prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Ganesh
Bjorn Daehli oz. Skandinavci so pač pogruntali nekaj drugačnega. Ne teče v perilu, ki je na sliki zgoraj v modrem slučajno toliko vrhunskih tekačev. Znotraj majice so kot nekakšne gobice, ki odvajajo vodo in ta se suši hitreje kot v klasičnih oprijetih majicah. Prej sem tudi sam uporabljal vrhunske oprijete majice vendar sedaj sem iz izkušnje na strani te manj oprijete majice. Kakor na teku uporabljam majico tudi na kolesu in do sedaj se je izkazala kot najboljša. Sicer pa pozimi imamo čez majico še itak nek drug material tako, da majica je v vsakem primeru v stiku s kožo...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
cimi napisal/-a:... če se oblačilo, kot je bilo že povedano, ne prilega popolnoma telesu izgubi svojo funkcijo.

:lol: :clap: :-- :rol: pa je problem rešen strokovno :shock:
Če bi prebral tole pred današnjim treningom, bi me sigurno zeblo. Še opazil nisem, da je perilo izgubilo svojo funkcijo (karkoli že to pomeni).

Ne se hecat. Vsako športno perilo je dobro, vsaj tam nekje do uro in pol aktivnosti. Saj tek ni od včeraj. Seveda pa obstajajo tudi vrhunski modeli, tehnologije, materiali ...
Če redno tečeš, potrebuješ vsaj dva/tri komplete, saj se ne smejo sušiti v sušilnem stroju ali na radiatorju.
 marxon
Kje pa kupujeto aktivno perilo? lahko predlagate kakšen model katerega imate in je preizkušen pozimi :D
Uporabniški avatar
 Andreja_T
nogavice in 1. sloj, ki so namenjeni za "tahudo" športanje, beri mraz/vročina, dolgi pohodi in teki, velike obremenitve, se absolutno odločam za falke (večina športnih trgovin - intersport, giga sport...).
cene so sicer obup, ampak končni preračun se izide: prve (tekaške) falke nogavice, ki sem jih imela, so bile oprane vsaj 300-krat, konstanto v uporabi tako pri teku kot pri gorništvu in alpinizmu kot "spodnje" nogavice. po petih letih se je mal začelo skozi videt na peti, drugače so bile še vedno v odličnem stanju: še vedno bele, s prožno elastiko in odličnim oprijemom stopala. vse druge sprobane so padle na enem od teh treh kriterijev.
spodnje perilo pa uporabljam samo zimsko in to smučarsko, ker se ne potim veliko.

ampak za vse teke, krajše od ure in pol in če je topleje kot -10°C, kjer je relacija dom-tek-dom ali avto-tek-avto, bi se mi to zdela potrata. zame je dovolj, da se temperaturi primerno oblečem. se pa zagotovo najde kdo, ki mu je pomembno, da je ultra komot ;)
 cimi
ZdravkoC napisal/-a:
cimi napisal/-a:... če se oblačilo, kot je bilo že povedano, ne prilega popolnoma telesu izgubi svojo funkcijo.

:lol: :clap: :-- :rol: pa je problem rešen strokovno :shock:
Če bi prebral tole pred današnjim treningom, bi me sigurno zeblo. Še opazil nisem, da je perilo izgubilo svojo funkcijo (karkoli že to pomeni).

Ne se hecat. Vsako športno perilo je dobro, vsaj tam nekje do uro in pol aktivnosti. Saj tek ni od včeraj. Seveda pa obstajajo tudi vrhunski modeli, tehnologije, materiali ...
Če redno tečeš, potrebuješ vsaj dva/tri komplete, saj se ne smejo sušiti v sušilnem stroju ali na radiatorju.

:)

ZdravkoC mislim, da si moje sporočilo razumel narobe. :wink: Bilo je izraženo le osebno mnenje, kar je tudi namen foruma ali ne :wink:

Glede oblačil pa tako vsak zase ve kaj mu najbolj ustreza. 8)

lp, cimi
 roys
Pred mesecem sem kupil od Under Armourja 3 pajkice (http://www.underarmour.com/shop/us/en/s ... xt=1000525) in 3 majice z dolgimi rokavi (http://www.underarmour.com/shop/us/en/s ... xt=1000512 in http://www.underarmour.com/shop/uk/en/s ... xt=1216481) vse s tehnologijo compression. Moram reči, da sem izjemno presenečen nad kvaliteto izdelkov. Ali pa sem imel prej tako zanič oblačila :shock: -pomoje prvi in drugo :D Tedensko naredim veliko količino km in tudi intenzivnost ni ravno majhna. Ko zaključim s tekom je spodnja plast (tista ob koži) praktično suha, medtek ko je tekaška vetrovka premočena do konca. Če je morda še kdo zainteresiran za nakup se mi lahko pridruži, saj bom naročil še nekatere stvari...
 BINA
Jaz uporabljam Tecso termo perilo in je tudi super. StaraKost katere znamke tekaških hlač pa uporabljate?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Pri "hlačah" ne vidim velikega problema, vsaj za moje potrebe ne. V noge se potimo minimalno.
Če ni prehladno uporabljam kompresijske 2XU, ko je mrzlo, pa en od modelov Adidas tekaških hlač. Ko pa je res mrzlo in piha, pa kar kolesarske, ki imajo prednjo stran iz windstoperja :D . Enako velja za Goretex kolearsko jakno :D, saj sem v osnovi kolesar, ki vglavnem teče in hodi na Pohorje, večinoma samo po zimi .
Uporabniški avatar
 grb
Jaz sem pa bol socialc, pa sem vse nakupil v Hofru (edino spodnje gate so Beti Metlika) :) pa me nic ne zebe niti mi ni prevroce, ne glede na stopinje zunaj. Tako da vse tole je res precej razlicna zadeva pri vsakem posamezniku in je treba pac probat in videt, kaj ti odgovarja in kaj ne.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
cimi napisal/-a: ZdravkoC mislim, da si moje sporočilo razumel narobe. :wink: Bilo je izraženo le osebno mnenje, kar je tudi namen foruma ali ne :wink:

Brez zamere, nisem mislil nič negativnega. Na pamet mi je prišlo, da če je oblačilo ohlapno, si videti nag, saj ohlapna oblačila izgubijo svojo funkcijo :lol:
Popolnoma se strinjam s tem, da ima vsak pravico na svoje mnenje. Tudi jaz imam svoje, ga pa podrejam zaznavanju iz okolice. Preveč smo občutljivi. Ko nam nekdo pove katero perilo naj oblečemo, nam mora povedati še katero številko :lol: Res zabavno.

Zanimivo glede oblačila je to, kot pravijo žive legende: Stane B. je rekel, da če te nogavice preveč grobo ribajo v noge vsuj pest peska za nogavice. Drugič boš ugotavljal, da so fajn mehke. Dušan M. pravi, da so pred mnogimi leti najboljše tekli v navadnih "adidaskah" ali "teniskah" saj takrat tekaških prav ekstra ni bilo, ni bilo merilcev srčnega utripa, gelov in izotonikov, ni bilo kompresijskih nogavic, antišvic perila ... pa takšnih časov npr. na Spartathlonu z vsemi tehničnimi pomagali in znanostjo danes atleti več ne dosegajo.

Hočem reči na kratko, da so v tej temi sama odlična perila. Ni važno, katerega oblečeš, važno je, da greš "laufat".

Oprosti Cimi, nič slabega nisem mislil.
 cimi
ZdravkoC ni kaj zamerit :wink:

Hehehe :D

Tole bi si moral vsak začetnik prebrati. Danes se čisto preveč ukvarjamo s to tehnologijo in ne vem vsem še. ZdravkoC tudi sam sem, ko sem se pripravljal na maraton uporabljal merilec srčnega utrupa... na začetku sem uporabljal urco za 40evrov... kasneje pa me je zamikalo, da bi posegel po tistem, po čemer posežejo profesionalci. Pa sem si kupil polarjev merilnik rs800cx g3 multi. :) Res je, da mi je to dalo novega zagona za trening. :)

Za tem sem uspešno pretekel maraton, potem pa mi je ta polarjeva ura postalo neko breme. In sem si rekel, nisem profesionalec, tečem zaradi sebe, tečem, ker v tem uživam. Sem merilec prodal. Prvi tek, ki sem ga opravil brez ure je bila res prava uživancija. Nobenega obremenjevanja s pulzom, s hitrostjo...

To je tisto, najboljše iti v trgovino, poskušiš par kosov, vidiš kateri ti je najbolj udoben in se odločiš za nakup. Po tem pa takoj laufat. Tako kot si rekel, važno, da se laufa! :clap:

P.S.: Zdravko sem prebral tvoj blog o Spartathlonu res vsaka ti čast! ;)
 BINA
StaraKost napisal/-a:Pri "hlačah" ne vidim velikega problema, vsaj za moje potrebe ne. V noge se potimo minimalno.
Če ni prehladno uporabljam kompresijske 2XU, ko je mrzlo, pa en od modelov Adidas tekaških hlač. Ko pa je res mrzlo in piha, pa kar kolesarske, ki imajo prednjo stran iz windstoperja :D . Enako velja za Goretex kolearsko jakno :D, saj sem v osnovi kolesar, ki vglavnem teče in hodi na Pohorje, večinoma samo po zimi .

Hvala za odgovor. Ravno si nameravam kupiti nove hlače ker so mi te prehladne (čeprav so debelejše in namenjene teku). Sedaj imam spodaj sicer termo perilo -Tecso in je kar ok ampak če je bolj toplo, mi je v njih hitro prevroče, brez njih pa prehladno. Skratka ne najdem neke kombinacije :?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Formula je v tem, da se navadimo, da nam je malo prevroče ali malo bolj hladno, saj čisto ugodno nam je izredno malo kdaj. Pač v nekem oziru malo potrpimo. Se prilagajamo razmeram.
Za pozimi velja, da nam mora biti v začetku hladno, po 10-15 minutah teka pa se ogrejemo. To ne pomeni, da nam je toplo tudi v lica in npr. roke, temveč v telo.
Takšne majice, ki bi vzdrževala enako temperaturo pred tekom, med tekom in po teku ... ni.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA