formula za izračun je naslednja: od najvišjega utripa odšteješ najnižjega. Od te razlike izračunaš željeni procent obremenitve, ki mu zopet prišteješ najnižji utrip.

Primer: max. 171 minus min. 38 = 133. Npr. 70% = 93,1 plus min. 38 = 131.
Glede na dobro treniranost sem zase to vrednost povečal na 133, če pa si manj treniran pa kak utrip odšteješ. Izračun se nanaša na neko povprečje.
Torej se aerobno območje pri meni začne okoli utripa 133. Vedno dobiš rezultat, ki najbrž za kak utrip odstopa od realnosti, toda utrip ali dva napake, nima velikega pomena. Bolj natančno ti lahko območja izmerijo na fakulteti za šport, kar pa kar precej stane in za rekreativce ni smiselno.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA