prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Pina
Pri garminu dobiš vse v uri in še cena ni zasoljena tako kot npr. samo suntotov gps :)
Uporabniški avatar
 Bobek
StaraKost napisal/-a:Moje vprašanje je zakaj GPS?

Meni je krasno tečt vsake toliko časa v popolno neznano in mi ni treba šteti križišč in si zapomniti vsakega razpotja, da se ne bi izgubil nazaj grede.
GPS je zakon :laola
 milk

Odgovor je jasen, toda vprašanje je vseeno smiselno.

Zato, da bi dobil natančne podatke o treningu: razdalja, hitrost oziroma povprečna hitrost, konfiguracija terena - pot, višinska razlika, mogoče celo tempo itd. Naprave brez GPS vseh teh podatkov ne dajo in nekaj je takih, ki nekoga, ki se nekoliko resneje ukvarja z rekreacijo načeloma zanimajo. Mene naprimer poleg utripa, ki ga meri vsaka športna ura, zanima razdalja, povprečna hitrost, višina in izris poti, po kateri sem se gibal. Footpod mi nebi dal dovolj točnih podatkov za take treninge, kot jih večinoma imam. Verjetno bi bil dovolj natančen pri ravninskem (maratonskem) teku, pri gorskem teku, kjer pa so pri strmih vzponih in spustih pa tudi ravninah, dolžine koraka zelo različne, bi teško vnesel tako povprečno dolžino koraka, da bi bilo dovolj natančno, ker se ta pri različnih trasah zelo spreminja. Todi za orientacijo pride prav. To so nekateri argumenti za.

Vrašanje, ali je smiselno kupovati napravo z GPS, pa je smiselno zato, ker so podatki, ki jih taka naprava da, večinoma neuporabni, ali pa na meji uporabnosti. Tudi GPS tega, kar naj bi po zagotovitvah proizvajalcev meril 99% natančno, večinoma ne meri niti 90% natančno. To pa je že tako velika napaka, da je podatek za resno analizo neuporaben.
Meni so zaradi težav pri merjenju (delovanju) že štirikrat zamenjali Garmina, pa tudi s petim nisem ravno zadovoljen. Ni mi jasno kako si lahko z njim pomagajo naprimer tekači na smučeh in biatlonci, za katere Garmin trdi, da so zvesti in zadovoljni uporabniki njegovih naprav. Ker so mi vse te menjave izvedli v garanciji in sem plačal le prvo uro, vztrajam, če pa bi se zdaj ponovno odločal za nakup, bi se res spraševal o smiselnosti takega nakupa. :mrgreen:
Uporabniški avatar
 tejo996
milk napisal/-a:Ni mi jasno kako si lahko z njim pomagajo naprimer tekači na smučeh in biatlonci, za katere Garmin trdi, da so zvesti in zadovoljni uporabniki njegovih naprav.

Sponzorja moraš pač nosit in hvalit, pa čeprav nisi z njim zadovoljen
Uporabniški avatar
 StaraKost
milk napisal/-a:

Odgovor je jasen, toda vprašanje je vseeno smiselno.

Zato, da bi dobil natančne podatke o treningu: razdalja, hitrost oziroma povprečna hitrost, konfiguracija terena - pot, višinska razlika, mogoče celo tempo itd. Naprave brez GPS vseh teh podatkov ne dajo in nekaj je takih, ki nekoga, ki se nekoliko resneje ukvarja z rekreacijo načeloma zanimajo.:mrgreen:

Prav vse navedene podatke razen izrisa poti, ki je za tek ali kolesarjenje vsaj za mene nepomeben, ker vem kje sem bil, lahko dobim bolj natančno s pomočjo foot poda ali speed senzorja za kolo(na kolesu). Izris poti je bolj pomemben za pohodnike in kolesarje "izletnike" kot za sam trening.
GPS daje zelo približen podatek o tempu ali hitrosti, če je hitrost spreminjajoča. Celo razdaljo slabo računa, če tečemo ali vozimo po serpentinah. Celo na stadionu mi GPS ne kaže 100 m v ovinku in na ravnini. Foot pod je dosti bolj natančen in hitreje ujame spremembo tempa, ki je za tekača pomemben podatek. Saj tisto kar tekač/kolesar za trening potrebuj je razdalja, čas, tempo/hitrost, utrip/moč in višinski profil. Podatki o tem kje si bil so drugotnega pomena, saj to itak veš.

Če pa si pohodnik, ki hodi po neznanem je to druga pesem.

P.S Imam oboje, tako da ne govorim na pamet.
 milan58
Še vedno se ne morem odločiti med Suunto ali Polar uro.Prosil bi,če mi lahko kaj več poveste kakšen je kaj Suunto model.Vem da so tudi zelo dobri.Mal prednosti enega kot drugega plusi in minusi.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Najprej se moramo odločiti kateri podatki so za nas pomembni. Če so to podatki o tem kje smo bili in osnovni podatki o treningu. Potem je škoda denarja za najdražje modele Polarja ali Suunta. Dovolj je povprečna GPS ura.
Če so nam pomembne meritve, ki merijo rezultate in učinek našega treninga na telo, potem potrebujemo uro, ki meri oziroma računa takšno vrsto podatkov.
Največja prednost bilo katere ure je ta da nam na osnovi izmerjenih podatkov zna oceniti težavnost treninga v obliki števila stresnih točk v posameznih conah vadbe. Saj je to edina prava osnova za vrednotenje treninga in izdelave plana treninga.
Višji, oziroma najvišji modeli tako Suunta kot Polarja to vedo zelo dobro. Oboji imajo ustrezne "funkcije", ki imajo vlogo performance managerja, ki nam pove ali treniramo dovolj, preveč ali premalo.
Na žalost, celo veliko lastnikov teh ur ne zna izrabiti prav to zaradi česa so te ure boljše od drugih.

Pa še nekaj za resne tekače zelo pomembnega. Ura s GPS sistemom, razen razdalje in slabo ažurnega tempa, ne ve nič več kot navadna štoparica(če odmislimo posnetek poti, ki nima veze tekom). Ura s foot podom pa nam poleg kvalitetnih podatkov o dolžini in tempu, da tudi podatek o naši kadenci(številu korakov na minuto) in dolžini koraka. To je za tistega, ki to zna uporabiti, zelo kvalitetna tekaška informacija.

Tu je primerjava : http://runtotri.blogspot.com/2009/01/polar-rs800cx-or-suunto-t6c-that-is.html
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 10 Nov 2010, 11:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 b0j3
MKC napisal/-a:"nihče" se pa ne zanima za Timex.

Pa saj sem napisal, da sem si Timex-a kupil.
Dobiš ga v EU z dostavo brez poštnine.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Poročaj kako boš zadovoljen, ker je to dejansko nov model s katerim dejansko še ni veliko izkušenj, vsaj v našem okolju ne.
 MKC
b0j3 napisal/-a:
MKC napisal/-a:"nihče" se pa ne zanima za Timex.

Pa saj sem napisal, da sem si Timex-a kupil.
Dobiš ga v EU z dostavo brez poštnine.

pardon. nisem v nikjer Timex zasledil v postu, kako se pa modeli imenujejo pa tudi ne vem :D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA