No pa sem se za silo odtalil!

Ne vem pa ali se je tudi AVI!

Tale današnja izkušnja pa si zasluži naziv »precej težko« Pa ne zaradi same trase, ampak zaradi razmer. Mraz, sneg, orientacija….. Na koncu sem bil podrt kot star kozolec!

Ampak vseeno mi ni žal niti za milimeter prehojene poti tam zunaj.
Bo pa treba ta del ponoviti. Razmere so naju namreč prepričale, da sva po dobrem 20 km zapustila VKP (bolj natančno bo povedal AVI, ki je imel s sabo GPS) in se na slepo napotila po cesti in prišla v civilizacijo nekje, kjer v življenju še nisem bil. Domačini so naju toliko inštruirali, da sem znal dati vsaj približna navodila moji najdražji kam približno naj naju pride iskat, midva pa sva se ji napotila naproti. Po kar zajetni telefonski komunikaciji smo se celo v doglednem času našli.
Drugače pa. Trasa je bila idilična. Res pravljično. Prvih nekaj kilometrov po glavni cesti brez problema. Iz Dan do grada Snežnik je še kar šlo. Pot je sicer čisto »of road« vendar je tu pred nama že gazil vsaj en konjenik s konjem zato je šlo kar lepo. Tako do Ige vasi nisva imela večjih težav. Tam se je pa začelo. Če ne bi bilo AVI-ja in njegovega GPS-a bi jaz najbrž s traso zaključil že nekje tukaj. Prostrano polje, nikjer nobene sledi o kakšni poti ali stezi in seveda nikjer nobene oznake (vsaj ne vidne). Orientacija v takšnih razmerah popolnoma nemogoča. Držala sva se zgolj GPS sledi in na celo gazila po polju sneg, ki se je krepko vdiral čez pol metra (visoko nad koleno). Z precej muke sva se prebijala kakšne tri kilometre do naselja Vrhnika pri Ložu. Ko sva končno dosegla spet kolikor toliko spluženo cesto sva bila oba precej zmrznjena. Copati, nogavice in hlače do višine kolen so bili trdi…. Moje noge so bile sicer za silo še prekrvavljene, vendar dosti ni manjkalo, da bi se tud kri začela počasi trdit!
Nadaljevala sva naprej po spluženi cesti in naredila prvi ovinek do naselja Markovec. Če ne bi šla tu bi spet gazila na polno. Ta ovinek se je priključil nazaj na VKP. Kot je videti po karti tu večjega odmika nisva napravila. Kmalu po odcepu za Knežje Njive naju je lepo viden znak VKP ponovno napotil na polno v velik sneg. Tako »na uč« je bil tu sneg še malo višji kot v najinem prejšnjem gazenju. Brez obotavljanja sva se odločila, da nadaljujeva po spluženi cesti. Tudi ko sva ugotovila, da v tem primeru najbrž ne bova prišla nazaj na VKP nisva niti za trenutek pomislila, da bi se vrnila. Po kar precej dolgem spustu sva pritekla v naselje Hrib – Loški Potok, kjer sva se pustila podučiti kje sploh sva. Naročila sva prevoz in se napotila proti Novi Vasi po dokaj lepo spluženi cesti. V križišču za Topol naju je pobral suport. Mislim, da sva imela za danes oba dovolj!
Naslednja etapa (sigurno je treba počakati na odjugo) se torej začne tik pred vrhom prelaza med Markovcem in Loškim Potokom.
Bo najavljena!