prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Športne ure utripa pod 50% večinoma sploh ne štejejo za trening, zato kažejo porabo kalorij šele pri "obratih" višjih od polovice. :o :?:
Mislim pa da GARMINI, ki imajo možnost analize na računalniku, kažejo porabljene kalorije v vsakem primeru, tudi nižje od polovice. Vprašanje je kaj je zate poceni in kaj drago. Pri Garminu imajo precej širok cenovni razpon in v primerjavi z ostalimi boljšimi športnimi urami ni drag. :P
Novejši modeli imajo celo izpopolnjeno računanje kalorij, ki je veliko bolj natančno. :D
...zato ne zna niti približno izračunati pravo porabo. Za enega je tempo od 5 min/km "sprehod" na zelo nizkem utripu in posredno zelo majhna poraba kcal/min, za drugega pa že tempo tek, kjer je poraba kcal na min dosti višja :D .
Hitrost v mirovanju je nič, kar pomeni, da je tudi poraba v mirovanju enaka nič. :D
tiguan napisal/-a:............ bi jo mogoče kak dan, imel celi dan na sebi.

In ne bi dobil boljši rezultat kot ga dobiš s izračunom BMR. Saj ura nima nič boljšega algoritma, mogoče celo slabšega, ker je namenjena izračunu pod obremenitvijo in ne v mirovanju :D .

Eni preveč polagate na to merjenje kcal. To je samo približna informacija in v nobenem prava vrednost naše porabe. Vsak organizem dela drugače. Vsak ima različno ekonomiko izrabe energije. Zelo pomembna je tudi sestava telesa. Glavni porabnik energije so mišice. Več mišic, večja poraba. Prav iz tega je pri tistih, ki želijo hujšati zelo pomembno, da dvignejo mišično maso in s tem povečajo porabnike energije. Nasprotno delajo nespametne diete, ki preveč omejujo vnos hrane. Telo se zaradi tega brani tako, da zmanjšuje porabnike energije. To pa so mišice in ne špeh.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 08 Dec 2010, 10:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Ups narobe izrazil, ne v mirovanju, ampak če bi nekaj delal. Bereme temo o 405, ampak ima 51 strani.

@StaraKost

Vem, kako je s temi kalorijami, so približek, pa tud ura ne pozna, kolk ima nekdo % MM in M (mišične mase in maščobe), jest sem s sigmo pc 15, ki kaže porabo kalorij ugotovil, da itak preveč kaže, ampak sem imel neko cifro, ki sem jo moral dosečt recimo 1000kcal, ampak takrat sem imel +100kg.
Nazadnje spremenil tiguan, dne 08 Dec 2010, 10:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Strinjam se z navedbami ki jih je lepo opisal StaraKost.Sam sem prišel do idealne teže samo z treningom.Prvo so bili to sprehodi na bližnji hrib ko se je kondicija večala je šlo vse bolj hitreje,po kakšnega pol leta sem že pritekel na vrhHočem reči nekaj drugega.Maščobo sem stopil samo z visoko intenzivnostjo teka ali hoje,prijatelj se je čudil kako mi je to uspelo saj njemu ni šel niti kg dol.Seveda on je deloval na nizkih obratih in posledično ni kuril dovolj kalorij.Seveda govorim o normalni hrani ,morda sedaj pojem celo več.Je pa vsak organizem poglavje zase.Ure Polar ne potrebujem več saj mi telo samo pove kdaj drluje optimalno.
Nimamo vsi enake presnove, tako da je ni mašine na svetu, ki točno izračuna porabo kalorij v mirovanju ali med naporom.

Še celo naše lastno telo različno hitro presnavlja glede na čas dneva, letni čas, starost (po 40 letu 5% na desetletje), mišične mase (1,5 kg dodatne mišične mase pospeši presnovo za 7%) in še kaj se verjetno najde. Od teh spremenljivk aparati in razni izračuni upoštevajo samo starost, mišično maso pa že precej redko.
Na Polarjevi strani boš videl kateri modeli so "boljši".
Za mene je podatek o bilo kakšni porabi kalorij popolnoma odveč, oziroma me ne zanima, ker na "oko" vem koliko sem porabil, kot na "oko" vem koliko moram pojesti :D, da vzdržujem željeno težo in performanse.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA