vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

gklun
Sicer je že veliko povedanega o bolečih kolenih, ampak še zdaj mi ni jasno: ali je bolje, da mirujem, ali smem teči? 25 let, dobra obutev, že leta tečem, hodim v hribe, kolesarim in še nikoli nisem imel težav. Po enotedenskem lenobnem dopustu pa so se začele težave. Prej sem vsak dan hodil na hrib a la Šmarna gora, zvečer pa tekel cca 8 km, z dobrim tempom.
Po dopustu sem se takoj vrnil v isto rutino a že drugi dan me je začelo boleti levo koleno, spredaj nad pogačico. Prve tri dni sem še hodil težko, potem je bolečina počasi popustila. Po nekaj dneh premora spet lahko hodim in tečem, vendar je bolečina - ne sicer huda - ves čas prisotna.
Moje vprašanje v bistvu je: ali kdo ve, če je smiselno teči in hoditi ali ležati in sedeti? Rad bi šel na Lj maraton, a ne vem, če je dobro, da zdaj treniram?! Seveda ne bi rad padel iz forme. Tudi na kolesu je počutje isto. Bolečina ni nevzdržna, a ne bi rad stanja poslabšal. (Tekaško koleno? V knjigah piše, da ni potrebno povsem opustiti teka.)
Seveda bom šel k strokovnjaku, a zanimajo me vaša mnenja. Predvsem - a lahko nastopi tekaško koleno kar iznenada, po tako dolgem času???? Oprostite ker dolgovezim in hvala!
Uporabniški avatar
 andreya
Če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi vsekakor izbrala počitek. Jaz namreč kljub bolečini v kolenu nisem znala ta pravi čas odnehat s treningi zaradi želje po nastopu na ljubljanski desetki. Zdaj pa že tri leta nimam kaj napisat na TF :( :( Vsekakor bolje nekaj počitka, pa da vidiš, kako se stvari obračajo.
Uporabniški avatar
 katka
Naj te vprašam: koliko kg imaš počepa?

Če ne delaš počepov, se jih nauči delat - lepe, globoke, pravilne počepe. Dober, zdrav počep je osnova dobrih, zdravih kolen. In še česa. Dober, globok, pravilen počep pozdravi boleča kolena. Pri nas delamo veliko dobrih, težkih, globokih počepov in smo pocajtali že kar nekaj parov bolečih kolen.
Uporabniški avatar
 katka
Globoki počep je najbolj osnovna vaja, ki pravilno okrepi mišice nog (za razliko od pogosto videnih plitkih počepov, ali pa tudi povečini videne tekaške tehnike > oboji bolj kot ne slonijo na kvadricepsih) in posledično odpravi nesorazmerja, iz katerih (lahko) izhajajo boleča kolena. Globoki počep in vleka od tal - z bremenom - sta definitivno vaji, ki se jih velja naučiti in redno prakticirati, nenazadnje pa obe vaji krepita tudi stabilizatorje trupa. Kar je vedno dobro.

Torej rekreativec pri 25-ih letih... pričakovala bi minimalno 10 globokih počepov z bremenom, ki je ekvivalent telesne teže. Če jih nima, potem bi veljalo delati na tem. Posledice so kvečjemu pozitivne.

Pravzaprav bi me zanimalo videt njegov počep brez bremena nasploh, ker sumim, da se težave začno že tu...
 sezonski
Hej!

Tezko recem, če je isto - ampak tudi mene je predvsem desno koleno rado bolelo tako kot tebe nad pogacico, spredaj. Opazil pa sem da se je to dogajalo spomladi, ko sem kolesaril v kratkih hlačah pri temperaturi okoli 20C . Torej mi je mal popihal po kolenih.

Pol sem pa koleno dobro pregrel z IR, pa sem dober. Vsake toliko se zmeraj to nardim kot preventiva. Tudi komolce imam občutljive. Si mogoče občutljiv na mraz?
Samo ugibam, za kaj vec pa druga mnenja ali pa zdravniki.

Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA