Daleč od tega, da bi se kdo delal pametnega... debata se je prav simpatično razvila. Pristavim še svoj lonček, pa tudi jaz odstopim.

Nekako smo se strinjali, da lahko problem opišemo z več funkcijami. Zadnji je bila sinus. Tudi to funkcijo sprejmem pogojno. Všeč mi je razmišlanje v smeri period, malo manj, da je druga pol perioda sinusa negativna, kar dejansko pomeni, da potem, ko dosežemo vrh začnemo po določenem času laufat v rikverc.

"no go".

Sam sem po poklicu električar tako, da je edina (približno) sinusna veličina v vsakdanjem življenju tista v vtičnici.
Kaj pa takole? Z najljubšega trening progama poberemo hitrosti in razdalje. Napikamo v graf in med točkami naredimo kubično interpolacijo. Funkcijo nato opišemo s polinomom. Ravno zaradi vzponov in padcev tega ne gre opisati z enim polinomom ampak z več polinomi, ki imajo različne intervale veljavnosti. V mojem primeru sem dosegal celo sedmi red. O.K. Da stvar poenostavimo in zmanjšamo število reda in število polinomov lahko dejansko funkcijo aproksimiramo in naredimo nove polinome. Stvar je v mojem primeru postala prebavljiva, rezultat pa polinomi tretjega reda.

Kako brez veze, pa smo spet pri kvadratni funkciji.

Res, da na različnih intervalih pa vendar... Očitno z matematiko ne pridemo daleč pri "fizičnih športih".

Kar pogrešam v tej temi je glas kakšnega fizika, ki bi na fizikalen način ovrednotil naš problem. No, na nivoju osnovnošolske fizike, bom verjetno znal tudi sam...
Kaj je prvi odvod poti po času? Hitrost! torej:
ds/dt=v
Nobenih kvadratov, eksponentov, logaritmov in polinomov sedmega reda.

Samo golo dejstvo. Če si 10 metrov tekel 10 sekund si tekel s hitrostjo 10m/s. "yes go".