prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 avion
Pozdravljeni,
Pred slabim letom sem začel malo bolj aktivno tečt. Zaradi tega sem si tudi kupil superge. Šel sem v trgovino, kjer mi je prodajalec svetoval, katere superge naj kupim. Svetoval mi je, da naj imam vsaj za prst prostora, da mi nebi bile premajhne. Postopoma sem z njimi začel tečt. Na začetku so me malo žulile, vendar sem mislil, da se mora amo noga navadit. Na vsakem daljšem teku, me levi podplat ožuli, na tekih kot je včerajšnji (sežanski polmaraton), pa mam ožuljene tudi desne prste (grdo vidit).
Poleg tega, se mi je na levem supergu naredila drobna luknja.
Skratka, s trenutnimi copati sem zelo nezadovoljen. Posledično bi sedaj rad, kupil nove copate, vendar nebi želel, da se ponovi zgodba.
Kako mi svetujete, da izberem superge?
Že vnaprej hvala.
Pri tekaških čevljih oz. supergah je po mojem skromnem mnenju podobna situacija kot pri kolesarskih sedežih.

Ko najdeš zadevo ki ti paše, sam osebno ne vidim razloga ter potrebe, da bi jo menjal. Zmagovalnega konja se ne menja, pravi pregovor.

Kar pa se tiče same izbire superg: Mogoče povej konkretno, v čem si tekel do sedaj? Mogoče nebi bil odveč tudi kakšen test v TomasSportovih trgovinah, preden kupiš zadevo. Tam pogledajo tvoj "osebni način teka". Po tem ti določijo, ali si supinator, pronator ali nevtralni tekač. Kaj omenjeni pojmi pomenijo? Poišči na Googlu ali forumu.

Lp, Jure
 avion
Pri meni je problem, da zmagovalnega konja še nisem našel. Pred tem nisem aktivno tekel. Sem pa se seveda s prodajalci posvetoval glede nakupa in so ugotovili moj način teka (oziroma obrabo copat).
 luzr
Komentar na zgornje zapise...
Nasveti trgovcev v marsikateri trgovini, in ugotavljanje tipa tekača na podlagi obrabe copat so lahko včasih celo uspešni. Ne pa vedno.... :mrgreen:
Tipi superg niso strogo določeni za naše noge. Čeprav skušajo trgovci zadeve vklaupiti; tudi pri prodaji izdelkov na pamet. :lol:

avion napisal/-a:Kako mi svetujete, da izberem superge?

Predlagam preizkus v praksi. To omogočajo zastopniki na predstavitvah.
Teoretično pa ti lahko pomagamo tudi tukaj, če boš povedal kaj več.

Kateri model superg?
Po koliko klometrih (približno!) je nastala luknja?
Kdaj so kupljene?
Kje je ožuljen podplat in kje prsti?
Koliko si sploh tekel v teh copatih?
Si že kdaj tekel več kot deset km z včerajšnjim tempom?
 avion
Pozdravljeni,
Mislim, da sem ugotovil, kaj mi pri trenutni supergah ne ustreza: prevelik prostor po širini v sprednjem delu. Tudi ko imam superge povsem zavezane imam po širini pri prstih preveč prostora. To verjetno pri teku povzroča, da prsti niso fiksirani, posledično pa to privede do prekomernega premikanja in žuljenja.

Zaradi tega mislim, da bi se moral osredotočiti pri izbiri na superge, ki so delane "bolj v špico", se pravi da imajo pri prstih manj prostora.

Ali obstaja kakšno pravila, kateri modeli/znamke, so delane v tej obliki?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA