vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Flash
Pozdravljeni ....
Pravkar v ozadju poslusam miljonarja, kjer pripadnica tega foruma dela zastonj reklamo ... pa sem se spomnil, da bi lahko poiskal pomoc ...
Tezava je taksna ... blizam se stiridesetim. Se tri leta nazaj sem bil fizicno blazno aktiven, tek, kolo, downhill s kolesi, dirkanje po hribih, alpinizem, bordanje ... in se kaj ... po tem, ko sem sklenil si vzeti kaksno leto pavze, imam problem se vrniti v staro spuro ... za redno delo enostavno ne zmorem volje ... kljub prigovarjanju prijateljev. Kje zaceti? Kako vztrajati? Kako se vrniti ...

Za vsak nasvet bom zelo hvalezen ...
Uporabniški avatar
 tomaz ny
To je le stvar odločitve in pa seveda odločitev udejaniti :!: Rade volje bi šel namesto tebe teči,plavati... in te spraviti v "staro špuro", a to lahko storiš le sam, pot je pa tudi znana. Torej napolni rezervoar, vžgi mašino in spelji. Volja izhaja iz tebe, težko jo boš dobil od nekoga drugega, na žalost-tvojo. Nehaj razmišljati in prigovarjati ter začni nekaj delati in v kratkem času boš nazaj in boš spet začutil tisti občutek blaženosti, ko se stuširaš po dolgem teku, naješ in zvrneš v kavč, ko se ti zdi, da kar lebdiš... Se zdaj spomniš, kako lepo je? Ne vem, kaj čakaš :D :!:
Uporabniški avatar
 lojzeP
Predlagam, da čimveč gledaš TV ( po možnosti POP TV ), ker obstaja možnost, da bo morda zopet kdo kaj pozitivnega povedal o "naši firmi".

Lahko pa tudi prideš na kako tekaško prireditev, katerim vedno sledi analiza, pol boš pa sam ugotovil, ali pa tudi ne ...

2x LP
Uporabniški avatar
 Tuli
Moje skromno mnenje : mislim da ne gre za voljo namreč dejstvo je , da volja sama po sebi pride kadar so odblokirani psihološki vidiki : torej smiselno se je malce poglobiti v psiho - morda gre za krizo , morda gre za kakšen nezaveden problem , morda problem iz mladosti , preobremenjenost pri delu , težave v zakonu ...Torej moje mnenje je da se ozavesti psihološki vidik , ko je ta konflikt rešen , več ni vprašanje volje !

Pa pogumno!
Uporabniški avatar
 Filipid
Jaz sem že bil v življenju v podobnem ali še slabšem položaju, a sreča je bila ta, da sem se pred tem že kar nekaj let ukvarjal s tekom in vem kaj sem doživel in kaj še vse bom. Da ne govorim sedaj ko sem v fantastični družbi tekaškega foruma. Ravno to mi daje voljo, še posebej v zadnjem letu, ko sem preživljav na čase težke trenutke. Zato je treba v takih trenutkih, čeprav včasih težko, kar malo iti z glavo skozi zid ter na levo krug in superge obut ter laufat it. In ko prideš z laufa nazaj, zna biti situacija čisto drugačna. Popolnoma se pa tudi strinjam z tistim, kar je napisal LojzeP.
Nazadnje spremenil Filipid, dne 17 Okt 2004, 23:16, skupaj popravljeno 1 krat.
 mojA
Pri meni včasih deluje tole:
odklopim možgane in ne mislim na nič. Nato zavestno dvignem telo in ga odrinem do superg. Noge vtaknem vanje in ... problem je odpravljen.

Ne razmišljaj, da se ti ne da. Seveda se ti da!! Če se ti ne bi, potem se sploh ne bi lotil pisanja na forumu. Dovolj si pavziral. Čas je za akcijo !

Pa srečno !
Uporabniški avatar
 Arapc
Zaradi poskodbe 3 leta nisem mogel trenirati skorajda nic. Edino gibanje, katerega sem lahko opravljal je bilo plavanje in hoja. Pred poskodbo sem bil izredno aktiven, in to brez kakrsnegakoli napora, in sem v teku uzival. Sedaj tece ze drugo leto odkar se po poskodbi trudim vrniti nazaj v staro formo, ali jo se izboljsat, vendar ne gre tako hitro. V casu poskodbe sem pridobil 10 kg, kateri so vcasih precejsna ovira in veckrat pomislim,da bi odnehal, ker je brezveze, samo potem ko nekaj casa pocivam in mirujem, recimo en teden, vidim da mi nekaj manjka in zopet se vrzem v treniranje in pocasi, res pocasi opazam, napredek. Zal je napredek tako pocasen, da bi najraje vcasih odnehal.
Moja"tehnika", da ohranjam motivacijo je, da se kljub ne najboljsi kondiciji udelezujem tekem, po katerih potem vedno se dolgo analiziram, kaj bi lahko naredil boljse, s cim, bi lahko izboljsal vse skupaj in to mi daje zalet, da nadaljujem s se vecjo voljo.
Pri motiviranju samega sebe mi prav pride tudi prebiranje tega foruma, ceprav osebno se nobenega clana ne poznam, ki ti da misliti o nacinih, tehnikah treniranja, tezavah s katerimi se ukvarjajo pri treniranju drugi in seveda porocila s tekem. Porocila s tekem ubistvu prebiram najraje, ker pri tem dobim polet, da bolj pridno treniram in komaj cakam naslednjo svojo tekmo, da bom tudi sam lahko analiziral svoj dosezek in pocutje med tekom in po teku.
Sem pa enkrat bral o nekem maratoncu iz mehike, ki je dejal,da ko izgubi voljo in motivacijo do treniranja, enostavno pociva, cimvec lezi, ne misli na tek. Ko se "prenaje" pocivanja, zopet nadaljuje s treningi.
Evo, to bi blo to na kratko od mene, LP
 Nataša
En nasvet od "pripadnice foruma, ki dela zastonj reklamo": vstani s kavča in začni. in nehaj se smilit sam sebi :wink:

sliši se kruto, ampak dokler se ti ne boš odločil, ti naši nasveti ne bodo pomagali. isto kot s kajenjem, hujšanjem, lenobo... :wink:

pa srečno in poročaj nam!!!
 Matrix
Se čist strinjam z Natašo, ki pravi, da ti mi ne moremo nič pomagati in se moraš odločiti sam. Sami smo odgovorni za svoje življenje in svoja dejanja. Drugi so nam lahko samo v suport s spodbudnimi besedami in dobrim zgledom, namesto nas pa ne morejo ničesar narediti. Verjemi, da vem o čem govorim, ker se kot tekačica začetnica pogosto srečujem z upadom motivacije. Potem pa si rečem, da imam dve možnosti. Ena je, da ostanem doma, v coni udobja in se smilim sama sebi, kako je vse hudo in se slabo počutim. Druga možnost pa je, da vstanem s kavča, se preoblečem, vtaknem noge v superge, sedem v avto in se odpeljem do moje najljubše proge, odtečem in pridem domov srečna, zadovoljna, prijetno utrujena, in se dobro počutim zaradi same sebe! Pa še familja je zadovoljna, ker med tekom spravim iz sebe vso tisto negativno energijo, ki se med dnevom nabere v meni zaradi različnih stresnih situacij, in sem potem kot rožica nasmejana in vesela.
Zato vstani, se obleci in pojdi! Za začetek vsaj ven iz stanovanja!
Uporabniški avatar
 Fotr
Flash napisal/-a:... pa sem se spomnil, da bi lahko poiskal pomoc ...
Tezava je taksna ... blizam se stiridesetim. Se tri leta nazaj sem bil fizicno blazno aktiven, tek, kolo, downhill s kolesi, dirkanje po hribih, alpinizem, bordanje ... in se kaj ... po tem, ko sem sklenil si vzeti kaksno leto pavze, imam problem se vrniti v staro spuro ... za redno delo enostavno ne zmorem volje ... kljub prigovarjanju prijateljev. Kje zaceti? Kako vztrajati? Kako se vrniti...

Začni takoj, ne čakaj, da boš imel 100 kg, da boš izgubil vso kondicijo, da ne boš mogel po stopnicah, da ti bo muka vstati s kavča. Nekdo mi je nekoč dejal, da če nimaš kondicije, je še rit težko obrisati. Boš počakal na dan, ko boš obnemogel in ti bodo drugi morali brisati rit. Daj, daj, začni danes, takoj, ne pretiravaj kot si prej, zato se ti ne da in je težko spet začeti. Ena tretjina tek, ena tretjina ostali športi, ena tretjina počitek. Pa je stvar prijetna in se v njej uživa. Začni počasi in ne nori. Če boš hotel vse naenkrat nadoknaditi, se ti bo spet kmalu ustavilo. Pa saj veš, saj si bil že noter, da je to enkratno.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Jaz bom pa kratek in jedrnat.Pridi na trening okoli Brda ali uvodni tek, kakor se ti lepše sliši.Pol pa dobiš od sugar women kako zadevo za v žilo, da se ti dvigne sladkor v krvi.Za to znajo izredno dobro poskrbeti samo, če jih čas ne preganja.No sedaj se pojavljajo nove sugar pekačice, tako, da je za cukr poskrbljeno.
Hja pol pa obvezna večerna fizkultura v brunarici, kjer pa trpijo predvsem mišice na rokah.Ker tukaj je pa zares finiš treninga.Le dvignimo kupice prijatli, da družba ta naša se zopet zbere v Brunarici vsak teden.No skoraj vsak teden nekako v sredo v popoldanskem času.Ti samo glej pod treninge pa ti bo kmal vse jasno in glasno.Pa seveda pod nujno na analizo.Da se potem razmotri vsa psihofizična kondicija, ki se je ponucala okoli Brda.Skratka dejavnikov, da se udeležiš množičnega tekcanja okoli Brda imaš več kot dovolj.Pa pazi srnice so tudi. :lol: :lol: 8) Tako, če si iz kake lovačke družine pa vzemi s sabo še kak rešpetin za boljši ogled.No te moram opozoriti, da sicer niso zmeraj.Ampak toliko jih pa je da ti lahko dvignejo gdaj pa kdaj pulz na višjo raven :oops: :lol: 8) .
TOREJ DOBRODOŠLI NA BRDU - PROTOKOLARNI SERVIS " TEKAŠKI FORUM "VLJUDNO VABI NA TEKAŠKO FEŠTO VSAK TEDEN.
ČAO!
Uporabniški avatar
 ero
Matrix napisal/-a:Se čist strinjam z Natašo, ki pravi, da ti mi ne moremo nič pomagati in se moraš odločiti sam.

bom malce obrnil vajine besede:

odločiti se moraš sam, pomagamo pa lahko! in želimo ti pomagati!

pridruži se nam na vadbi ali kaki prireditvi - kjerkoli in kadarkoli. no ja, čim prej :wink:
Uporabniški avatar
 mare
Meni se pa zdi, da so 40-ta leta ravno primerna za izzive. Prvič in morda še katerič se zmeni še s kom, pa pojdi tečt v družbi. Napiši od kje si, pa sem prepričan, da se bo na forumu hitro našel kak "mentor". Potem si pa postavi en izziv (npr. preteči polmaraton) in izbire ne bo več. Če ti tek ne bo ustrezal, se loti kolesa ali česa drugega, princip motivacije je isti. Nekje sem prebral še nekaj nenavadnih motivacijskih tehnik, ki se jih poslužujejo rekreativci:
- ena gospa, ki se ji nikoli ne ljubi teči, si vedno reče, da nese samo smeti ven, za kar se obleče v tekaško opremo. Ko je že zunaj, naredi še par korakov in kmalu teče.
- ena gospa si je na superge napisala imena otrok in vsakič, ko jih zagleda (superge), se zaveda, da bo lahko zdrava in dlje uživala s svojimi otroki, če bo tekla.
- en gospod se vedno in samo po teku nagradi z najljubšo čokolado.
- en mlajši gospod si je postavil fiksne termine treningov. Takrat sploh ne premišlja ali bi šel tečt, kot tudi ne razmišljaš, ali bi zjutraj šel v službo.

Motivacij je še nešteto, najdi si svojo!
Uporabniški avatar
 Tuli
Odvisno je kje je problem !

Če gre le za prehodno krizo ( motivacijsko krizo ) , potem je nedvomno , da delaš na motivaciji. Ampak motivacija ni sama po sebi namen! Nekaj mora motivacijo gnati ( psihična energija ) in človek , ki nima psihičnih težav je sam po sebi motiviran. Kadar pa nastopi kakšna psihična blokada ( blokada psihične enrgije ) , se tega ne da reševati z motivacijo!
Tako je tudi nesmiselno potrtemu človeku rečt : misli pozitivno ! To je neumno in površinsko. Treba se je resno lotit problema : da se odkrije boleči del , ki blokira psihično energijo , in da se zmerno in redno ukvarja z rekreacijo ( BREZ NEUMNIH POHLEPNIH MISLI PO REZULTATIH! ).

Mogoče je vse preveč ljudi , ki se cenijo komaj ,ko dosežejo maraton na 1000 km ....heh.... Čist primerno našemu bolanemu času ...Če že tečeš , teci da izboljšaš realnost in da dosežeš zmernega Duha !
 Lučko
Hoj Flash :lol:
Kot si verjetno opazil, si se obrnil na pravi naslov na prave ljudi. :lol:
Tudi jaz sem imel kratko tekaško pavzico, no ja kratko, no ja tam okol 25 let. Ja prav si prebral 25 let tekaške pavze. Sicer sem tekel po malem skoraj ves ta čas (zelo neredno), pri 45 letih in ob članstvu na tekaški forum pa redno tečem vsak dan. Zakaj?
Pridruži se nam pri skupnih treningih, pridi pogledat kakšno tekaško tekmo, pridi pogledat in spoznat Ano-Lizo, preberi kakšno poročilo iz prireditev, v galeriji poglej slike forumk in forumcev iz tekmovanj iz raznih krajev SLO in sveta (ja prav si prebral "sveta"), poglej kakšne dobrote nam pripravljajo naše forumke, pa pikniki...da ne naštevam. A te kaj zanima? Na kratko, obstaja tisoč in en razlog, da začneš redno tečt. :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA