vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 spela*
#231920
Vidim, da je v tej temi veliko več vprašanj kot odgovorov.
Glavoboli (migrene) občasno mučijo tudi mene. Nazadnje včeraj po tekmi, a šele zvečer.
Ne morem reči, da je neposredno povezano z naporom, ker se migrene (hude, ponavadi z bruhanjem) občasno pojavljajo tudi sicer. Možno pa je, da jih lahko sproži tudi premalo zaužite tekočine (mislim, da sem včeraj po teku premalo pila). Včasih jih sproži tudi napačna hrana (npr. sir ali mastna hrana, mogoče celo sladkarije, čeprav upam, da ne :lol: ).
Ugotavljam pa, da imam obdobja, ko so migrene bolj pogoste, in obdobja, ko niso. Pa ne bi vedela, s čim je to povezano.
Uporabniški avatar
 muc
#231923
Sam k sreči teh težav nimam ampak verjamem, da je ta bolečina zelo nadležna
in mislim, da je to predvsem zaradi povečanega napora in potem posledično
do povišanega pritiska, ki se odraža z glavobolom.
Zadostno pitje tekočine, pravilna prehrana(kot je rekla Špela)
in mogoče na momente zmanjšanje intenzivnosti teka,
vsaj toliko, da se vidi če je kakšna razlika pri manjših "naporih".
Je pa mogoče, da je tudi vremenski vpliv možen na določene ljudi.
Vsaj pri meni pride kakšen dan ko še hodim komaj kaj šele,
da bi tekel z nekim hudim tempom...en dan počitka, zato pa drug dan veliko več užitka. :wink:
Uporabniški avatar
 Popaj
#231964
spela* napisal/-a:Vidim, da je v tej temi veliko več vprašanj kot odgovorov.
Glavoboli (migrene) občasno mučijo tudi mene. Nazadnje včeraj po tekmi, a šele zvečer.
Ne morem reči, da je neposredno povezano z naporom, ker se migrene (hude, ponavadi z bruhanjem) občasno pojavljajo tudi sicer. Možno pa je, da jih lahko sproži tudi premalo zaužite tekočine (mislim, da sem včeraj po teku premalo pila). Včasih jih sproži tudi napačna hrana (npr. sir ali mastna hrana, mogoče celo sladkarije, čeprav upam, da ne :lol: ).
Ugotavljam pa, da imam obdobja, ko so migrene bolj pogoste, in obdobja, ko niso. Pa ne bi vedela, s čim je to povezano.

Špela!
Nisem zdravnik, povedal bom samo, kako je bilo z mojo mamo.
Imela je podobne ali celo iste probleme (ko je bila stara cca 45 let) kot ti celih 20 let, (občasni hudi glavoboli z občasnim bruhanjem) pa ni hotela k zdravniku. Nato jo je bolečina prisilila, da sem jo peljal na urgenco. Imela je žolčne kamne. Po odstranitvi celega žolča (tega je sedaj že 5 let) se ni nikoli več pritoževala nad glavobolom oz. migrano in ni več bruhala po napačni hrani (jajca, ipd).
Upam, da ti nimaš teh težav za preveriti pa je, če je možno seveda.
Kar se pitja tiče pa tole. Vsekakor je vnos dovolj veliko tekočine ključen za dobro počutje. Sam pijem po današnjih merilih absolutno premalo (včeraj sem oddtekel 17 km v rahlem tempu in popil pol ure po koncu teka 1 deci soka-malinovca). Pa nisem občutil žeje zato sem se potem še silil s pitjem. Kar nekako pozabim piti. Mislim, da ima dehidracija drugačne simptome kot jih ti omenjaš.
 urska29
#362577
Da se javim še jaz imam problem da me po teku v roku 2-3h začne nenormalno bolet glava. Ponavadi ne pomaga niti tableto, samo spanec pa še to naslednji dan še vedno čutim rahel glavobol...

Naj omenim včeraj sem že pred tekom spile več kot 1,5l vode in takoj po teku imam ponavadi navado spiti magnezij in veliko vode. Tako da dehidriranost nebi smela biti...Ima mogoče še kdo podobne težave? Ni pa to tek da bi bil bolj naporen kot ponavadi, tako da res nevem kaj bi bil problem...
Uporabniški avatar
 svizec
#362579
Je bila intenzivnost teka visoka, srčni utrip visok? Trajanje aktivnosti?

Mene, zanimivo, začne boleti glava, ko je športna intenzivnost zelo visoka, četudi ne traja dolgo časa.

Po drugi strani pa lahko z nizko intenzivnostjo izvajam aktivnost več ur, pa ne bom imel glavobola.

Izjemno me je presenetilo lani, ko sem po opravljenem Conconi testu, ki je trajal malo manj kot 11 minut in sem šel do svojega maksimuma, skoraj takoj po aktivnosti zagrabil tak hud glavobol, da sem si želel preostanek dneva samo še prespati.

Pri tako kratki aktivnosti ni pogojev, da bi lahko glavobol povzročila dehidracija.

Pomoje, da pride pri zelo intenzivni športni aktivnosti v območju blizu maksimalnega srčnega utripa do hiperventilacije, katera vodi do neoptimalnega razmerja plinov v krvi.

Poleg tega lahko visokointenzivna vadba zmanjša raven sladkorja v krvi, kar povzroči hipoglikemijo. Možgani potrebujejo sladkor za normalno delovanje. Če se sladkor v krvi zniža na raven, ki povzroči zmanjšanje ponudbe glukoze v možganih, je to pomoje čisto dober razlog za glavobol.

Vesel bom, če se vmeša v debato še kdo, ki so mu te stvari bolj jasne.
 trac
#362581
Pri hidraciji tudi ni vse samo v vodi, ampak tudi od razmerja soli (natrij/kalij) in drugih mineralov, elektrolitov. Če to ni vredu, bo kljub ogromni količine vode telo še vedno dehidrirano. Zato je ob dalj trajajoči aktivnosti dobro poseči tudi po kakšni izotonični pijači.
Uporabniški avatar
 čara
#362595
Jaz bi najprej pomislila na elektrolite. Preprosto več soli, lahko tudi slano limonado, slano juho, solato. Lahko si pomagaš da takoj po teku spiješ kake elekttrolite (jaz prisegam na šumečke Electroactive, kapsule Multi Salt ali od Gonutrition prašek). Niso pa to edini kvalitetni proizvodi!

če to ne reši problemov, bi razmišljala o tehniki teka, če slučajno trdo pristajaš in nabijaš hrbtenico-vrat-posledično glava boli?

Zabasan nos, sinusi, alergija, veter? Jaz v vetru ne smem biti dosti zunaj, ker me hitro boli glava. Pa ne vem ali zato ker mi je zoprno ali je dejansko taka moja občutljivost.

Pogosti glavoboli, ki so trajali po 2-3 dni so pri meni bili povezani s hrano.
 urska29
#362602
Niti ni bila to neka obremenitev... Ponavadi se mi je to zgodilo, dejansko po kakšnem polmaratonu oziroma ko se udeležim kakega dogodka, kjer dejansko želim čim boljši rezultat...
Tokrat pa je bil to res tek bolj v "izi" oziroma nisem pretiravala, edino kar je bilo je res rahlo pihal veter...

Sem pa pomislila da bi lahko bili vzrok tudi novi čevlji? In da posledično nisem pravilno polagala nog na podlago... :?

Bom poskusila s kakšnimi izotoničnimi napitki, ker res pa nebi rada da bo zdaj to stalnica že pri nekem normalnem teku.
 tekacica57
#363298
Živjo,
pri sebi sem v zadnjih tednih opazila neznosen glavobol, ki se pojavi takoj po napornih treningih ali tekmah. Vendar pa ta ne traja več kot nekaj minut. Sicer tečem srednje proge in se mi to ni zgodilo še nikoli prej.
 bossteb
#363306
Mogoče ti pade krvni sladkor. Takoj, ko zaključiš, poskusi popiti kakšen sladki napitek, po možnosti z elektroliti. Morda je to razlog, lahko pa je kaj v zvezi s krvnim tlakom, kaj pa vem. Takole na pamet lahko samo to rečem, da poskusi, mogoče bo pomagalo.
Če bo trajalo, pa itak veš, da moraš do tistih, ki vedo o tem veliko - zdravnikov.
 spela*
#363320
Če traja le nekaj minut, potem mu težko rečeš "neznosen" (izpod rok osebe, ki ima napade migren ... ).
Jaz sem pri sebi ugotovila, da so se mi in se mi občasno še migrene pogosteje pojavljajo po tekmah. Problem sem precej omilila, ko sem začela med tekmo in takoj po njej uživati sol, v kakršni koli obliki. Ne veliko, ščepec morda, ampak pomaga.
Pa ugotovila sem, da ni vseeno, katero hrano jem po tekmi. Npr. po gobovi juhi mi je doslej še vsakič bilo slabo in sem dobila migreno (samo če se sem jo jedla po tekmi, sicer pa ne).
 spela*
#363321
Uf, vidim, da je tema stara in sem na to že odgovarjala. No, saj vseeno.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA