Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mašika

ja tkle je folk... jst pr športni vodim razgibalne vaje...itq za oceno an! :x no uglavnem rabim vašo pomoč... zanima me ktere vaja nj vklučim v to razgibavanje. vaje morjo bit zanimive jst pa nimam idej... :oops: a mi lahka kdo kj svetuje??? :wink:
Uporabniški avatar
 tae
mašika, tvoje vprašanje na prvi pogled zgleda sila preprosto, vendar pa je tudi o samih razgibalnih vajah, cela znanost, tako kot napr. o teku. Jaz ti bom rade volje pomagal, vendar pa se mi pri tem poraja kar nekaj vprašanj.

- Ali imaš v mislih vaje za splošno razmiganost telesa (beri boljše počutje) ali kaj bolj specifičnega, napr. vaje za gibčnost nog, rok, hrbta, priprava na drugo športno aktivnost, doseči maksimalno amplitudo raztega,...

- Ne razumem čisto dobro kje vodiš te razgibalne vaje, v šoli za otroke, ali so to kakšni starejši ljudje, ali so že športniki, je to v fitnesu. Sorry za natančen odgovor potrebujem malo bolj natančno opredeljen problem, če se temu sploh lahko tako reče.

- Ali so to vaje mišljene na začetku treninga, ko smo, oziroma ste še hladni, ali na koncu, ko ste razgreti in bi se s temi vajami radi le ohladili in umirili ?

Malo se razpiši, potem pa se spet oglasim.
Uporabniški avatar
 andrejl
tae napisal/-a:mašika, tvoje uprašanje na pru pugled zgleda ful simpl, sam to j cela znanost, k u teku, a ne. jst ti lohk pumagam, sam ful stvari ne štekam čist.

- a to hočeš razgibanost tko n splošn (za boljš filing) al kej bol konkretnga. sej veš no, al za noge, roke al neki u tem stilu

- ni mi čist jasn, kje maš te vaje pa za koga. al za froce al za tastare al za sportaše, al je to u fitnesu. sorry, sam rabm mal bolj u nulo tole

- a to mislš vaje na začetku al na konc treninga?

dej mal natipki pa se beremo, a ne

sem malo prevedel, da bo mašika razumela 8)
Uporabniški avatar
 žure
:lol: :lol: :rol: :rol: :--
Uporabniški avatar
 tae
andrejl, dolgo te že ni bilo tu gor. Si sam prebiral in se nisi javljal, ali si bolj kolesaril. Zanč enkrat sem bil pri vas v Postojni na enem teku, pa te nisem nič videl. Aja, a si še sploh v Postojni ? Drugače, pa vidim, da ti gre "mladostniški" jezik dobro od rok. (ali ust).
 mašika
ja no ubistvu so tte vaje mišljene kot ogrevanje na začetku treninga... drugač pa bi nj razgibali celo telo...torej vrat, roke, noge, kolena.... neki takega je no :D
Uporabniški avatar
 tae
Še vedno sicer nisi odgovorila na vsa vprašanja, kaj sploh želiš, ampak vseeno lahko poskusim nekaj na splošno. Napr. razgibanje celotnega telesa od glave do pete na hitro.

- glava naprej-nazaj
- glava levo-desno
- glava postrani levo-desno
- kroženje glave v eno in v drugo smer
- vrtenje ramen naprej in nazaj
- vrtenjen stegnjenih rok naprej in nazaj
- dotiki stegnjenih rok spredaj pred telesom in zadaj za telesom
- obe roki stegnjeni nad glavo in medtem stopimo na prste, nato jih spustimo dol ob telesu in se spustimo na pete
- kroženje komolcev v obe smeri
- zasuki telesa v obe smeri
- predklon vstran v obe smeri
- predklon naprej
- predklon nazaj
- boki levo desno
- boki naprej nazaj
- kroženje z boki v obe smeri
- predkloni k posamezni nogi z nogami narazen
- predkloni naprej z nogami narazen in rokami na hrbtu
- kroženje s koleni na notri
- kroženje s koleni na ven
- kroženje s koleni skupaj v obe smeri
- predkloni z nogami skupaj
- vrtenje gležnjev v obe smeri
- rahel tek na mestu
- poskoki narazen skupaj
- poskoki iz ene noge na drugo vstran
- sonožni poskoki, kot da vrtimo kolebnico

Vaj obstaja še zelo veliko, tu je le en primer najbolj preprostega ogrevanja. Upam, da me boš razumela, čeprav nisem govoril v "tvojem" jeziku.
 Inaa
tae napisal/-a:Še vedno sicer nisi odgovorila na vsa vprašanja, kaj sploh želiš, ampak vseeno lahko poskusim nekaj na splošno. Napr. razgibanje celotnega telesa od glave do pete na hitro.

- glava naprej-nazaj
- glava levo-desno
- glava postrani levo-desno
- kroženje glave v eno in v drugo smer
- vrtenje ramen naprej in nazaj
- vrtenjen stegnjenih rok naprej in nazaj
- dotiki stegnjenih rok spredaj pred telesom in zadaj za telesom
- obe roki stegnjeni nad glavo in medtem stopimo na prste, nato jih spustimo dol ob telesu in se spustimo na pete
- kroženje komolcev v obe smeri
- zasuki telesa v obe smeri
- predklon vstran v obe smeri
- predklon naprej
- predklon nazaj
- boki levo desno
- boki naprej nazaj
- kroženje z boki v obe smeri
- predkloni k posamezni nogi z nogami narazen
- predkloni naprej z nogami narazen in rokami na hrbtu
- kroženje s koleni na notri
- kroženje s koleni na ven
- kroženje s koleni skupaj v obe smeri
- predkloni z nogami skupaj
- vrtenje gležnjev v obe smeri
- rahel tek na mestu
- poskoki narazen skupaj
- poskoki iz ene noge na drugo vstran
- sonožni poskoki, kot da vrtimo kolebnico

Vaj obstaja še zelo veliko, tu je le en primer najbolj preprostega ogrevanja. Upam, da me boš razumela, čeprav nisem govoril v "tvojem" jeziku.

Lahko samo nekaj vprašam. Tud mi moremo to kazat v šoli, pač mišljeno je na začetku ure telovadbe, za to da se ogrejemo, razgibamo. In sicer samo tiste splošne vaje. Ampak pri nas je poudarek na tem da se pravilno ogrejemo od vrha telesa navzdol, se pravi začnemo pri glavi, končamo pri nogah, na koncu naredimo še trebušnjake in sklece. Pa me zanima če je to kar ste napisali v pravilnem vrstnem redu. Pa še eno vprašanje: če mi lahko približno pojasnite katere vaje se štejejo pod ''streching'' ? Hvala. :)
Uporabniški avatar
 stena
Nekaj vaj je tu preveveč za eno ogrevanje pri uri športne vzgoje.Glede "povrstnosti" in "primernosti" pa tako- v svoji študentski karieri sem marsikaj o tem slišal (recimo, da ni dobro začeti z glavo ampak najprej z rameni in šele nato z glavo ali pa recimo, da kroženje z boki ni primerno). Verjetno vaš prfoks ne bo kompliciral in bi rad, da pač pokažete tiste vaje, ki ste jih na urah športne vzgoje imeli (če je za "KJ" učitelj, vam je nazorno pokazal kako se človek pripravi na aktivnost s kompleksom gimnastičnih vaj, kot se temu reče).

Če vodiš celotni ogrevalni del ure (cca. 15min) upoštevaj, da moraš najprej pognati srčka, da le ta požene kri in da se mašina ogreje- nekje 7min teka ali kakšna elementarna igra (deset podaj, prirejen nogomet, rugby...miljon je tega) potem pa preostanek časa gimnastične vaje.

Je pa to res dokaj umetnost in tudi strokovnjaki pri posameznih športih ogrevanje obravnavajo po svoje- to kar sem napisal in kar je napisal tae je pa nekje najbolj splošna formula, ki jo naj bi vsak človek poznal (splošna izobrazba)- zato vas tudi učitelj "mori" s tem.
Uporabniški avatar
 tae
Zanimivo, da si našla 100 let staro temo v kateri sem se celo že javljal. Do danes sem to seveda že pozabil.

Jaz ti ne bom odgovoril tako strokovno, kot stena, ker nisem "difovc," predvidevam pa, da tudi sama ne iščeš ne vem kako strokovnega znanja.

Glede na to, da omenjaš "stretching," ti bom odgovoril le o tem na kratko iz moje prakse (ne teorije). "Stretching" ali raztezne vaje po slovensko. V osnovi ločimo dinamično in statično raztezanje. Pri prvem nihamo oziroma določen del telesa gibamo (gor-dol, levo-desno, od začetne do končne točke in po isti poti nazaj,...) pri drugem zadržujemo nekaj sekund v končnem položaju. Sam pa sem ugotovil, da je najbolj učinkovita kombinacija obojega; najprej npr.nihamo in na koncu še zadržujemo. Ne glede na to, katere mišične skupine raztezamo, je pomembno, da smo pri tem čim bolj sproščeni. Mišicam moramo omogočiti, da se same s pomočjo naše lastne teže (brez dodatnih pritiskov) raztegnejo. Začnemo raztezati najprej večje mišice in nato nadaljujemo z manjšimi. Obstaja "stretcing" za roke, noge, hrbet, tudi trebuh. V tvojem splošnem primeru bi rekel, da so najbolj pomembne zadnje stegenske mišice nog (različni predkloni) in morda še hrbta (zakloni in zasuki).

Malo bolj podrobno o "stretchingu" pa tule:
http://daciofit.nastja.net/clanek_stretching.php

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA