vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 teka-teka
Lansko sezono (natančno od 10/2009) sem imela težave s pokostnico. Morda pa sem tekla v zmoti, da gre za vnetje pokostnice, v bistvu sem imela endem(povzročil ga je udarec), zarastlino, ki se je vozila gor in dol po pokostnici. Posledica so bile občasne kar močne bolečine (zbujanje, ko ti nekaj po nogi "štema" :( .
Ko se je bližal LM, sem bila že pošteno huda :evil: , da sem si šla naredit obvezo po tape metodi. Jasno sem prej naredila svojo varjanto, glede na posnetke na youtube. Tam mrgoli različnih tape-sistemov. In mi je vidno odleglo.
Potem sem odšla strokovnjaku, ki mi je povedal nekaj krepkih glede na moje fizično stanje, mi naredil sistem lepilnih trakov in čez mesec dni sem brez bolečin odtekla maraton (po 14 dneh so trakovi popustili in sem jih nadomestila sama).
Po predahu v novi sezoni malček čutim nogo, endema ni očitnega. Če pa bi bila kaka težava, si bom sama obvezala nogo, trakove sem si nabavila in poslikano imam nogo in način preveze, da ne bom ziher prav naredila. Je pa obveza čisto drugačna kakor Rosijeva. Po moje je point tudi za kako reč gre. Pri meni je zdravilec najprej določil žarišče.
Priporočam tape metodo.
 sony
Sony, jaz ne vem kakšno obliko vnetja pokostnice si imel, jaz tečem slabih 6 let, pa se mi je zadeva že trikrat pojavila, pa več kot 4 mesece pri meni zadeva ni trajala, pa še to zaradi tega, ker nisem uspel počivati več kot 1 teden oziroma sem še vedno tekel po asfaltu ali drugi trdi podlagi..., tako, da ne vem kje si dobil ti 5 let popolnega počitka...malo si preberi na tem forumu oziroma na internetu ali v kakšni strokovni literaturi o športnih poškodbah, kako se zadeva zdravi, pa ti ne bo treba počivati 5 let, pa še kakšen euro boš prihranil za "dobrega" fizioterapevta, ki ponavadi ni ravno poceni... :? :)
Čim manj vnetij pokostnice ti želim...

Lp! :wink:[/quote]

Že celo življenje igram nogomet. Z vneto pokostnico sem se boril 2 leti, stopnja vnetja je bila že tako huda, da moji golenici na rentgenu nista bili več ravni, vendar kot valovito morje. Pa da neboš mislil, da je to bilo zaradi kakih udarcev ali stresnih zlomov. Bil sem tako pameten kot ti. O tej vrsti poškodbe sem prebral malo morje člankov in literature, pojedel po več analgetikov na dan, drugače ponoči nisem mogel spat, počival tudi po 2 meseca, a bolečine so se takoj vrnile! Bolečine so bile po 2 letih že tako hude, da sem tudi po večmesečnem počitku hodil z bolečinami, dokler mi niso pravi ljudje raložili, kako je s tem in mi ustrezno pomagali. Od takrat nimam več problemov. Ker želim drugim svetovat, jim pomagat, delit osebno izkušnjo, me še zato ni treba napadat, ker se z mano ne strinjaš, ker to kar sem napisal si nisem sam zmislil. Aja pa vse fizioterapije niso samoplačniške. Sicer pa dragi moj, življenje je neprecenljivo, na lastnem zdravju se ne špara! pa Lp
 Simplon
Nekajkrat sem že imel težave z vneto pokostnico (ampak nikoli hude), zato me zanima, ali obstaja kakšna preventiva, oziroma, kakšne vaje, ki jih lahko delam zdaj, preden se zares začne tekaška sezona?
Uporabniški avatar
 ROSI64
ROSI64 napisal/-a:Poizkusim sem že vse mogoče, tudi počival sem več kot en mesec,.....

Stvar se vleče že leto in pol......

Sedaj sem se pa odločil za Kinesio trakove

http://picasaweb.google.com/rs.strelec/ ... 7162010642

Po tednu dni terapije lahko potrdim, da pomaga. Stanje je boljše in v tem času sem lahko treniral in pretekel polmaraton v Medei. Hvala P.. :clap: :clap:
 holden
Da oživim temo in prosim za nasvet!

Mislim, da tudi mene muči vnetje pokostnice. Tega se nisem zavedal vse do prebiranja tega foruma. Poteka pa takole:

v štartu trening poteka normalno, po nekaj kilometrih (2-3) pa prične bolečina, ki se vedno bolj stopnjuje do konca treninga. Po treningu me še cel večer boli golen v spodnjem delu z notranje strani, bolečina pa seva vse do meniskusa.

Danes sem šel po Nodol protivnetno kremo in gel za hlajenje sem nabavil, me pa zanima kako dolgo moram sedaj počivat, kajti trudil sem se, da bi nabil kondicijo da lahko iztečem 10km in sedaj ne bi rad tega vsega vrgel v nič. Ali sploh lahko tečem (recimo 20 minut zvečer) ipd.

Glede počivanja, vem da variira od telesa do telesa, pa vendar me zanima koliko je običajno fajn počakat, da imam nek osnovni orientir. Tudi z vajami na stopnicah sem pričel danes.
Uporabniški avatar
 husein
Meni se je vnela pokostnica en mesec pred LJ maratonom :? Presedlal sem na kolo za 14dni. Potem sem začel tečt po makadamu, po mehkejši podlagi od asfalta. Vsak dan sem obolelo mesto masiral in mazal z Perskindolom.
Čez en mesec sem pretekel 42k, sicer z nekaj bolečine v zadnji tretjini, pa ni bilo sile. Sedaj pazim kje tečem in se izogibam asfalta med treningi.
 marakuja
Pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Zadnja leta se ukvarjam s športom (kolesarjenje, razne vrste aerobike) in letos sem se odločila, da poskusim tudi s tekom in tako sem v sredini marca začela teči.
Sem pronator, imam superge Nike lunarglide 3 (letos kupljene), tečem po asfaltu, makedamu in Golovcu, nimam težav s težo. Moram priznati, da mi je tek kar prirasel k srcu zato sem tudi pretiravala in hitro povečevala kilometrino (me je izučilo). Tako so se pojavile prve težave-pred enim tednom me je začela boleti pokostnica. Bolj izrazito na desni nogi (kjer me boli tudi mišičevje na medialni strani), na levi nogi pa ni tako hudo. Boli me tudi pri hoji (predvsem po stopnicah). Za začetek sem prenehala teči, prizadeto mesto pa hladim in mažem z neko kremo na bazi arnike (pospešuje celjenje).
Zanima me, če lahko presedlam na kolo dokler zadeva ne preneha boleti (tekom kolesarjenja me nič ne boli)? Pa še to. Čez en teden je tek trojk katerega sem se imela namen udeležiti. Bi bilo to prehitro?

Lp
 Rok531
marakuja napisal/-a:Pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Zadnja leta se ukvarjam s športom (kolesarjenje, razne vrste aerobike) in letos sem se odločila, da poskusim tudi s tekom in tako sem v sredini marca začela teči.
Sem pronator, imam superge Nike lunarglide 3 (letos kupljene), tečem po asfaltu, makedamu in Golovcu, nimam težav s težo. Moram priznati, da mi je tek kar prirasel k srcu zato sem tudi pretiravala in hitro povečevala kilometrino (me je izučilo). Tako so se pojavile prve težave-pred enim tednom me je začela boleti pokostnica. Bolj izrazito na desni nogi (kjer me boli tudi mišičevje na medialni strani), na levi nogi pa ni tako hudo. Boli me tudi pri hoji (predvsem po stopnicah). Za začetek sem prenehala teči, prizadeto mesto pa hladim in mažem z neko kremo na bazi arnike (pospešuje celjenje).
Zanima me, če lahko presedlam na kolo dokler zadeva ne preneha boleti (tekom kolesarjenja me nič ne boli)? Pa še to. Čez en teden je tek trojk katerega sem se imela namen udeležiti. Bi bilo to prehitro?

Lp

Zaenkrat delaš vse pravilno, naj te ne zanese prekmalu nazaj na tek, ker lahko postane samo še huje. Kolo je pri meni pospešilo regeneracijo in po prebiranju raznih strani po internetu tudi drugi priporočajo dejavnosti, kot so kolesarjenje ali plavanje.
Drugače pa ne vem, če je pametno iti po enem tednu na tekmo, kjer se ženeš do konca. Pred dvemi leti sem namreč sam imel precej težav s to poškodbo, ker sem kljub močnim bolečinam še naprej igral nogomet na asfaltu. Po dveh tednih prisilnega počitka se mi je zdelo, da zdaj bi pa že moral biti zdrav in sem šel na tekaško turo po bližnjih hribih. Na začetku sem se počutil super, po nekje 20 min teka me je pa začelo tako boleti, da sem se samo sesedel in se komaj zvlekel nazaj v dolino.
Najbolše je da sedaj več kolesariš in počasi presedlaš nazaj na tek. Ko začutiš bolečino raje odnehaj, take so moje izkušnje

Še link do ene vaje, ki se mi zdi zelo vredu: http://www.youtube.com/watch?v=7vZVq3ov914
 mdebelak
Mislim, da predvsem počitek in hlajenje bolečega mesta pomaga.
Vsaj meni je.
Pa čimprej okrevaj.
 tekačica7
Pozdravljeni,

sem tekačica začetnica. Pred kakšnim mesecem in pol sem po zelo dolgem času (več kot 10 letih) začela teči. Po 1 tednu (tekla sem vsak dan po skupno pol ure) se mi je vnela pokostnica. Najprej na eni nogi, nato na obeh. Sledil je premor - 14 dni, 3 tedne mirovanja, hlajenja z gelom Ice power. Vnetje se je pozdravilo. Prejšnji teden sem se odločila, da bi spet začela teči. Težava se je po 2 dneh ponovila - je pa res, da sem prvi dan pretekla ogromno. Vem, da sem pretiravala (tekla sem po 7 minut brez prestanka, uro in pol. Vmes sem imela najdaljši odmor 10 minut hoje).
Poleg pretiranega napora sklepam, da je kriva obutev? In da nisem tekla po prstih (no, prejšnji teden prvi dan sem, zato sem tudi zmogla toliko teči). Katero tekaško obutev mi priporočate? In da je cena kar se da prijazna...?
Dokler nisem začela teči, sem tek sovražila, ko pa sem začela in sem morala nehati, ga sedaj zelo pogrešam, mi manjka. Kakršenkoli nasvet, da bi lahko redno tekla, je dobrodošel. Bojim se namreč, da se bo ta težava pojavljala non-stop in bi na koncu spet izgubila voljo do teka. Veliko tudi hodim na pohode, kolesarim....

Vprašala bi še za kolegico. Ona pa je prejšnji teden, ko sva toliko pretekli, začutila bolečino v peti, ki kar in kar ne spusti, kljub obkladkom, masaži, hlajenju. Kaj ji priporočate?

Hvala.

tekačica
 spela*
tekačica7 napisal/-a:Vem, da sem pretiravala

Odgovorila si si kar sama. Če bi rada redno tekla, potem ...
Ne teci vsak dan, ampak privošči telesu počitek.
Ne pretiravaj ne s kilometrino ne s tempom.

Počakaj, da bolečina mine.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA