Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Danes sem pretekel mojo najdaljšo boso razdaljo 19 km. Zadnje tri km sem že čutil meča, podplati pa so dobro dihtali.
Potem sem obul Asics fino blažene tekaške copate. In sem takoj tekel na star način, lepo najprej petka, tako kot v starih časih. Potem sem zavestno skušal tečt na sprednji ali srednji del stopala, ampak v teh copatih je meni to čisto na silo. Podplat je pač tako narejen. Za nenaravni tek.

Kaj iz tega sklepam. Mogoče je narobe, ampak zdaj se mi zdi, da je narobe da tekači začetniki iščejo blažene copate. Če že tečejo v copatih (in takih bo 99 posto) bi si morali izbrati raven nepodložen, oziroma neblažen čim lažji copat. In začet z majhnimi razdaljami in počasi povečevat razdalje. To sicer ni v skladu z današnjim ritmon, ko mora biti vse na hitro, ampak tudi to se po spremenilo. Verjamem da bi bilo manj poškodb, nožice pa bi tekale v bolj naravnem položaju. Najbolje pa seveda če bi bile bose. Filmax retro pa bi obuli zvečer in se malo šminkirali, he,he.

Uživajte bosi tekači, jaz komaj čakam petka ko grem spet.

Ja, če kdo namerava bos na Mariborsko polovičko. Jaz grem. Pa bi se lahko malo prešteli. Tak za hec.
klopotec napisal/-a:
Kaj iz tega sklepam. Mogoče je narobe, ampak zdaj se mi zdi, da je narobe da tekači začetniki iščejo blažene copate. Če že tečejo v copatih (in takih bo 99 posto) bi si morali izbrati raven nepodložen, oziroma neblažen čim lažji copat. In začet z majhnimi razdaljami in počasi povečevat razdalje.

Klopotec, v tem se strinjam s tabo. Prav tako s tistim, kar si napisal zadnjič, da je edini pravi bosi tek tisti brez obuvala. Vseeno pa tudi sam raje posežem po obuvalu (feelmaxih ali vff), kot da bi ostal doma - kadar mi vremenske razmere ali podlaga preprečujejo, da bi šel popolnoma bos.

Z veseljem bi se ti pridružil na mariborski polovički, pa bom, kot kaže, ravno takrat zadržan. Je pa ta vikend, če se prav spomnim, tudi Rokov tek v Šmarjah - tega sem dve leti nazaj pretekel bos pa v dobri družbi. Skupaj z enkratno postrežbo ob progi je bila to nepozabna dogodivščina (kljub hrvaškemu makadamu) :D
Ja makadam mene še malo mući. Premalokrat grem na makadam. Ampak bo treba vztrajat, ker na mnogih tekih je kaj makadama.
Jaz sicer grem malo na organizirane teke, ampak tu pa tam pa te le potegne.

Tudi je res, da ko je premrzlo ne gre bos, vsaj nekaj je treba na podplate dat. Ampak ko ni prehida zima, lepo počakaš da sonce ogreje asfalt in gre tudi pozimi. To si jaz sedaj lahko privoščim, ampak kdor je v službi pa po zimi zanj to ne pride v poštev.

A pride kdo drugi v MB?
začetnikom bi predvsem svetovala, naj ne začnejo s kratkimi razdaljami v kilometrih, ampak v nekaj sto metrih, brez heca...
no, to vsaj velja za navadne smrtnike, ki nočejo krvavečih nog, žuljev in želijo v dneh po teku normalno hodit po stopnicah. izjema bi bili kvečjemu lahko tisti, ki se ukvarjajo z agresivnejšimi (ne ravno s tai chijem) borilnimi športi, kjer so bosi v telovadnici in je veliko gibanja, pa še za te tiče ne bi svetovala dosti več kot kakšnega kilometra.

da pa greste za 1. preteč bosi 5km :shock: mislim...wtf... imate srečo, da niste fasali kake resne poškodbe :?
Ker pa je ta junak, ki je prvič bos pretekel kar 5 km?

Saj to se niti praktično ne da. Mogoče kakšen, ampak jih je malo.
Seveda. Začet je treba s takšno razdaljo, ki jo čisto komot zmoreš. Sam sem po asfaltu, na katerem je bilo pozimi dost drobnega šodra od posipanja, prehodil komaj 100 metrov. Ampak sem se prišlepal do 19 km in če bo bog dal Mariji zdravje bom drugo leto pretekel maraton. No takšne so želje.
Počasi, zelo počasi je treba začet, pa je še vedno hudo. Ampak ko zalaufa, ko se koža odebeli, je pa lepo.
Pravzaprav bi bilo začetnikom najbolje svetovati najprej boso hojo, za začetek po stanovanju, potem pa naokoli po svetu. Tako se podplati začnejo navajat na nove občutke, tudi mišice se aktivirajo. Počasi, brez nepotrebnih poškodb.
Po kakem mesecu, dveh pa tudi začeti teči potem ne bo več problem. Spet počasi, na kratke razdalje, z vsaj nekaj dnevi pavze med dvema bosima tekoma. Odvisno od posameznika je doba uvajanja lahko dolga tudi leto ali več - navsezadnje se morajo stopala in noge ponovno naučit tekat naravno, ponavadi po desetletjih, ko so bila zaprta v čevlje in že precej otopela...

Drži, tudi koža na podplatih se sčasoma odebeli, ampak hkrati tudi zmehča. Občutiš dejansko vedno več podlage, ampak sedaj že pristajaš bolj nežno in so ojačani občutki prej užitek kot problem.

Andreja, imaš ti že kakšne bosonoge izkušnje?
klopotec napisal/-a:Ker pa je ta junak, ki je prvič bos pretekel kar 5 km?

Saj to se niti praktično ne da. Mogoče kakšen, ampak jih je malo.
Seveda. Začet je treba s takšno razdaljo, ki jo čisto komot zmoreš. Sam sem po asfaltu, na katerem je bilo pozimi dost drobnega šodra od posipanja, prehodil komaj 100 metrov. Ampak sem se prišlepal do 19 km in če bo bog dal Mariji zdravje bom drugo leto pretekel maraton. No takšne so želje.
Počasi, zelo počasi je treba začet, pa je še vedno hudo. Ampak ko zalaufa, ko se koža odebeli, je pa lepo.

Jaz sem en tak junak, ki sem lansko leto prvič bos pretekel nočno 10-ko in sicer brez poškodb :D je treba imet utrjene noge in znat tečt :? no to pa še zdaleč ni enostavno :?

Letos sem kot bosonogec ponovno na nočni 10-ki osvojil 1. mesto s časom 36,08 :D razen dveh manjših žuljev so noge ostale cele :D

Drugače pa svetujem, da najprej probate s Feelmaxi, da se noge navadijo in potem bosi tek :D
http://www.feelmax.si/
mislim, halo... :roll: dejte no pravljice o tem da ste sezuli copate in kar takoj pretekli 10km, prišparat za otroke...

rollback, se strinjam.
ja, imam tudi bose izkušnje, ampak so časovno omejene v glavnem na dopust. po svinjariji v mestu pa tečem v doma narejenih "copatkih" (sem se spomnila, da sem obljubila sliko... no zdej bo pa res kmal prilimana, takoj k pofotkam), ki imajo spodaj samo pol mm gume (šlauf od bicikla ;) ), ker se mi zdi preveč nagravžno teč po asfaltu, da ne omenjam steklovina in odvrženih igel na poti... fuj... sem pa od vedno velko hodila in športala bosa.
res, če si omejen na mestni center, ni preveč luštno.
Podobno kot Boštjan lani sem tudi jaz prvič letos tekla bosa na Nočni 10-ki. Tega nisem še nikoli počela. Bila je nooora izkušnja, en sam užitek, čutit Mati Zemljo, čeprav "skozi" asfalt. Imela sem malce opečena dva prsta, je pa res, da sem takoj prilagodila tehniko teka - je povsem drugačna kot v čevljih.
Zato - le korajžno bodoči Bosonogi :D
Ruth P. Reš
na blejskem polmaratonu me je previsoka temperatura in pomanjkanje motivacije za dosego dobrega rezultata (motivavacijsko pomanjkanje ni preveč krivo :shock: ) postavilo oz. sta me postavila oz. sta mi postavili vprašanje ali pomislek, če bi zadnji krog odtekel bos :?: brez pretiranega razmisleka sem na prvi okprepčevalnici po cilju sezul copate, slekel cepke(katere so mi povročalo dodatno "vročino"), snel čip iz vezalk in gremo. Začetka sem čutil vsak kamenček na cesti. Do tribun v veliki zaki je šlo. Tistih 10 metrov makadama in šodra pa mi ni bilo ravno "na kožo podplatov pisano". Tako sem se v naslednjih 50-ih metrih hitro odločil, da bom pot do cilja pretekel po asfaltu. Zato sem ubral daljšnico nad titovo vilo (kjer smo tekli nočno desetko). Nekaj redark me je čudno in navdušeno gledalo na odcepu za Bohinj. Čudno zato :shock: , ker sem bil edini udeleženec, ki si je podaljšal pot, navdušeno pa, ker sem bil edini tekmovales, katerega so videle :clap: . Od Mlina do cilja je šlo hitreje in enostavneje kot na prvi tretini proge. V nedeljo zjutraj sem čutil trdo kožo na podplatih. Počutje pa je bilo fenomenalno. Mogoče bom pa vseeno drugo leto nočno desetko bos odtekel :?: Bom vsaj na eni tekmi prvi, od zadaj šteto mislim :mrgreen:
Andreja_T, se ti še vedno zdi kot razlaganje pravljic? So, so takšni ki to naredijo. Ne smeš vsega po sebi sodit.

Minulo soboto sem bil na Bledu in sem zjutraj odtekel en krog bos. Nisem mislil da je toliko šodra in je bil tudi za mene neprijeten. Drugače pa se mi je krog zdel fajn.

Popoldne pa sem bil na poroki in smo se ravno pripeljali s pletnjo iz otoka, ko sta mimo tekla ena Angležinja in še dva tekača. Smo jima zaploskali in šli papcat v vilo Bled.

Aja, zjutraj sem se tudi malo kopal v jezeru in sta mimo tekla dva v Filmaxkah, oziroma v tistem s prsti, kako se že reče. Sem zavpil za njima in je eden rekel, no vsaj eden je opazil, ali nekaj takega. Če se me spomnita, napišta kdo sta. Jaz sem bil jaz, Klopotec torej. Prvič sem videl te pet prstnike v živo in so zanimici za pogled. Ampak jaz jih ne bi dal gor. Mogoče v veliki sili.
Pa se lahko še jaz javim.
Poskušal sem teči bos in po travi ni bilo nobenih problemov. Zadeva je postala že malo dolgočasna, tako da sem progo potegnil v gozd.
Naslednji dan sem že iskal 5fingerse :)

Sedaj v njih tečem že kakšen mesec in danes sem prvič poskusil malce daljšo razdaljo - 4,5 km.
Za sedaj ni kakšnih problemov, si pa morajo noge malce odpočiti :)
klopotec napisal/-a:Potem sem obul Asics fino blažene tekaške copate. In sem takoj tekel na star način, lepo najprej petka, tako kot v starih časih. Potem sem zavestno skušal tečt na sprednji ali srednji del stopala, ampak v teh copatih je meni to čisto na silo. Podplat je pač tako narejen. Za nenaravni tek.

Pri meni je pa drugače. Ko sem začel (lani poleti) postopno daljšat tek v VFF z večino kilometrine še vedno v supergah, sem s časom opazil, da sem tudi v supergah spontano (ne načrtno) začel teči tako, kot v VFF. In to mi je ostalo in mi ni prav nič na silo, čeprav sem novembra VFF za 5 mesecev obesil na klin.

Zdaj tečem v supergah, v VFF in tudi čisto bos in v vseh treh primerih zelo podobno (prvi stik s podlago na sprednji oz. srednji del stopala),to pa zato, ker sem se navadil imeti v vseh treh primerih enako držo telesa, kar za sabo avtomatično potegne način teka ne glede na obutev. Na boso nogo se navajam tako, da se na koncu vsakega teka v supergah ali VFF sezujem in zadnji del pretečem bos. Kar se biomehanike tiče (drža telesa, frekvenca korakov, način postavljanja noge in torej tudi obremenitve sklepov), je zame tek v VFF enak tistemu na boso nogo, le da lahko v VFF pretečem daljše razdalje, predvsem po makadamu, ker podplati manj trpijo. Je pa res, da je občutek pri bosi nogi (če odštejem bolečino, ko nagaziš kak izoliran kamen na trdi podlagi) mnogo prijetnejši. Strinjam se tudi, da je pri čisto bosem teku manjša možnost za poškodbe sklepov, mišic itd kot v VFF, ker te boleči podplati prej ustavijo (je težje pretiravat, sploh na začetku, ko še ne obvladaš prave tehnike - in ne trdim, da jaz jo).

Še vedno pa mislim, da čisto samo bos (in/ali v VFF) ne bom nikoli tekel.
Bobek napisal/-a:Ena ideja za navajanje podplata na kamenčke, oziroma utrjevanje za prehod na bos tek.
Nasuješ malo kamenčkov v supege in laufaš :lol: :shock:

Kul. :twisted:
Najbolj prijazna podlaga za podplate je gladek asfalt (razen kakšne golf travice, ampak teh ni prav dosti). Daleč najbolj zoprna pa ta isti asfalt ali katerakoli druga utrjena podlaga posuta s šodrom, kjer, če ne paziš ves čas 100%, kam stopiš, nagaziš nepripravljen na posamezen kamen in to pa res boli.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA