Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 moki76
Dober dan.
Čeprav gre morda za nepomembno zadevo, bi vseeno rad ugotovil, kdo kaže prav :D .
Doma imam tekalno stezo Tunturi T80, na roki pa Polar RS200. Kar se tiče prikaza utripa, sta tako ura in steza zelo usklajena (kažeta popolnoma enake vrednosti). Ne morem pa tega trditi za prikaz porabljenih kalorij. Če navedem primer: tečem razdaljo 3,2km, pri tempu 9,0km/h, cca. 22 minutna vadba. Na koncu treninga mi steza pokaže porabljenih 350 kCal, Polarjeva ura pa cca. polovico manjšo vrednost (170 kCal). :o

Kaj drži?
Uporabniški avatar
 Loni
Moj zdaj že pokojni sobni bicikel je tudi to počel, kcal sem gor na njemu (kao) skurila še pa še, urca je kazala polovico manj. In sem se z njo kar strinjala. Utrip res skoraj isti.
 moki76
Glede na to da je Tunturi že več kot polprofesionalna oprema, bi človek pričakoval dejanske rezultate :( .

Če bi mi pa lahko nekdo razložil, kako poteka poraba kalorij, bi bil pa hvaležen :)
 bla
Sicer ne vem točno, kakšne podatke se vnese v to tvojo tekaško stezo, ampak js bi verjel urci. Zakaj? Ura je merilni inštrument, namenjen izključno meritvam tvojega fizičnega stanja, medtem ko je tekaška steza prvo kot prvo tekaška steza, šele potem pa merilec kalorij in km.
 bla
Poraba kalorij na časovno enoto je odvisna od sledečih dejavnikov: teže, višine, starosti, spola, hitrosti srčnega utripa, vo2max.
Najbolj važen pa je seveda čas, ki ga porabiš za trening. :)
moki76 napisal/-a:Dober dan.
Čeprav gre morda za nepomembno zadevo, bi vseeno rad ugotovil, kdo kaže prav :D .
Doma imam tekalno stezo Tunturi T80, na roki pa Polar RS200. Kar se tiče prikaza utripa, sta tako ura in steza zelo usklajena (kažeta popolnoma enake vrednosti). Ne morem pa tega trditi za prikaz porabljenih kalorij. Če navedem primer: tečem razdaljo 3,2km, pri tempu 9,0km/h, cca. 22 minutna vadba. Na koncu treninga mi steza pokaže porabljenih 350 kCal, Polarjeva ura pa cca. polovico manjšo vrednost (170 kCal). :o

Kaj drži?

Koliko pa imaš pulza pri tem tempu? 350 kCal v 22-ih minutah je zelo veliko za na stezi!
 moki76
Sem predvideval, da bo 170 kCal prava številka. Ni mi jasno, zakaj steza toliko pokaže, pa kot sem že omenil, da gre za skoraj pro stezo...
 bla
Steza pač marsikakšnega podatka najbrž ne obračunava, tako da daje samo približne podatke, ki so zaokroženi raje navzgor, da motivirajo samega uporabnika te steze.:)

Drgač pa tvoj pulz ni edino merilo, važna je tud tvoja teža,starost in forma, kot sem že navedel v enem od prejšnjih postov.
 zappa
Nobena taka naprava ne more izračunati dejansko pokurjenih kalorij, ne ura, ne tekalna steza. Iz podatkov o teži, spolu, starosti, HR, VO2max, hitrosti itd. lahko to samo oceni iz modela, ki ga pri izračunu uporablja (ki ni isti v vseh napravah) in ki velja kvečjemu za "povprečnega" človeka s temi lastnostmi. Poleg tega nekatere naprave ocenjujejo skupno porabo, nekatere pa samo povečano porabo zaradi napora nad (tudi zgolj ocenjeno) bazalno porabo. In gotovo je še kaj. Zato nima nobenega smisla primerjati absolutnih vrednosti različnih tipov naprav. Če uporabljaš vedno isto napravo, lahko samo iz trenda gibanja prikazane porabe (v istih pogojih!) čez daljše obdobje sklepaš na to, kaj se dogaja. Dejansko porabo energije pa lahko izmeriš samo v laboratoriju ob merjenju porabe kisika, tvorjenja CO2, temperature in še česa. In samo iz primerjave take laboratorijske meritve s tisto iz ure ali tekalne steze bi lahko sklepal, kateri je bolj točen, pa še to bi veljalo samo za pogoje, pri katerih bi ta test naredil.

Za ilustracijo:
Včeraj sem na tek poleg stalne ure (Polar RS800) vzel še ženino novo Sigmo RC1209 z obema merilcema utripa. Podatke v Sigmi sem pred tekom ponastavil zase. Sigma je po teku pokazala skoraj za polovico (!) manjšo porabo energije kot Polar, pri tem da so se shranjeni podatki o max in povprečnem utripu razlikovali samo za en utrip/minuto, torej utrip obe uri merita enako zanesljivo. Poleg tega OBE napravi merita tudi hitrost/razdaljo. Za RS800 vem, da hitrost upošteva pri izračunu "running indexa", za kalorije nisem prepričan, za RC1209 pa nimam podatka. Na tem teku je kalibrirani Polar na 0.1% (ja, eno tisočinko) točno izmeril dejansko pretečeno razdaljo in povprečno hitrost, nekalibrirana Sigma pa je vse to in max hitrost med tekom precenila za skoraj 30% (!). Po logiki večja hitrost - večja poraba bi morala torej Sigma pokazati VEČJO porabo energije od Polarja, ne pa POL MANJŠO (če bi obe uri v svojih modelih upoštevali tudi hitrost in če bi bil model v obeh urah isti - kar več kot očitno ni).
 bla
Polar zagotavlja, da njihove meritve od laboratorijskih odstopajo max. 7% +-. To velja za novejše modele, ki upoštevajo vse parametre, ki sem jih naštel zgoraj.
 zappa
bla napisal/-a:Polar zagotavlja, da njihove meritve od laboratorijskih odstopajo max. 7% +-. To velja za novejše modele, ki upoštevajo vse parametre, ki sem jih naštel zgoraj.

A imaš kje link na ta podatek? Predvidevam, da se podatek nanaša na testno množico v kateri od njihovih validacijskih študij, čeprav se teh rezultatov navadno ne podaja na tak način - da ni bilo mogoče odstopanje v povprečju 7%? Ne da se pa tega posplošiti na vse uporabnike njihovih naprav (da bo odstopanje pri komerkoli max 7%). Koliko ljudi pozna na primer svoj resnični HRmax in VO2max?

Osebno mislim, da so glede na zgodovino firme Polarjeve naprave, kar se tiče teh izračunov, res najbolj zanesljive med gadgeti za vadbo, sploh če poznaš in v uri nastaviš dejanske individualne fiziološke parametre. Ampak na pravo porabo energije vpliva toliko različnih neobvladljivih dejavnikov, da primerjava absolutnih vrednosti med različnimi tipi naprav celo istega proizvajalca (pri čemer nobeden od proizvajalcev itak ne razkrije algoritmov in kalibracijskih krivulj) nima hudega smisla. Najslabše je, če potem kdo postane obseden s temi števci kalorij, ki so v najboljšem primeru samo grob indikator nečesa fiziološkega.

moki76 napisal/-a:Dober dan.
... tečem razdaljo 3,2km, pri tempu 9,0km/h, cca. 22 minutna vadba. Na koncu treninga mi steza pokaže porabljenih 350 kCal, Polarjeva ura pa cca. polovico manjšo vrednost (170 kCal). :o
Kaj drži?

V knjigi "Physiology of sports and exercise" so navedene meddrugim tele orientacijske vrednosti za porabo energije na minuto pri "povprečnem" in 70 kg težkem moškem:

spanje: 1.2 kcal/min (v 22 minutah 26 kcal)
stanje: 1.8 kcal/min (v 22 minutah 40 kcal)
hoja 5.6 km/h: 5 kcal/min (v 22 minutah 110 kcal)
tek 12.1 km/h: 14 kcal/min (v 22 minutah 308 kcal)
tek 16.1 km/h: 18.2 kcal/min (v 22 minutah 400 kcal)

Vrednosti korigiraj glede na svojo težo. In seveda upoštevaj, da se posamezniki od tega "povprečneža" lahko bolj ali manj razlikujejo iz 100 in enega razloga. Polar je najbrž res bližje pravi vrednosti, razen če si veliko težji od 70 kg. Ne sekiraj se zaradi razlik v kalorijah med mašinama, pač obravnavaj vsako zase (ali pa kalorij sploh ne glej :wink: ).
 moki76
zappa napisal/-a:V knjigi "Physiology of sports and exercise" so navedene meddrugim tele orientacijske vrednosti za porabo energije na minuto pri "povprečnem" in 70 kg težkem moškem:

spanje: 1.2 kcal/min (v 22 minutah 26 kcal)
stanje: 1.8 kcal/min (v 22 minutah 40 kcal)
hoja 5.6 km/h: 5 kcal/min (v 22 minutah 110 kcal)
tek 12.1 km/h: 14 kcal/min (v 22 minutah 308 kcal)
tek 16.1 km/h: 18.2 kcal/min (v 22 minutah 400 kcal)

Vrednosti korigiraj glede na svojo težo. In seveda upoštevaj, da se posamezniki od tega "povprečneža" lahko bolj ali manj razlikujejo iz 100 in enega razloga. Polar je najbrž res bližje pravi vrednosti, razen če si veliko težji od 70 kg. Ne sekiraj se zaradi razlik v kalorijah med mašinama, pač obravnavaj vsako zase (ali pa kalorij sploh ne glej ).

Moja teža znaša 89kg, visok sem 184cm. Nisem ravno matematik, zato malo pomoči :oops: ...kako zgornje podatke koregiram s svojimi 89kg?

hvala

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA