Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mst
olaaaa :)

tudi js sm imela tezave s koleni, zato sem sla po nove superge (najprej mi je pa prodajalec povedal kak tip noge imam - hervis se mi zdi da je bil)

sm hotla kupt superge šele drugo leto, so se mi zdele na zunaj še čist ok, ampak kaj ko me kolena nikoliiiii niso bolela, sm se kr mal ustrašla

je res, da mam ene 10 kg prevec, ampak ok :D

zato sem kupla superge - niso ble najbolj poceni, sm dala 130 evrov, ampak za moja kolena vse,

in ves kaj, se je obrestovalo!!! od takrat (trkam!!!!!) me nič ne boli več :wink:

probaj!

kolena so samo ena

aja: stara sem okoli 30, sm si rekla ajoj, kaj bo z mojimi koleni, ko bom pr 50ih :D
 buba80
Zivjo!

Sama sem tud bolj zacetnica (vsaj v primerjavi z nekom ki tece ze vec let, redno tecem sele 8 mesecev) in sem imela enake tezave, ceprav sem zacela s 3x na teden po 2 km, s tem, da prva dva tedna je blo po intervalih - hoja/tek. Potem sem zamenjala superge in je bilo bolje, ampak je bilo obcasno zgleda se kar malo prevec za moja kolena, ki niso migala ze nekaj let in sem si omislila nakolencnike. Sicer je bilo rahlo motece na zacetku, ampak je pomagalo. Sem z njimi tekla, dokler se mi niso kolenske misice utrdile, zdaj pa pretecem 8 km normalno, brez kakrsnih koli tezav. Jaz bi na tvojem mestu zmanjsala na 3xtedensko pa mogoce malo manj, ne 5 km, za zacetek.
 zappa
Tudi jaz mislim, da si začela s preveliko "dozo" teka. Tudi če si pred tem bila fizično aktivna (očitno nisi bila ravno zakrnela, če lahko že takoj od začetka 5x na teden narediš 5 km teka), je tek kar se tiče obremenitev zelo specifičen in v bistvu zelo neprijazen do kolen, gležnjev in še česa, če se ne začneš navajati postopno.

Večina za začetek teka predlaga lahkotni tek 3x na teden po okrog 30 minut (in ne štej kilometrov, ampak raje čas!) z eventuelnim predhodnim navajanjem na tolikšno dozo, česar ti očitno ne rabiš. Potem pa postopno povečuješ količino teka za nekje do 10% na dva do tri tedne. Še enkrat, meri čas, ne razdaljo, na začetku se ne ukvarjaj se s hitrostjo. Od začetka podaljšuješ samo trajanje posamzenih tekov (enega po enega, ne vseh naenkrat), po vsakem povečanju obremenitve potem nekaj časa ne povečuj obremenitve, da se navadiš (zato 2-3 tedenski ciklus za povečevanje). Vsake toliko je priporočljivo, da kak teden tudi zmanjšaš dozo. Šele čez čas prideš do tega, da dodaš še 4. tedenski tek in kasneje 5.itd.. Ko enkrat dosežeš količino teka, ki ti zadošča, nehaš povečevati. Če mene vprašaš, lahko vsaj prvega pol leta ali še dlje samo na ta način napreduješ, potem boš pa že videla, ali hočeš še kaj več. V vsakem primeru, ne drži se nobenih navodil striktno, ker je vsak drugačen. Po pameti.

Čeprav je znucana fraza, ampak vseeno velja, poslušaj svoje telo. Tvoja kolena ti zdaj zelo očitno govorijo, da si PRETIRAVALA. Kar sicer ne pomeni, da ne more biti tudi z obutvijo ali tehniko teka kaj narobe.
 zbita_srna
Hermiona, lepo da si se odločila za tek :) Mene je najbolj zmotilo, da "vrtiš" v kolenih, ker s tem kolenom samo škoduješ; kolena se namreč nimajo kaj vrteti, gredo samo naprej in nazaj :wink: da preprečiš nadaljne poškodbe kolen in bolečine, si kolena najbolje obvaruješ s tem, da okrepiš nožne mišice, izvajaš kakšne ravnotežne vaje, ki tudi pripomorejo k temu, seveda pa kot začetnica verjetno tudi z vso silo tečeš na peto, kar ti tudi naredi posledice na sklepih..upam, da se motim, če ne pa poskusi se kontrolirati in kmalu ti bo prišlo v kri :) poskusi, kot so že prej omenili, z manjšo dozo teka, pa več vaj za začetek, preveri svoj stopalni lok in temu primerne copate..po tem boš pa res lahko samo še uživala v teku :juhuhu:
Ltp, zs
 Pitbull
Jaz se grem ogrevat vsaj 1uro prej.
Tečem odvinso od discipline.
2km sipl. in 3km ..fajn raztečem!!!vsaj 25min
1500m in manj-15min

pol je treba bit itaq 20 min prej v prijavnici...
 Vezalka
Pozdravljeni vsi skupaj! Sem nova tukaj in me zelo veseli da sem lahko našla prostor kjer si izmenjujete svoja mnenja o teku in podobno... Sama pretečem nekje 10 km na dan.. Vmes imam pavzo 1 dan nato pa zopet tek.. Nekje 3 do 4 x na teden..

Imam pa eno težavo.. Pri teku na več kot 8,9 km me ožulijo copati na desni nogi in sicer na nožnem loku... Nimam platfusa torej pronacije, imam klasičen način teka.. Vsaj mislim tako.. Zanima pa me tudi, če morda kdo pozna kakšno rešitev za koleno, saj mi ga rado meče iz sklepa, zato mi levo nogo rahlo zvrača navznoter... uf, upam da nisem preveč naložila in da se bo našel kdo s kakšno pomočjo! Hvala :laola
 Pitbull
Glede žulja...meni so ga na istem mestu naredile šrpintarice...trenutno še ugotavljam kaj ej anjbolje... smao povem ti NE UPORABLJAJ "FLAJŠTROV" raznih mikroporjev.... ker nič ne pomaga!!!
Uporabniški avatar
 garni
Vezalka napisal/-a:Pozdravljeni vsi skupaj! Sem nova tukaj in me zelo veseli da sem lahko našla prostor kjer si izmenjujete svoja mnenja o teku in podobno... Sama pretečem nekje 10 km na dan.. Vmes imam pavzo 1 dan nato pa zopet tek.. Nekje 3 do 4 x na teden..

Imam pa eno težavo.. Pri teku na več kot 8,9 km me ožulijo copati na desni nogi in sicer na nožnem loku... Nimam platfusa torej pronacije, imam klasičen način teka.. Vsaj mislim tako.. Zanima pa me tudi, če morda kdo pozna kakšno rešitev za koleno, saj mi ga rado meče iz sklepa, zato mi levo nogo rahlo zvrača navznoter... uf, upam da nisem preveč naložila in da se bo našel kdo s kakšno pomočjo! Hvala :laola

Kupi kvalitetne superge za pronatorje, sploh če ti levo nogo zvrača navznoter! Pa platfusa ne gre ravno enačiti s pronacijo (vsaj zdi se mi tako - lahko pa ni temu tako).
 Vezalka
Hvala za odgovore! Se odločam za nove superge, ampak bi rada dobila eno kvalitetno pomoč pri izbiri... V hervisu imam slabe izkušnje, ker tam dela veliko študentov, ki ponavadi nimajo izkušenj in znanja glede prave tekaške obutve.. razen če ravno naletim na kakšnega ki se ukvarja s tekom.. Kaj menite glede superg BROOKS in New Balance?
Uporabniški avatar
 Urška Sonček
@ Vezalka: To kar se tebi dogaja z žuljem se je dogajalo tudi meni. Pri meni se je težava nehala ko se mi je koža tam utrdila in se žulj ne more več narediti (če pa slučajno se ne boli nič in lahko neovirano treniram). :)
 Zigy
Lep pozdrav vsem :wink:
Ker sem nov na forumu, nisem takoj hotel odpreti nove teme, zato bom kar tukaj vprašal. S tekom se sedaj ukvarjam približno 2 meseca. Tudi v našem kraju imamo en bolj športni park, kjer se veliko ljudi ukvarja s tekom. Tudi sam sem se odločil za to dejavnost, predvsem iz razlogov kot so, da želim biti v boljši kondicijski formi in, ker sem tudi gasilec bi mi ta kondicija prišla zelo prav. Na začetku sem tekel brez prestanka 3km, ampak včasih še toliko nisem mogel. Kasneje sem začel zviševati, na vsaka dva dni sem povečal za 1km. Sedaj brez težav odtečem tudi 10km brez prestanka. Me pa zanima, če je to v redu ali bi moral odtečti npr. 2 kroga in imeti nekaj časa pavzo. Kolikor sem pri nas videl do sedaj, jih večina dela tako, da naredijo nekaj krogov in imajo malo pavze, nekateri pa so takšni, da se jim očitno gre, da bi pretekli čim več brez prestanka. Kako imate vi "organizirane" vaše treninge? To me predvsem zanima, ker sem s tekom precej resno pričel in ne bi rad, da bi tekel "v prazen nič".

Lp
 spela*
Zigy napisal/-a:Lep pozdrav vsem :wink:
Ker sem nov na forumu, nisem takoj hotel odpreti nove teme, zato bom kar tukaj vprašal. S tekom se sedaj ukvarjam približno 2 meseca. Tudi v našem kraju imamo en bolj športni park, kjer se veliko ljudi ukvarja s tekom. Tudi sam sem se odločil za to dejavnost, predvsem iz razlogov kot so, da želim biti v boljši kondicijski formi in, ker sem tudi gasilec bi mi ta kondicija prišla zelo prav. Na začetku sem tekel brez prestanka 3km, ampak včasih še toliko nisem mogel. Kasneje sem začel zviševati, na vsaka dva dni sem povečal za 1km. Sedaj brez težav odtečem tudi 10km brez prestanka. Me pa zanima, če je to v redu ali bi moral odtečti npr. 2 kroga in imeti nekaj časa pavzo. Kolikor sem pri nas videl do sedaj, jih večina dela tako, da naredijo nekaj krogov in imajo malo pavze, nekateri pa so takšni, da se jim očitno gre, da bi pretekli čim več brez prestanka. Kako imate vi "organizirane" vaše treninge? To me predvsem zanima, ker sem s tekom precej resno pričel in ne bi rad, da bi tekel "v prazen nič".

Lp

Mislim, da razdaljo povečuješ prehitro. Po nekih teorijah naj bi razdaljo teka lahko povečevali največ 1-1,5 km na teden, nikakor ne na vsaka dva dni. Pri čemer bi ti jaz priporočala, da kot začetnik razdaljo povečuj še počasneje.
Drugače pa je (spet po nekih teorijah) res priporočljivo, da vsaj v prvih tednih tek kombiniraš s hojo. Jaz osebno tega sicer nikoli nisem počela. Pazi le, da ne pretiravaš ne z razdaljo ne s hitrostjo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA