Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Loni
Nisem se zatipkala, vrednosti so od 120 dalje, za ženske do 160, za moške do 180. Pri športnikih pod 140 ni več dobro, takrat se gleda še serumsko železo, ajde, pa feritina ne smemo pozabiti. Se tolažim, da to velja za profiče, sama glih ne spadam mednje.
Sama sem bila že čisto zadeta od veselja, ko sem imela feritin 44, za migajoče priporočljivo od 40 dalje pa tja do 400, tu me čaka še dolga pot. Serumskega železa ne bom niti omenjala, pa še B12 me je letos hecal.
Uporabniški avatar
 banANA
Hej-hej!

Da se spet malo oglasim ...

Zdej pridno "nabiram" bazo. Kilometražo sm zmanjšala, tako da na trening naredim cca 8 km in se počutm super. Zmanjšala sem tudi tempo, tako da tek opravim na povprečnem pulzu 70-75%. Kok je blo fajn tečt v ponedeljek .... zunaj je blo -4 stopinje Celzija. Prvič sm tekla pod ničlo in je blo ful fajn :D

Kar se prehrane tiče, v službi malicam precej več kot prej (pa se mi ni treba matrat da mi to uspe :lol: ). Nekak mam navado, da večino hrane zaužijem tja do 16ih, večerjam ponavadi ne al pa kšn sadje. Mogoče bi bilo dobro nardit tud kaj na tem?! Drug teden imam pa namen se naročit za pregled krvi, da vidim kakšna je situacija.

Se beremo! :wink:
 abcd
Mislim, da si kr sama ugotovila svoj "problem" . :)
Tvoje mnenje, da nimaš dobre absorbcije hranilnih snovi bi bila še najbolj pravilna, če sodim po sebi.
Tudi sam sem imel nekaj vrednosti v krvi pod minimumom (med drugim železo in b12), čeprav sem takrat užival veliko mesa in mlečnih izdelkov. Vendar pa takrat moja prebava in presnova nista delovali kot bi morali, zato se hrana ne predela tako kot bi se morala, da jo telo lahko absorbira pa se lahko je... kolikor hočeš :) in ješ kolikor hočeš pa ne bo bolje. Sedaj sem malo spremenil prehrano in prehranjevanje in se stvari počasi izboljšujejo, čeprav jem majn živil, ki vsebujejo te elemente.
Počasi pemeni leta :)
Če je kdo uspel to popraviti v krajšem času, brez tablet, bi prosil če mi pove recept. Še posebi za dvig rdečih in belih krvničk. :)
 abcd
@bla, ja za dvig rdečih krvničk. Js sm tud za kakšne tri mesece smučanja v Dolomitih ali kje v Franciji. Sm mislo bolj kakšn meni sprejemljiv nasvet. :)

@majacebelica, majn mesa, nič umetnih sladkorjev, nič škodljivih e-jev, mal ločujem hrano, zelo malo kar je visokega GI, ne preveč beljakovin pa še to če se da surove, nič procesirane hrane (proteini, športni napitki itd.), več sadja in zelenjave, jem samo če sem lačen itd. Sliši se zaje...., sam zdej temu rečem normalno prehranjevanje.
Železo in B12 sem si že izboljšal bele krvničke pa zelo počasi napredujejo proti minimumu :). Po domač povedan sem šel na detoksično dieto, ker sem bil že čisto v ku..., čeprav sem še vseeno lahko ukvarjal z drugimi športi, tudi tekom.
 bla
abcd, sj ne rabiš tako visoko, že Pohorje je dovolj za izboljšanje števila rdečih krvničk in s tem prenosa kisika v mišice.
Uporabniški avatar
 katka
Andreja_T napisal/-a:ne, je blo sigurno 140 meja :? šlo je za lab izvid v zvezi s pljuči, medtem ko imam na izvidu iz ambulante medicine dela in športa ravno tako 120-180.

bistvo je, da se mi zdi smešno, da ti prepovejo it na daljši tek s hemoglobinom pod 140, ko si lahko krvodajalec z manj kot 140. 4deci krvi ti lahko vzamejo brez problema, tečt pa ne moreš? wtf...

Ni krvodajalska meja 125?
140 se tudi meni zdi ful visoko, še sama ga nimam tolk (sem bila pred davnimi leti med tistimi, ki so jih zavrnili na krvodajalski, zdaj pa je vedno bolje s HGB).
Uporabniški avatar
 Loni
Saj ni bila ravno prepoved, ker drugače lahko kar pozabim na to, da bi še kdaj obula tekaško obutev, tudi za kratke razdalje (ob vseh fiksanjih sem prilezla do 134). Če hočeš doseči kak boljši rezultat, je zaželeno imeti 140 plus hemoglobina, v kombinaciji z normalnimi vrednostmi feritina. No, moja malenkost gre ta ali naslednji teden pogledat, kako kaj kaže po slabem mesecu brez dodajanja kemije.
Uporabniški avatar
 banANA
Dons sm se končno odpravla k zdravnici - po ene pol leta pripravljanja na ta podvig. Mi je vzela kri ... ne samo 1x, ampak 2x. Pri prvem izvidu me je predvsem zanimal hemoglobin, ki (kar ne morem verjet!) je tokrat v priporočenem okviru :D Potem mi je pa sestra še enkrat vzela kri, da se pogleda še kako je s ščitnico. Na te izvide še čakam ... upam da bojo vredu.

Morm rečt da mi je kr odlegl!

Zdej pa sam tko naprej .....
Uporabniški avatar
 Tekač 215
....kaj,pa če ti primanjkuje vsesplošna energija in še volja je bolj šibka,da bi sploh začel z kakšnimi tekaškimi aktivnosti,.....čeprav sem negdanji rekreativni tekač,pa želja je,a nikakor,da se spravim "v tek" :? groza,..kr počival bi,pa se nikol spočil!Res,da se u službi zmatram,pa še same nočne mam,ampak z počivanjem ne pridem do čist nobene energije.....no,tkole tole zgleda moje premišljevanje,pri samem sebi,tudi če ne bi nič tukaj napisal..... :roll: Mogu bom zbrat tolk energije,da bom naredu nekej,da bom energijo začel nabirat,....z gibanjem,pa čeprav bom moral začeti z "praznim akumulatorjem" :? .....no,z temle mojim pisanjem sem upam naredil vsaj en korak naprej zase-čeprav samo teoretičeno!LP
Uporabniški avatar
 banANA
....kaj,pa če ti primanjkuje vsesplošna energija in še volja je bolj šibka,da bi sploh začel z kakšnimi tekaškimi aktivnosti,.....čeprav sem negdanji rekreativni tekač,pa želja je,a nikakor,da se spravim "v tek" groza,..kr počival bi,pa se nikol spočil!

Tole men zveni tko kot "spomladanska utrujenost". Sicer je še mal zgodi za to :P No, vsaj pr men ponavad pride tam nekje marca. Ko bo pršla, in vem da bo, ker je vsako leto (spomladanska utrujenost namreč) se ponavadi zbrcam ven iz hiše in sm prav hitr spet "v akciji". Mislm da mi še nikol ni bilo žal, da sm si obula superge in odtekla svoj odmerek. No, je pa res da včasih lažje, včasih težje ... Včasih pomaga tud tek v družbi ... še veš ne, kdaj odtečeš tistih nekaj km!

Kar se pa tiče tvojih "nočnih v službi" ... tle bom pa pomojem kr tih! Nimam izkušenj na tem področju :wink:

Pa veliko energije ti želim!
Uporabniški avatar
 Asparagus
Jaz poznam zimsko utrujenost. Dnevi, ko odidem od doma po temi in se po temi vrnem, mi poberejo energijo. Če mi poleti ni problem tečt med 9 in 10 zvečer, bi se pozimi ob tej uri najraje spravila v posteljo. :cry: Jutranjega teka pozimi še nisem preizkusila, za to še zbiram voljo, ker bi mi zaradi pomanjkanja časa prav prišlo.
Decembra sem popustila, izpustila nekaj tekov misleč, da potrebujem počitek. Potem je sledil še prehlad, par dni smučanja in ugotovila sem, da mi reden tek(3 x na teden) res manjka. Poznalo se je že na razpoloženju :oops: .
Danes sem pretekla 14 km, kar je ta mesec najdaljša razdalja in še malo sem hodila v hrib.
Novembra sem brez problema pretekla 20km, tekaška kondicija res hitro pade :evil: in tudi kakšna druga aktivnost ne pomaga.
Želim vam čimveč vztrajnosti in volje, da ponovno napolnite baterije. Če ni kakšnih fizičnih vzrokov, bo pomagalo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA