Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
.........po koncu sezone........
Jaz osebno imam sezono kar celo leto in se mi dejansko nikoli niti ne začne, niti ne konča :lol: ,res pa je, da se jaz ne udeležujem raznih maratonov in predvidevam, da za vse tekače, ki redno tekmujejo, se nekako zaključi tekmovalna sezona z Ljubljanskim maratonom.
Poleti tek,hribi in kolo, pozimi pa vse ostalo: savna :wink: ,krplanje, tek, plavanje, squash, hribi in vsak teden liga. :wink:
Tud jaz skoz nekja migam, je pa res, da zdaj ko je bolj ko ne konec tekaških tekem, bom tempo treningov fejst spustil, kolo bo tud šlo počas v klet in pa sledi prestop na tekaške smuči in pa tam mal dirkanja :laola
Konec sezone...
Kaj je to?
:?:
Kolesarska sezona se konča pozno jeseni, tekaška pa takrat dobi nov smisel. Tekmovanj je konec, na vrsto pridejo dolgi zimski teki, večinoma v mrazu pri minusu. Zato so bolj počasni in zaradi tega tudi lepši. Jaz osebno najbolj uživam pri teku, ko gre sneg in ga je na tleh že nekaj centimetrov. Če tekaških treningov pred zimo ne prekineš, se telo počasi navadi na mrzel zrak.
Pri meni traja tekaška sezona vse leto, ker ne tečem zaradi tekmovanj, ampak zaradi samega sebe, zdravja in užitka pri tem. Ponavadi pozimi največ pretečem, ker imam takrat največ časa (ker ni opravil okrog hiše in v vinogradu).
Pozimi grem tudi pred ali po plavalnem treningu obvezno v savno, ker se mi zdi, da se tako telo hitreje regenerira, pa še sprostim se (in zagrejem). :wink:

Prijetne zimske tekaške dogodivščine vsem forumašem!
:D
Ker se poraja dosti vprašanj na to temo si tokrat nekoliko pobližje oglejmo možnosti, kako kljub nižjim temperaturam in snegu lahko vseeno aktivno preživimo zimo in se obenem že počasi pripravimo na naslednjo tekaško sezono. Iz leta v leto se nam namreč odpira vedno več možnosti kaj, kako in na kakšen način aktivno prezimovat in ne le v smislu da glede na to, da smo bili pridni skozi celo sezono sedaj sledi zimsko spanje. Zavedati se je namreč pomembno da nam pripravljenost po mesecu dni nemiganja začne upadat pa tudi sam ponovni začetek je ponavadi, ker se telo navadi na "ugodje", dosti bolj težaven.

Tek na smučeh
Postaja iz leta v leto vse bolj množični šport. Ljubljana z okolico, Pohorje in ostale zimske površine ponujajo rekreacijo tako za mlado kot za staro. Tukaj moram pohvalit predvsem Ljubljansko ekipo, ki že ob prvem zapadlem snegu poskrbi, da so proge urejene in utrjene.
PREDNOSTI:
- krepitev nog in tudi rok
- uživanje v naravi
- druženje
- možnost tekmovanja
SLABOSTI:
- nakup opreme
- začetniške težave
- oddaljenost od proge

Plavanje
Je eden izmed športov, ki je človeškemu telesu najbolj pisan na kožo. Še kot zarodek smo namreč "plavali" v trebuhu matere. Plavanje je odlično, ker sodelujejo skoraj vse večje mišične skupine, posledično okrepimo tudi tiste predele, ki so bili čez leto zapostavljeni.
PREDNOSTI:
- krepitev celotnega telesa
- telesu prijetna okolica
- sanacija poškodb
- druženje
SLABOSTI:
- oddaljenost od bazena
- možnost prehlada

Fitnes
Nekaj let je veljalo da fitnes ne spada med vadbe primerne za tekače, no zadnja leta smo prišli do ugotovitve, da temu ni tako. Z vadbo v fitnesu čez zimo lahko namreč precej profitiramo, okrepimo tiste predele, ki so bili čez leto zapostavljeni ter še dodatno utrdimo jedro (telo), tako da postane tek bolj stabilen in posledično imamo pri njem manj izgub energije. Žal so mesečne karte za fitnese zelo visoke, toda z malo domišljije in preproste kmečke pameti, si lahko majhen fitnes z čisto dovolj pripomočki, ki jih rabimo za vadbo, uredimo že doma brez razmetavanja z denarjem.
PREDNOSTI:
- krepitev zapostavljenih delov telesa
- druženje
- stabilizacija telesa
SLABOSTI:
- oddaljenost od fitnes studia
- možnost poškodb ob nepravilni vadbi
- cene kart
- časovna omejenost (glede na ceno)

Aerobika/Pilates/Joga
Slednji dve sta pisani na kožo predvsem predstavnicam nežnejšega spola. Sam dejansko bolj gledam na to kot druženje ob katerem storimo nekaj dobrega tudi zase. Tabu, da pilates in aerobika nista za predstavnike močnejšega spola, pa ne velja, saj z njim lahko tudi slednji precej profitirajo, predvsem kar se tiče gibčnosti in elastičnosti telesa.
PREDNOSTI:
- druženje
- izboljšava gibčnosti
- krepitev samozavesti
- krepitev mentalne pripravljenosti
SLABOSTI:
- oddaljenost od telovadnice
- cena
- časovna omejenost (vadba ob določeni uri)

Skakanje s kolebnico
Je ena izmed najcenejših opcij za aktivno preživljanje prostega časa pozimi. Vse kar potrebujete je nekaj kvadratnih metrov in pa seveda kolebnico. Dobite jih v različnih materialih in različnih izvedbah: s plastično/bombažno vrvico, z obteženim prijemališčem, ki poskrbi za dodatno krepitev rok itd., vse seveda za primerno ceno. S skakanjem seveda krepimo predvsem mišice nog, nekaj pa tudi zgornjega dela, predvsem podlahti. Opozoril bi le, da na začetku ne pretiravate z trajanjem vadbe saj lahko hitro pride do vnetja mišic stopal, ker pristajamo večinoma na prste pri čemer trpijo mišice srednjega dela stopala. 20 minut za začetek bo že čisto dovolj, verjemite mi to je kar dolgo.
PREDNOSTI:
- poceni vadba
- krepimo predvsem meča nekaj tudi roke
- rabimo malo prostora
- dolžino prilagajamo pripravljenosti
SLABOSTI:
- možnost poškodb
- enolična vadba
- asocialna vadba

Tek
Kljub mrazu in ostalim oviram pa nam še konec koncev vedno ostane tisto, kar počnemo skozi celo leto, tek. Resda pa je pri vadbi pozimi potrebno upoštevati kar nekaj stvari, če želimo od nje imeti profit in ne ravno nasprotno. Obstaja namreč nevarnost, da zaradi težkega hladnega zraka zbolimo, v najhujšem primeru dobimo astmo. Torej kako se lotit teka pozimi? Najboljša oprema je tista iz softshella, slednja zadrži tako vlago, veter kot mraz, vseeno ne pretiravajte z plastmi oblačil saj vam je že po nekaj kilometrih prijetno toplo, čeprav vas na začetku zebe. Izbira superg je lahko kar poletna, oziroma uporabimo superge, ki jih naslednjo sezono več ne bomo rabili in jih lahko ženemo do konca. Goretex in podobne stvari so sicer dobra izbira, toda če jih nimamo tudi ne bomo hin zaradi tega. Le dobro jih osušite po vsakem teku, pa kake debelejše zokne, pa je. Tipi treningov pa naj bojo predvsem nizkointenzivni in dolgotrajni, to pomeni teki nad eno uro. S slednjimi si bomo priskrbeli dobro podlago za naslednje leto in naredili predvsem na kondicijski in vzdržljivostni pripravljenosti, za razvoj hitrosti bo čas spomladi.
PREDNOSTI:
- ne potrebujemo neke posebne opreme razen toplih oblačil
- oddaljenost od naših stalnih prog
- možnost tekmovanja (Zimske lige (Pohorje itd.), Ista u mom srcu in še kaj)
- druženje
SLABOSTI:
- možnost poškodb
- ovire
- mokro-hladna kombinacija
- težek zrak

Seveda še obstaja kopica ostalih načinov vadbe (TRX, spinning, drsanje, itd.), naštel sem le nekaj osnovnih, ki postajajo iz leta v leto bolj popularne. Če ste dovolj vztrajni in tečete tudi pozimi pa vseeno predlagam, da si izberete še vsaj enega izmed zgoraj omenjenih načinov vadbe. Tako boste namreč poskrbeli tudi za krepitev preostalih mišičnih skupin, ki so pri samem teku zapostavljene, predvsem pametno si je okrepiti jedro (mišice osrednjega dela telesa), saj s tem poskrbimo za boljšo stabilizacijo pri teku in manj izgub energije.

Sam sem lansko leto poleg teka tudi skakal s kolebnico, kar se je odrazilo v tem, da sem dobil močnejše in bolj trdnejše noge. Letos sem dodal še vadbo v fitnesu, saj si želim dodatno okrepiti jedro, kar se je na letošnjih zadnjih tekmah izkazalo za odlično naložbo.
Pozabil si na najbolj učinkovit način vadbe v zimskem času. Hoja ali tek v klanec :D .
Pohorska in ostale zimske lige so zakon :D :D :D .
Uporabniški avatar
 Biz
Uroš, super pregled! Sam bi dodal, da je glede plavanja, vsaj v Ljubljani, treba upoštevati tudi slabo ponudbo, saj so najboljši termini za plavanje na progah zasedeni že pred koncem septembra, potem pa si obsojen na počasno "žabco" med ostalimi ciplji :(
Biz napisal/-a:Uroš, super pregled! Sam bi dodal, da je glede plavanja, vsaj v Ljubljani, treba upoštevati tudi slabo ponudbo, saj so najboljši termini za plavanje na progah zasedeni že pred koncem septembra, potem pa si obsojen na počasno "žabco" med ostalimi ciplji :(

@Biz: če v službi ne začneš prav zgodaj, se bazen na Fakulteti za šport odpre že ob 6.30. Po mojem ni prav velike gneče (preverila pa nnisem), pa še ugodna cena je :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA