Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Biz
Pina napisal/-a:Živjo
...na srečo sem si tele tehnike teka ogledala jaz že na samem začetku, ko sem začela tečt pred dvemi leti. Opazila sem na Runners Worldu (mislim da), da pristajanje na peto ni priporočljivo, zato sem se tudi trudila in sem se nekok naučila pristajati na sprednji del podplata. Sedaj delam to podzavestno.
Presenetilo me je pa lani. V šotoru za LJ maraton so te dali pri Mizunotu na en podest, kjer si moral izvajati rane gibe, in so ti potem svetovali katere superge bi ti najbolje ustrezale. No ko sem bila jaz na vrsti je potem prišlo vprašanje, kako pristajam ..na peto ali na sprednji del, in sem nekok zmagoslavno rekla, da se trudim pristajat na sprednji del, tako kot je prav. In potlej mi tist stričk reče, da to ni prav in da je treba na peto. No jst sm ga samo mal postrani pogledala in bila presenečena, da takim dajejo za opravljat meritve :).

Na srečo pa....si v teh dveh letih še nisem pritekla hujše poškodbe....Res pa je da nimam veliko km.jev in da sem bolj počasne sorte :).

Pravilno pristajanje na peto??? :nono: To je bil strokovnjak za ...? :bum: Najbrž za prodajanje ultra oblazinjenih superg na peti...
Uporabniški avatar
 Andreja_T
človeško telo je narejeno tako, da samo blaži udarce. eno največjih moči blaženja ima ravno stopalo/gleženj in izkoristiš ga lahko le tako, da pristajaš na prednji del podplata in ne na peto. to pomeni, da je treba začeti izjemno počasi, da se spodnje vezi in mišice okrepijo, da nas sploh lahko nosijo. kako teči glede dotika samega stopala s tlemi je najbolje, da se sezuješ in odšprintaš par 10 m, pri počasnejšem teku se peta v 2. fazi avtomatsko spusti in se dotakne tal...
torej, prav je, da pristaneš na prvi polovici stopala - to ne pomeni dobesedno na prstih! nato se peta spusti in dotakne tal, vendar skoraj ne nosi naše teže. porem sledi odriv naprej, kjer pomagajo tudi mečne mičice v večji meri, kot če pristajamo na petah in povaljamo stopalo naprej. problem je v tem, ker so mišice ponavadi preveč šibke in ko se utrudijo spet preidemo na "valjanje".

moje osebno mnenje o tem, da bi morali pristajati na peti, ker je tam copat blažen - neumnost. poskusite se z rokami obesiti na drog in spustiti z višine 5cm (nikar ne več) nad tlemi s togimi nogami in hrbtom ter "ravnimi" koleni in kolki. pristanek je hudo boleč in obremenitev na sklepe ogromna, pa imaš lahko najbolj blažene copate na svetu. blaženi copati "varujejo" začetnike, da bi se poškodovali že 1. teden, na dolgi rok pa so vse kaj drugega kot koristni. se pa dobro prodajajo zaradi svoje "tehnologije". vsi imajo občutek, da se z njimi začenja hitreje in lažje, saj krepitev vezi in mišic traja več let, noben začetnik pa tega ne želi slišati. poleg tega osredotočanje na samo tehniko pobere še več dodatne volje in časa, kot bi ga sam tek.

da zaključim prosto po nekemu športniku: nikoli si ne vzemi časa za bljižnjice. veliko je video posnetkov, ki prikazujejo ok tehniko. vzemite prijatelja tekača in posvetite kak trening tudi temu, da se popravljate (ker sami sebe ne vidimo).
Uporabniški avatar
 katka
Strinjam se z Andrejinim postom. Za drugačno, boljšo tekaško tehniko se je treba preprogramirati... in to vzame čas. Vendar se splača. Tekaška skupina CrossFit Plamen bo ravno v prihajočem tednu začela z vajami za preprogramiranje tekaške tehnike. Nekje 2 meseca časa smo si vzeli, zelo si želim, da bi že kmalu lahko poročali o dobrih rezultatih. :)
Uporabniški avatar
 Andreja_T
oooo, jaz pa ne, kako sva si razliiičniiiiii... :-- pr teku je pa najbolš, da ne potrebuješ organizirane vadbe, ki bi od tebe cuzala šolde! :twisted:

(hec, hec... :wink: )
Uporabniški avatar
 Andreja_T
jp, lepo se je pusti vodit.
čakat, da ti en pove, kaj "nujno rabiš", da lahko žačneš živet. ni treba razmišljat, ni treba garat, ni treba študirat. in v samo dvanajstih minutah z lahkoto in brez odrekanja dosežeš tisto, kar neuspešno poskušaš več let.

life is very simple, but we insist on making it complicated...
Uporabniški avatar
 tae
To bo vojna dveh damic. Komaj čakam nadaljni razplet. :D
Uporabniški avatar
 tae
Andreja, škoda. Jaz sem imel pa že v mislih kje bi najel blatno kopel. :D
Uporabniški avatar
 mitjas
Preprogamiranje res traja nekaj časa, moje je zgledalo tako, da sem začet tekat v Fivefingerskah, čez poletje 1x tedensko.Čez zimo sem se spravil na tekaško (tekalno) stezo v fitnes in v minimalistični obutvi (v Fellmax-kah). Brez žuljev in muskelfibra v mečih seveda ni šlo, ne v FF-jkah, ne v Fellmax-kah :wink:
Dva meseca za preprogramiranje :?: :roll: po moje precej premalo časa ...
Uporabniški avatar
 Andreja_T
mitjas napisal/-a:Preprogamiranje res traja nekaj časa, moje je zgledalo tako, da sem začet tekat v Fivefingerskah, čez poletje 1x tedensko.Čez zimo sem se spravil na tekaško (tekalno) stezo v fitnes in v minimalistični obutvi (v Fellmax-kah). Brez žuljev in muskelfibra v mečih seveda ni šlo, ne v FF-jkah, ne v Fellmax-kah :wink:
...
Dva meseca za preprogramiranje :?: :roll: po moje precej premalo časa ...

a) :clap:
b) z zadnjim stavkom bi se kr strinjala...

@tae: moj point je bil v tem, da se gre samo za 2 obraza iste zadeve: vsi bi radi vse na (pre)hitro in brez vložka. -10kg v dveh tednih, sprememba življenja v enem, vse bi moralo bit instant, tako kot so instant prehrambeni dodatki, ki so za vse dobri, vadba, ki je za vse dobra in detergenti, ki so za vse dobri... zato pa super cvetijo igre na srečo, abtronici, piramidni sistemi, pilule za hujšanje in podobne zadeve (za katere vsi vemo, da ne delujejo in jih kljub temu "vsi" kupujejo). noben noče slišat, da se boš za željeno spremembo nagaral, da te bo vse bolelo, da niti babe ne boš mogel *******, da boš preklinjal, ker se ti kak dan mogoče ne bo dalo trenirat, pa bo treba vseeno dvignit leno rit in se pomujat... ker v realnosti na dolgi rok brez vložka ne moreš pridobit nič - kvečjemu si v minusu.
nimam pa v končni fazi nič proti reklamam - so enake vrednosti kot še ne slišani vici in se lahko dolge minute režim na teme redilnega teka, praška, ki te bo pospešil za 40% v enem tednu, ipd. :mrgreen: pa dovolj o tem z moje strani...
Uporabniški avatar
 tae
Uff Andreja. Ti pa resno jemlješ to življenje. Jaz se le rad malo pohecam.

Drugače je pa debata o spremembni tehnike teka, ker smo že malo zašli.
 klopotec
@tae: moj point je bil v tem, da se gre samo za 2 obraza iste zadeve: vsi bi radi vse na (pre)hitro in brez vložka. -10kg v dveh tednih, sprememba življenja v enem, vse bi moralo bit instant, tako kot so instant prehrambeni dodatki, ki so za vse dobri, vadba, ki je za vse dobra in detergenti, ki so za vse dobri... zato pa super cvetijo igre na srečo, abtronici, piramidni sistemi, pilule za hujšanje in podobne zadeve (za katere vsi vemo, da ne delujejo in jih kljub temu "vsi" kupujejo). noben noče slišat, da se boš za željeno spremembo nagaral, da te bo vse bolelo, da niti babe ne boš mogel *******, da boš preklinjal, ker se ti kak dan mogoče ne bo dalo trenirat, pa bo treba vseeno dvignit leno rit in se pomujat... ker v realnosti na dolgi rok brez vložka ne moreš pridobit nič - kvečjemu si v minusu.
nimam pa v končni fazi nič proti reklamam - so enake vrednosti kot še ne slišani vici in se lahko dolge minute režim na teme redilnega teka, praška, ki te bo pospešil za 40% v enem tednu, ipd. :mrgreen: pa dovolj o tem z moje strani...[/quote]

Bravo.

Kdo pa je zašel iz teme? Se mi zdi da samo ti Tae.

Kar se spremembe tehnike tiče. Jaz sem spremenil, oziroma odstranil obutev. Tehnike nisem nič spreminjal, sama se je spremenila. Bos preprosto ne moreš tečt na peto. Od januarja tečem bos in sem šele sedaj nekako sposoben preteči 21 km v ene dveh urah. Doma mi gre, kako bo pa v soboto v MB bom pa še videl. Ampak jaz nisem ravno primeren za neko posploševanje. Pri mlajših ljudeh gre to gotovo hitreje.

Ko imam obute tekaške copate (v njih hodim okoli), včasih malo tečem v njih. Noga avtomatično pade na peto. Potem probam na sprednji del stopala in ne gre. Čisto nekaj izumetničenega, nenaravnega. Copat je pač zadaj višji in je že narejen za tek na peto. Če bi v tem copatu silil nogo na sprednji del, se mi zdi da bi bilo tako kot če bi hotel tečt v pancarjih.
Za tek na sprednji del je treba imet tudi pravilen copat. Ali pa tečt bos.

Zgornje jemljite kot mojo izkušnjo, ne pa kot prepričevanja koga, da je tako prav.
Uporabniški avatar
 Radolca
klopotec, te popolnoma podpiram kar se tiče spremembe tehnike teka.
ne moreš je spremeniti brez "zamenjave obuvala". o tem sem pisal že par mesecev nazaj, da pete pri bosem teku ne moreš obremenjevati, ker nimaš blažanja. le kdo si želi teči "po petni kosti" :?: treba je probat oz. se "priključit bosonogcem", pa se takoj pokaže, kakšen naj bi bil pravilen, naraven način teka.
v supergah pa pač "razvajamo svoje nogce" :mrgreen:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA